Plantare pomi și înfoliere toamnă 2009

Astă toamnă am plantat pe bucata mea de deal 12 pomi fructiferi, doi meri și doi peri, iar restul 8 fiecare după felul lui: prun, cais, nuc, cireș, vișin, nectarin, gutui, piersic.

Toată luna februarie m-am preocupat de pomii mei, știind că le vine vremea tăierii, și că trebuie să învăț cum să o fac sau să chem pe altcineva. Am căutat pe net, am citit pe bloguri și saituri, dar majoritatea tehnicilor prezentate sunt despre tăierile la maturitate, sau de formare a coroanei (de la anul 2 în sus), ceea ce nu prea e cazul la lăstarii mei. Eu aveam nevoie să știu cum se taie în primul an.

Am reținut că “pomii trebuie scurtați la 80 cm” iar de la Hobby Grădină am aflat că “se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta”. Informații prea puține pentru orientarea mea programatoricească. Aveam nevoie de documentație! Și unde poți găsi cărți despre orice decât la bibliotecă?

Carti taierea pomilor

După consultarea a ~12 cărți de cultura merilor, perilor, gutuilor etc am rămas cu următoarele informații esențiale:

  • Dacă lăstarii sunt formați dintr-o vargă fără ramuri (doar trunchi), tăierea e fără bătăi de cap: se scurtează la 60-80 cm, în funcție de soi și de înățimea lăstarului, deasupra unui mugure, ca mai jos (vezi punctul următor).
  • Tăierea vergii principale (sau a unei ramuri) se face chiar deasupra unui mugure opus altoiului, fără a răni mugurele, dar nici prea departe de acesta. Acel mugure va deveni o crenguță respectiv creangă deci trebuie să țineți cont de direcția în care vreți să se dezvolte acea ramură. În cazul tăierii ramurilor (nu a vergii principale) e important ca mugurele să fie orientat spre exterior, pentru ca viitoarea creangă să crească în afara coroanei.
  • Se aleg trei ramuri laterale (orientate în trei direcții – ca și sigla Mercedes), se scurtează la 35-45 cm iar restul ramurilor/lăstarilor se elimină aproape de vargă; la piersic și cais (unde coroana preferată este în formă de vas) se elimină varga (trunchiul); la celelalte soiuri varga se scurtează cu 30 cm mai sus de nivelul ramurilor laterale.

Poate v-a rămas în minte o întrebare: de ce tăierea trunchiului se face chiar deasupra unui mugure opus altoiului? N-am citit răspunsul în vreo carte, dar cred că motivul este ca tensiunea de pe punctul de altoire sa fie compensata de o creangă viguroasă ce va crește pe partea opusă. Eu am făcut gropile pentru plantare prea adânci și punctul de altoire a fost îngropat puțin în sol (nerecomandat!) așa că acest aspect a fost neglijat.

Cele mai simple tăieri au fost la pomii fără ramuri: – i-am scurtat la ~80 cm:

Taiere pomi fructiferi

Cea mai grea tăiere a fost la un nuc la care nu m-am putut hotărî ce crengi să scurtez așa că am amânat operațiunea pentru la anul. Poate ma ajutați voi cu idei:

Taiere pomi fructiferi

Iar cea mai interesantă tăiere a fost a nectarinului – a fost clar din creșterea de până acum care ramuri vor forma coroana:

Taiere pomi fructiferi IMG_2202

Vasile Tomoiagă

Originally posted 2012-01-25 10:52:55.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.