Ideea plantării căpşunilor i-a venit lui George Blidar în anul 2000 când s-a întors din străinătate şi cu banii câştigaţi a hotărât să-şi transforme culturile de legume în producţii de căpşune. De atunci, a încercat o serie de experimente cultivând mai multe soiuri de căpşune, până când a descoperit varianta cea mai profitabilă.

„Am pus pe un hectar trei hibrizi să văd care se adaptează la clima noastră. Un soi de căpşune se numesc Anabelle, care sunt mai mici, aduse din Spania, de o calitate superioară, dar nu se prea pretează la clima existentă în România. Un alt soi de căpşune cultivat se numeşte Aromas, însă nu prezintă o productivitate atât de ridicată. Cel de-al treilea soi se numeşte Albion şi se adaptează perfect climei din România productivitatea fiind superioară, aşa că am hotărât să cultiv în continuare acest soi“, ne-a mărturisit George Blidar.

De remarcat este faptul că aceste soiuri sunt cultivate în câmp deschis, în orice anotimp, fără a avea nevoie de seră sau solarii. „Sunt nişte soiuri specializate, de ultimă generaţie, nişte hibrizi comandaţi din Italia de la un institut de cercetare“ a declarat cultivatorul. Cultivarea lor necesită o tehnologie specială, George Blidar, cumpărându-şi toate instalaţiile din străinătate.

Este vorba de sisteme de irigare cu picurare şi o folie neagră care se aşează sub căpşuni pentru a împiedica creşterea ierbii. De asemenea, cultura are nevoie de îngrijiri zilnice şi o supraveghere continuă. „Metodele de întreţinere sunt udatul în fiecare zi şi supravegherea continuă pentru a evita bolile care pot să apară. Eu nu pot să lipsesc nici măcar o zi din holdă pentru că asta poate să mă coste foarte mult la producţie. Dacă se respectă întreaga tehnologie, producătorul poate scoate şi 30 de tone de căpşuni la hectar“, a mai afirmat acesta.

Merită investiţia

Întreaga investiţie se ridică la aproape 13.000 de euro, dar producătorul spune că se merită, în primul an putând să amortizeze afacerea. „Investiţia e mare, dar se merită, pentru că se amortizează în primul an în cazul în care căpşunele sunt plantate în luna aprilie. Cui îi spun că am investit 13.000 de euro în căpşuni îmi spune că sunt nebun, asta pentru că nu ştie potenţialul lor şi nu vede în ele o cultură deosebită.

Sunt foarte rentabile! Problema ţine de dorinţa oamenilor de a munci“, a spus George Blidar. Proprietarul afirmă că există o piaţă foarte bună de desfacere în România, aceste fructe fiind foarte căutate. Din această cauză, exportul nu este necesar. Preţul unui kilogram de căpşune se ridică la 10 lei. În momentul de faţă cultivatorul are două hectare plantate, iar pe viitor intenţionează să-şi dubleze producţia.

sursa: Rodul Pamantului Nr. 34_24-30_noiembrie_2008

Originally posted 2012-09-17 01:34:11.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.