Skip to main content

Rase de oi: DORPER

Rase de oi: DORPER

Este o rasă de carne, formată în anii ’30, în regiunile aride din Africa de Sud, prin încrucişarea raselor Dorset Horn şi Blackheaded Persian (persiana cu cap negru, o rasă de oi cu păr, nu cu lână). CARACTERISTICI ALE RASEI DORPER Este o rasă de carne, formată în anii ’30, în regiunile aride din Africa […]

DESPRE OI…

Un grup de crescatori de oi din R. Moldova au vizitat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ovine si Caprine „Palas” din Constanta, Romania. Vizita de studiu a fost organizata de Federatia Nationala AGROinform in cadrul Programului de parteneriat Alianta pentru sustinerea Pietei Agricole si a avut scopul de a-i ajuta pe crescatorii de oi din Moldova […]

CE FACE UN PRODUCATOR ÎN AGRICULTURA ECOLOGICĂ?

Un agricultor „convenţional” poate deveni practicant al agriculturii ecologice după o anumită perioadă tranzitorie, numită „conversie”. În această perioadă agricultorul trebuie să înceapă să aplice principiile producţiei ecologice. Perioada de conversie este de doi ani, înainte de semănat în cazul culturilor anuale şi de trei ani în cazul culturilor perene, cu excepţia păşunilor. Fertilitatea terenurilor […]

Creşterea ovinelor în sistem ecologic

Reproducerea animalelor crescute ecologic se bazează pe metode naturale. Este permisă inseminarea artificială, dar alte forme de reproducere artificială sau asistată sunt interzise. Aplicarea benzilor elastice la cozile oilor, tăierea cozilor, tăierea dinţilor, retezarea coarnelor, nu trebuie efectuate sistematic în fermele ecologice. O parte din aceste operaţii se autorizează de organismele de inspecţie şi certificare, […]

Hunedoara: O stână cum n-ai mai văzut, făcută după toate normele europene

Hunedoara: O stână cum n-ai mai văzut, făcută după toate normele europene

Foto: thegreendogs.com Tot mai mulţi români vor să mănânce bio. Iar agricultorii şi crescătorii de animale se adaptează cerinţelor. La o stână din Hunedoara, oile pasc pe păşuni ecologice iarbă crescută fără îngrăşăminte chimice, iar ciobanii trăiesc în cele mai bune condiţii. Stâna e una modernă, încălzită cu panouri solare şi cu o bucătărie amenajată […]

Cresterea oilor

Cresterea oilor în tara noastra are traditie de secole. Aceasta specie valorifica cel mai bine pasunile si fînetele, din care o buna parte se afla în zona de munte. Acesta este motivul alaturi de productia diversificata, care face din cresterea ovinelor o ramura foarte importanta a zootehniei, avînd o traditie atît de veche. Pregatirea oilor […]

Iedul ˊbateˊ mielul: de ce este mai sănătoasă carnea de ied faţă de cea de miel, de pui şi de vită

Iedul ˊbateˊ mielul: de ce este mai sănătoasă carnea de ied faţă de cea de miel, de pui şi de vită

Dacă nu vă place gustul mielului, medicii propun ca alternativă carnea de ied. E mai săracă în calorii decât puiul şi e excelentă dacă aveţi probleme cu colesterolul. De Paşte mielul este nelipsit de pe masa românilor, însă are o carne grea, care nu îl face o opţiune prea sănătoasă. O alternativă lăudată de medici […]