Doi bihoreni au pus pe picioare cea mai mare fermă de măgăriţe din ţară: „Sunt cele mai pretenţioase animale, dar laptele lor e similar cu cel matern“ Doi bihoreni au pus pe picioare cea mai mare fermă de măgăriţe din România şi unica fabrică de procesare a laptelui de măgăriţe. Totul a început în urmă […]
Exemplul unor țărani ce ar trebui aplicat în toată România
Exemplul unor țărani ce ar trebui aplicat în toată România. Cum au câștigat bani și un război cu un mare brand Cea mai mare fabrică de lactate din Covasna a decis să nu mai colaboreze cu fermierii locali și a început să importe lapte din Ungaria. Cei aproximativ 200 de fermieri din județ nu s-au […]
Produsul de capra „XYGALO SITEIAS” (DOP), Grecia
Xygalo Siteias (DOP), Grecia, este un produs obtinut prin fermentarea laptelui, de culoare alba, cu o consistenta pastoasa si/sau cu o textura granulata, fara coaja. Produsul are un gust proaspat, acrisor, usor sarat si o aroma specifica placuta. Continutul maxim de umiditate este de 75 %, continutul maxim de sare este de 1,5 %, continutul […]
2014 – an hotărâtor pentru industria laptelui din România
Din 2014 crescătorii de bovine nu vor mai putea comercializa lapte considerat neconform.Aceasta înseamnă încadrarea laptelui destinat consumului în cerinţele Uniunii Europene, cerinţe care vizează printre altele respectarea cu stricteţe a regulilor de igiena mulsului, a depozitării şi livrării acestuia la consumatori. Încadrarea în parametrii referitori la numărul maxim de germeni şi […]
Conditiile pe care vor trebui sa le respecte fermierii care vand lapte, de la 1 ianuarie 2014
De la 1 ianuarie 2014, fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare, decat daca respecta standarde europene foarte stricte. Si vestea ii afecteaza in special pe taranii care nu au mai mult de cinci vaci in gospodarie si nu au investit in modernizare. Pana acum, Romania a avut o derogare fata de celelalte […]
Noile reguli europene care vor obliga Romania sa transforme laptele in cascaval scump si parmezan
Romania va produce mai mult cascaval scump si parmezan. In loc sa aruncam laptele care nu corespunde normelor impuse de Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie il vom transforma in branzeturi fine. Este solutia gasita de autoritati ca sa evite distrugerea unor cantitati mari de lapte, care nu vor mai putea fi vandute pe piata. […]
Untul “de casă” şi zecile de arome cu care poate cuceri cumpărătorii
Alături de laptele proaspăt, de brânza de vaci şi de smântănă, untul îşi face încet-încet loc în oferta produselor lactate de “casă”, cu valoare adăugată foarte mare. Micro-producţia de lactate, dezvoltată fie în gospodăria proprie sau într-o mică fermă (de la 1 la 50 de vaci cu lapte), acoperă un procent în creştere pe piaţa […]
Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls cu mână
Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls în mod tradiţional, cu mână. De anul viitor, Uniunea Europeană ne obligă să ne aliniem normelor comunitare. Asta înseamnă că laptele va fi colectat doar cu ajutorul mulgătoarelor electrice şi apoi răcit în bazine speciale. Producătorii spun însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe pentru […]
”Năsal, rămâi cu bine!” sau conspiraţiile pe înţelesul tuturor
Pute de mută nasul, dar mirosul se stinge repede cu o boabă de strugure, cu un pahar de vin roşu, cât mai sec, sau cu un deţ de ţuică îmbătrânită la umbră de dud, iar efortul olfactiv este răsplătit însutit. Caşul de Năsal va rămâne doar o amintire gustativă nobilă în două săptămâni, când peştera […]
Drama fermierilor clujeni: ”Cine ne mai cumpără laptele?”
Închiderea fabricii Napolact lasă în urmă zeci de fermieri locali care își vindeau laptele marelui brand național. Reprezentanții producătorilor spun că este foarte puțin probabil ca agricultorii din județul Cluj să aibă puterea de a investi într-o nouă fabrică de talia celei controlate acum de olandezi. Grupul olandez FrieslandCâmpina a decis să oprească producţia la […]