Ideea plantării căpşunilor i-a venit lui George Blidar în anul 2000 când s-a întors din străinătate şi cu banii câştigaţi a hotărât să-şi transforme culturile de legume în producţii de căpşune. De atunci, a încercat o serie de experimente cultivând mai multe soiuri de căpşune, până când a descoperit varianta cea mai profitabilă.

„Am pus pe un hectar trei hibrizi să văd care se adaptează la clima noastră. Un soi de căpşune se numesc Anabelle, care sunt mai mici, aduse din Spania, de o calitate superioară, dar nu se prea pretează la clima existentă în România. Un alt soi de căpşune cultivat se numeşte Aromas, însă nu prezintă o productivitate atât de ridicată. Cel de-al treilea soi se numeşte Albion şi se adaptează perfect climei din România productivitatea fiind superioară, aşa că am hotărât să cultiv în continuare acest soi“, ne-a mărturisit George Blidar.

De remarcat este faptul că aceste soiuri sunt cultivate în câmp deschis, în orice anotimp, fără a avea nevoie de seră sau solarii. „Sunt nişte soiuri specializate, de ultimă generaţie, nişte hibrizi comandaţi din Italia de la un institut de cercetare“ a declarat cultivatorul. Cultivarea lor necesită o tehnologie specială, George Blidar, cumpărându-şi toate instalaţiile din străinătate.

Este vorba de sisteme de irigare cu picurare şi o folie neagră care se aşează sub căpşuni pentru a împiedica creşterea ierbii. De asemenea, cultura are nevoie de îngrijiri zilnice şi o supraveghere continuă. „Metodele de întreţinere sunt udatul în fiecare zi şi supravegherea continuă pentru a evita bolile care pot să apară. Eu nu pot să lipsesc nici măcar o zi din holdă pentru că asta poate să mă coste foarte mult la producţie. Dacă se respectă întreaga tehnologie, producătorul poate scoate şi 30 de tone de căpşuni la hectar“, a mai afirmat acesta.

Merită investiţia

Întreaga investiţie se ridică la aproape 13.000 de euro, dar producătorul spune că se merită, în primul an putând să amortizeze afacerea. „Investiţia e mare, dar se merită, pentru că se amortizează în primul an în cazul în care căpşunele sunt plantate în luna aprilie. Cui îi spun că am investit 13.000 de euro în căpşuni îmi spune că sunt nebun, asta pentru că nu ştie potenţialul lor şi nu vede în ele o cultură deosebită.

Sunt foarte rentabile! Problema ţine de dorinţa oamenilor de a munci“, a spus George Blidar. Proprietarul afirmă că există o piaţă foarte bună de desfacere în România, aceste fructe fiind foarte căutate. Din această cauză, exportul nu este necesar. Preţul unui kilogram de căpşune se ridică la 10 lei. În momentul de faţă cultivatorul are două hectare plantate, iar pe viitor intenţionează să-şi dubleze producţia.

sursa: Rodul Pamantului Nr. 34_24-30_noiembrie_2008


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-09-17 01:34:11.

Articole asemănătoare

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI