Skip to main content

Care-i mai rentabilă, cultivarea zmeurei sau a capsunilor? Un începător și un veteran își povestesc

Care-i mai rentabilă, cultivarea zmeurei sau a capsunilor? Un începător și un veteran își povestesc experiența

Cu un singur hectar se poate trăi decent în România, dar e nevoie de bani, studiu și multă muncă. Este profitabilă creşterea zmeurii sau a căpșunelor? Ca în orice afacere, răspunsul corect este “depinde pe cine întrebi”. Începătorii, care abia au depășit efortul de învățare și au dat de profit, sunt tentați să subevalueze încasările, […]

Capsunile si medicina traditionala

Exista, in prezent, nenumarate soiuri (peste 600) apartinand genului Fragaria, cu capsune de diferite dimensiuni si arome, toate obtinute in timp, prin incrucisari succesive, din capsunul de padure ( Fragaria vesca), ale carui fructe erau cunoscute si consumate inca din epoca pietrei. Romanii le foloseau in alimentatie, dar si in produsele cosmetice, gratie parfumului lor […]

Soiurile de capsuni

Capsunul se clasifica in 3 categorii in functie de specificul fructificarii. Deosebim astfel soiuri neremontante (fructifica un singur sezon pe an, in perioada mai-iunie), semiremontante (fructifica atat primavara, cat si toamna, daca sunt indeplinite conditiile climatice prielnice – o toamna lunga si calda) si soiuri remontante (se obtin doua recolte in fiecare an, primavara si […]

Cultivarea capsunilor

Cultivarea capsunilor remontante este una dintre cele mai profitabile idei de afaceri care permite recuperarea investitiilor din primul an. Avantajele afacerii: 1. Capsunul, prezinta o importanta mare in aliementatia omului, fiind prima specie care ofera fructe proaspete, in primavara, dupa o perioada saraca, in care au predominat merele. 2 .Talia redusa a plantelor face posibila […]

CAPŞUNUL

Fragaria grandiflora Ehrh Fam. Rosaceae Subfam. Rosoideae Importanta capsunului este data de calitatea fructelor, care alaturi de cirese, deschid sezonul de fructe proaspete, incepand din a doua decada a lunii mai. Fructele contin: 5-12% zaharuri, 0,6-1,6% acizi, 41-87 mg% vitamina C, saruri minerale s.a. (Radu, I.F., 1985). Fructele pot fi si industrializate sub forma de […]