Skip to main content

BANANE INDIENE, PAW PAW

BANANE INDIENE, PAW PAW

Banane indiene, copacul cu banane sau Paw-Paw. Fructul provine din America de Nord, era considerată o varietate plăcută în alimetaţia indienilor. Dintre fructele provenite din America de Nord acest tip are consistenţa de pulpă cea mai mare. Pomul creşte încet dar poate să ajungă la o înălţime de 5 m. Frunzele de culoare verde deschis […]

Utilizarea afinelor

Fructe de o remarcabilă valoare terapeutică, afinele pot fi utilizate în multiple tratamente. Bobiţele au proprietăţi astringente, antidiareice, antidizenterice, antiseptice intestinale, antiputride, stomahice, antihelmintice, cicatrizante gastrice şi intestinale, antihemoragice, vasoprotectoare, antiinflamatoare, antisclerotice, fluidifiante ale sângelui, vitaminizante şi amelioratoare a vederii nocturne. Formele de utilizare: – infuzie din 3 linguriţe fructe uscate la 500 ml apă […]

Horticultorii ne dau de veste: putem deveni o ţară bananieră – încălzirea globală ne aduce kiwi şi b

Horticultorii ne dau de veste: putem deveni o ţară bananieră – încălzirea globală ne aduce kiwi şi banane pe tarla

Kiwi, banane, smochine şi curmale cresc în grădinile de la Agronomie. O afacere pe care nimeni n-a mirosit-o. În supermarketuri, le vezi ambalate individual în hârtii albe şi plasate pe rafturile de delicatese. Au preţuri de ameţeşti şi cam de asta mucegăiesc în magazine. Altele vin în pachete mici, cât pentru o gustare. Costă 10 […]

Plantaţie de kiwi în inima Banatului

Plantaţie de kiwi în inima Banatului

Fotografii: remus runcan Italianul Silvio Tomazolla, printre plantele de kiwi cultivate Un agricultor italian a început în urmă cu mai mulţi ani aclima­tizarea plantelor de kiwi, iar luna trecută a cules deja primele roade. Kiwi, cel mai bogat fruct în vitamina C, a găsit în Banat condiţii bune de „trai“. Un italian a plantat câteva […]

Specificul culturii prunului

5.1. Consideratii generale Prunul, pentru romani reprezinta specia pomicola cu rezonante stravechi, fiind caracterizat ca pomul vietii sau al sperantei, raspandit de la campie pana in zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor. De-a lungul anilor, prunul si produsele sale au constituit mijloace de existenta ale taranilor, contribuind totodata la faima tarii. Adaptabilitatea […]

Specificul culturii marului

Specificul culturii marului

Importanta culturii marului se datoreaza valorii alimentare si gustative, terapeutice si profilactice a fructelor, insusirilor lor tehnologice specifice, particularitatilor agrobiologice ale pomilor si valorilor economice mari. Merele constituie unul dintre componentele de baza in alimentatia moderna a omului. Ele reprezinta aproape singurul aliment gata pregatit in natura, care poate fi consumat fara alte adaosuri, fie […]

Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă

Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă

Costul ridicat al investitiei in pomicultura, impune amplasarea livezii de pomi in zonele unde specia sau soiul vor intalni maximul de conditii naturale pentru crestere si rodire: – se vor alege terenurile cu soluri fertile, de preferat cu textura mijlocie, lutoasa, luto-nisipoasa si chiar nisipoasa, permeabile, mijlocii pana la profunde, cu pH cuprins intre 4,7 […]