După patru ani de actrivitate, soţii Florea din Ucea de Sus sînt renumiţi în ţară şi străinătate prin dulceaţa de trandafiri La Săptămîna verde de la Berlin au impresionat Europa cu produsele proprii din petale de trandafiri

Pe rafturile supermarketurilor a apărut, la zona de produse ,,eco”, şi dulceaţa de trandafiri produsă de familia Florea din Ucea de Sus. Asta după ce produsele de la Ucea de Sus au fost prezentate la cel mai mare tîrg european organizat, în acest an, la Berlin sub titulatura ,,Săptămîna verde de la Berlin”. Nicoleta Florea, fosta educatoare, a încîntat lumea cu dulceaţa produsă la Ucea de Sus după o reţetă ,,ideală”, după cum spune ea. Dulceaţa de la Ucea de Sus a fost botezată ,,Aspazia” după cel de-al doilea prenume al femeii care se ocupă atît de procesare cît şi de distribuţie. Participarea la expoziţii, tîrguri şi întruniri ale producătorilor în ţară şi în străinătate, a adus familiei Florea numeroase contracte.

Acum întreaga producţie anuală este contractată. Asta după patru ani în care soţii Florea au reuşit să pună pe picioare afacerea cu trandafiri. ,,Am trimis la Bucureşti o ofertă după care ne-au chemat să semnăm contractul” spune Nicolata Florea despre primul contract semnat cu un supermarket, respectiv cu reţeaua de magazine Auchan. Pe acelaşi model a luat legătura şi cu alte firme. ,,Anual livrăm 10 mii de borcane de dulceaţă de trandafiri, 5000 de sticle de sirop de trandafiri, 2.500 sticle de oţet de trandafiri şi 3000 de sticle de sirop de soc, un produs nou. Momentan această cantitate o putem livra. Toate produsele noastre sînt atestate, sînt tradiţionale, naturale fără conservanţi şi fără substanţe chimice. Sîntem înscrişi în al treilea an în cadrul convenţiei pentru o agricultură ecologică. La sfîrşitul lunii august.a.c., din Ucea a plecat primul transport cu produse tradiţionele către mai multe oraşe din ţară. Primul contract l-am obţinut foarte uşor, doar un drum la Bucureşti unde am semnat contractul cu firma Auchan. Preţul a fost acceptat de ei şi totul a fost în regulă. În prezent am mai depus o ofertă la Real şi aşteptăm să primim răspunsul. În cursul acestei săptămîni vom deschide un magazin în Victoria, în Hala din Piaţă cu produse tradiţionale” a declarat pentru ,,Monitorul de Făgăraş” Nicoleta Florea. Povestea afacerii cu trandafiri a familiei Florea din Ucea de Sus a fost subiectul unui amplu material în ziarul ,,Monitorul de Făgăraş” care a avut foarte multe comentarii şi accesări pe monitorfg.ro.


Dulceaţa Aspazia

Familia Florea cultivă trandafiri pe o suprafaţă de 2.000 mp şi obţine circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceaţă pe care o vând cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle la 250 de grame de sirop (vând cu 12 lei bucata) şi 3.000 de sticle de 200 ml de oţet la 8 lei fiecare. Circa 60% din producţie este vândută în reţeaua Auchan (mai există cerere şi din partea unei alte reţele internaţionale de magazine), iar restul direct la târgurile de produse tradiţionale de prin ţară. Este al patrulea an în care afacerea cu trandafiri merge strună. În urma participării la Săptămâna Verde de la Berlin, au început să vină solicitări şi de peste graniţă. Acesta este şi motivul pentru care cei doi soţi se şi gândesc să mărească suprafaţa de trandafiri, poate chiar să o dubleze, anul viitor. Chiar dacă nu e uşor, se merită la o suprafaţă mai mare, recunoaşte Nicoleta Florea. ,,Cel mai greu a fost să ne promovăm pe piaţă, mai ales în primul an. După ce am devenit cunoscuţi, am ajuns să ne caute supermarketurile şi străinii. Nici n-avem producţie să satisfacem cererea”, spune fosta educatoare.


Fără proiecte europene
Soţii Florea n-au reuşit să obţină fonduri europene pentru trandafiri şi totuşi au reuşit să-şi pună pe roate această afacere. Şi-au extins activitatea printr-o fermă de animale pentru care au accesat un proiect european în valoare de 22.000 de euro. Soţii Dan şi Nicoleta Florea au renunţat însă la vechile lor ocupaţii şi la domiciliul lor din Victoria şi s-au mutat la Ucea de Sus dedicîndu-se acestor activităţi din agricultură.

În toamna lui 2008, au făcut prima încercare, au luat câţiva butaşi, atât soiuri bulgăreşti – vecinii de peste Dunăre sînt cei mai mari cultivatori din Europa, cât şi româneşti. Vroiau să vadă care se comportă cel mai bine la solul din Ucea de Sus. Un an mai târziu, soţii Florea cumpărau 1.200 de butaşi de trandafiri (două soiuri de trandafiri roz) de la un producător din Buzău şi se apucau de treabă. ,,În trandafiri, am investit circa 10.000 de lei, o investiţie nu prea mare, pe care anul viitor am recuperat-o”, povesteşte Nicoleta Florea. (C.T, Monitorul de Fagaras, 03 Decembrie 2012)


Originally posted 2012-12-06 09:37:14.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.