Descarcati de aici. Originally posted 2011-01-03 06:43:09.
Produsul de capra „XYGALO SITEIAS” (DOP), Grecia
Xygalo Siteias (DOP), Grecia, este un produs obtinut prin fermentarea laptelui, de culoare alba, cu o consistenta pastoasa si/sau cu o textura granulata, fara coaja. Produsul are un gust proaspat, acrisor, usor sarat si o aroma specifica placuta. Continutul maxim de umiditate este de 75 %, continutul maxim de sare este de 1,5 %, continutul […]
Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls cu mână
Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls în mod tradiţional, cu mână. De anul viitor, Uniunea Europeană ne obligă să ne aliniem normelor comunitare. Asta înseamnă că laptele va fi colectat doar cu ajutorul mulgătoarelor electrice şi apoi răcit în bazine speciale. Producătorii spun însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe pentru […]
”Năsal, rămâi cu bine!” sau conspiraţiile pe înţelesul tuturor
Pute de mută nasul, dar mirosul se stinge repede cu o boabă de strugure, cu un pahar de vin roşu, cât mai sec, sau cu un deţ de ţuică îmbătrânită la umbră de dud, iar efortul olfactiv este răsplătit însutit. Caşul de Năsal va rămâne doar o amintire gustativă nobilă în două săptămâni, când peştera […]
Drama fermierilor clujeni: ”Cine ne mai cumpără laptele?”
Închiderea fabricii Napolact lasă în urmă zeci de fermieri locali care își vindeau laptele marelui brand național. Reprezentanții producătorilor spun că este foarte puțin probabil ca agricultorii din județul Cluj să aibă puterea de a investi într-o nouă fabrică de talia celei controlate acum de olandezi. Grupul olandez FrieslandCâmpina a decis să oprească producţia la […]
Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi
Iulian Micu (59 de ani) a lucrat în anii ’90 în domeniul telecomunicaţiilor după care şi-a dorit propria afacere. A încercat în diverse domenii precum croitorie, tipografie, tâmplărie PVC şi altele. Din 2007 se ocupă cu creşterea caprelor. În prezent a ajuns să aibă aproape 330 de capre, o fermă modernizată cu unităţi de păstrare […]
Bautura care te face longeviv: kefirul
Intamplator sau nu, arealul Caucazului, acolo unde kefirul este recunscut ca bautura traditionala a tuturor varstelor este una din zonele cu cei mai longevivi oameni de pe planeta. Multi cercetatori atribuie aceasta circumstanta calitatilor deosebite ale respectivei bauturi, un fel de iaurt, ceva mai acrisor, unori foarte putin alcoolizat, placut la gust si care, dupa […]
România a importat de cinci ori mai multă brânză decât a exportat, în primele opt luni
România a importat 23.305 tone de brânzeturi și cașuri, în primele opt luni din acest an, o cantitate de peste cinci ori mai mare decât a exportat în aceeași perioadă din 2011, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Exporturile de brânzeturi și cașuri au totalizat, în primele opt luni, 4.327 tone, […]
De ce e brânza bulgărească aşa ieftină? Iată două ingrediente secrete: uleiul de palmier şi untura d
Autorităţile de la Sofia doresc etichetarea suplimentară a lactatelor care conţin grăsimi vegetale cu avertismente privind riscurile pe care le pun acestea sănătăţii consumatorului, după modelul celor lipite pe pachetele de ţigări. Pe piaţa din regiune, în special în România şi Grecia, vecinele “europene” ale Bulgariei, se suspectează că brânzeturile bulgăreşti, mult mai ieftine decât […]
Cum preparam in casa branza de vaca?
Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale. Trebuie sa recunoastem ca branzeturile din comert sosesc in intampinarea cumparatorilor grabiti sau a celor nepriceputi in bucatarie, fiindca cei care doresc […]