Skip to main content

Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls cu mână

Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls cu mână

Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls în mod tradiţional, cu mână. De anul viitor, Uniunea Europeană ne obligă să ne aliniem normelor comunitare. Asta înseamnă că laptele va fi colectat doar cu ajutorul mulgătoarelor electrice şi apoi răcit în bazine speciale. Producătorii spun însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe pentru […]

Drama fermierilor clujeni: ”Cine ne mai cumpără laptele?”

Închiderea fabricii Napolact lasă în urmă zeci de fermieri locali care își vindeau laptele marelui brand național. Reprezentanții producătorilor spun că este foarte puțin probabil ca agricultorii din județul Cluj să aibă puterea de a investi într-o nouă fabrică de talia celei controlate acum de olandezi. Grupul olandez FrieslandCâmpina a decis să oprească producţia la […]

Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi

Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi

Iulian Micu (59 de ani) a lucrat în anii ’90 în domeniul telecomunicaţiilor după care şi-a dorit propria afacere. A încercat în diverse domenii precum croitorie, tipografie, tâmplărie PVC şi altele. Din 2007 se ocupă cu creşterea caprelor. În prezent a ajuns să aibă aproape 330 de capre, o fermă modernizată cu unităţi de păstrare […]

România a importat de cinci ori mai multă brânză decât a exportat, în primele opt luni

România a importat de cinci ori mai multă brânză decât a exportat, în primele opt luni

România a importat 23.305 tone de brânzeturi și cașuri, în primele opt luni din acest an, o cantitate de peste cinci ori mai mare decât a exportat în aceeași perioadă din 2011, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Exporturile de brânzeturi și cașuri au totalizat, în primele opt luni, 4.327 tone, […]

De ce e brânza bulgărească aşa ieftină? Iată două ingrediente secrete: uleiul de palmier şi untura d

De ce e brânza bulgărească aşa ieftină? Iată două ingrediente secrete: uleiul de palmier şi untura de balenă

Autorităţile de la Sofia doresc etichetarea suplimentară a lactatelor care conţin grăsimi vegetale cu avertismente privind riscurile pe care le pun acestea sănătăţii consumatorului, după modelul celor lipite pe pachetele de ţigări. Pe piaţa din regiune, în special în România şi Grecia, vecinele “europene” ale Bulgariei, se suspectează că brânzeturile bulgăreşti, mult mai ieftine decât […]

Cum preparam in casa branza de vaca?

Cum preparam in casa branza de vaca?

Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale. Trebuie sa recunoastem ca branzeturile din comert sosesc in intampinarea cumparatorilor grabiti sau a celor nepriceputi in bucatarie, fiindca cei care doresc […]

Brânza

Brânza

Branza este un aliment solid preparat prin covasirea laptelui de vaca, capra, oaie sau alte mamifere. Laptele se covaseste folosing o combinatie de cheag (sau substituenti) si acidifiere. Bacteriile acidifiaza laptele si joaca un rol important in definirea texturii si aromei a multor feluri de branza. Unele branzeturi contin mucegai, fie pe coaja sau chiar […]