2014 – an hotărâtor pentru industria laptelui din România

 

 

Din 2014 crescătorii de bovine nu vor mai putea comercializa lapte considerat neconform.Aceasta înseamnă încadrarea laptelui destinat consumului în cerinţele Uniunii Europene, cerinţe care vizează printre altele respectarea cu stricteţe a regulilor de igiena mulsului, a depozitării şi livrării  acestuia la consumatori.

 

Încadrarea în parametrii referitori la numărul maxim de germeni şi celule somatice presupune pe lângă regulile generale de igienă  şi existenţa aparatelor mecanice de muls şi a tancurilor  de răcire a laptelui. Pentru acestea din urmă fermierul crescător de vaci de lapte trebuie să investească câteva mii de euro bune.Sunt pregătiţi fermierii   să treacă acest examen dificil  din  anul viitor? Se pare că da şi nu !  Dacă marii fermieri şi o bună  parte dintre  cei mijlocii nu vor avea probleme cu noile prevederi ,având  asigurate aceaste investiţii,micii fermieri,cei cu 1-5 vaci  vor întâmpina sigur  dificultăţi.În această categorie ,după aprecierile ministerului de resort s-ar afla circa 40.000 de gospodării.

 

Pentru a veni în sprijinul acestei categorii de mici producători, Guvernul României a adoptat o hotărâre care prevede acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui.Deoarece pentru comercializarea laptelui va fi obligatoriu şi un buletin de analiză privind normele de calitate este necesară organizarea acestei categorii de fermieri în asociaţii.

 

Vrem să le oferim fermierilor şansa de a avea unde să ducă laptele respectiv şi să obţină în comun un singur buletin de analiză. Încercăm în acest  fel să rezolvăm problema laptelui  neconform şi  în egală măsură, să putem scoate la suprafaţă o cantitate foarte mare de lapte, care astăzi, din diferite motive, nu se regăseşte pe piaţă”  preciza Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, cu prilejul unei reuniuni vizând găsirea de soluţii pentru  această problematică.

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi direcţiile judeţene de specialitate,  care au derulat pe întreg parcursul  anului acţiuni de informare şi educare în privinţa noilor  norme de  igienă şi calitate a laptelui apreciază că  aproximativ 80% dintre crescătorii de vaci de lapte respectă aceste condiţii specifice.

 

Este normal saă apaăa astfel de condiții, până la urmă vorbim de măsuri luate pentru menținerea siguranței în alimentație. Fermele considerate viabile vor avea acces la o serie de fonduri europene pentru a-și cumpăra echipamentele necesare”, preciaza la rândul său Cezar Sava, vicepreședintele Federanției Naționale a Crescătorilor de Bovine și Taurine.

 

Pentru obţinerea laptelui conform cerinţelor Uniunii Europene este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:

 

Igiena adăpostului:

 

  • Păstrarea curăţeniei în adăposturile vacilor.
  • Asigurarea aşternutului curat pentru menţinerea igienei vacilor.
  • Îndepărtarea aşternutului murdar.
  • Nu se hrănesc vacile cu fân sau paie în timpul mulsului.
  • Nu se schimbă aşternuturile de paie în timpul mulsului.

 

Igiena vacilor

 

  • Se verifică dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului.
  • La cel mai mic semn de boală vacile se mulg separat şi se anunţă medicul veterinar.
  • Se spală ugerul şi mameloanele şi se şterg cu un prosop curat.
  • Se leagă coada animalului înainte de începerea mulsului.

 

Igiena crescătorului de animale

 

  • Spălarea mâinilor şi îmbrăcarea unui halat de protecţie curat, dacă există răni ale pielii mâinilor trebuie acoperite cu bandaje igienice rezistente la apă sau se folosesc mănuşi de protecţie.
  •  Găleţile şi bidoanele folosite pentru lapte trebuie spălate cu detergent şi clătite bine, înainte de începerea mulsului.
  • Se elimină primele jeturi de lapte.

 

Igiena laptelui

 

  • Laptele se mulge în vase curate.
  • Laptele se filtrează şi se depozitează după muls în vase curate, acoperite, într-o încăpere separată de adăpostul vacilor.
  • Răcirea laptelui imediat după muls, la o temperatură de maxim 80 C atunci când colectarea nu este efectuată în fiecare zi.
  •  Dacă nu sunt echipamente adecvate pentru păstrarea şi răcirea laptelui, acesta se transportă cât mai rapid la centrul de colectare, pentru a fi răcit şi păstrat corespunzător.

Stiri din Vest, Elena Constantiniu, 09 decembrie 2013

 

Originally posted 2013-12-19 23:51:27.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.