Skip to main content

2014 – an hotărâtor pentru industria laptelui din România

2014 – an hotărâtor pentru industria laptelui din România

    Din 2014 crescătorii de bovine nu vor mai putea comercializa lapte considerat neconform.Aceasta înseamnă încadrarea laptelui destinat consumului în cerinţele Uniunii Europene, cerinţe care vizează printre altele respectarea cu stricteţe a regulilor de igiena mulsului, a depozitării şi livrării  acestuia la consumatori.   Încadrarea în parametrii referitori la numărul maxim de germeni şi […]

Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls cu mână

Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls cu mână

Ţăranii nu vor mai putea vinde în pieţe laptele muls în mod tradiţional, cu mână. De anul viitor, Uniunea Europeană ne obligă să ne aliniem normelor comunitare. Asta înseamnă că laptele va fi colectat doar cu ajutorul mulgătoarelor electrice şi apoi răcit în bazine speciale. Producătorii spun însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe pentru […]

Drama fermierilor clujeni: ”Cine ne mai cumpără laptele?”

Închiderea fabricii Napolact lasă în urmă zeci de fermieri locali care își vindeau laptele marelui brand național. Reprezentanții producătorilor spun că este foarte puțin probabil ca agricultorii din județul Cluj să aibă puterea de a investi într-o nouă fabrică de talia celei controlate acum de olandezi. Grupul olandez FrieslandCâmpina a decis să oprească producţia la […]

Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi

Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi

Iulian Micu (59 de ani) a lucrat în anii ’90 în domeniul telecomunicaţiilor după care şi-a dorit propria afacere. A încercat în diverse domenii precum croitorie, tipografie, tâmplărie PVC şi altele. Din 2007 se ocupă cu creşterea caprelor. În prezent a ajuns să aibă aproape 330 de capre, o fermă modernizată cu unităţi de păstrare […]

Cum facem Kefir acasă

Cum facem Kefir acasă

Kefirul este de origine caucaziana. Populatia din zona Muntilor Caucaz este cunoscuta in lume pentru longevitatea sa. Granulele de kefir sunt, de fapt, un complex de bacterii şi drojdii care contin o polizaharida numita kefiran. Acestea (granulele) se obtin prin fermentare (bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis transformă o parte din lactoza din […]

Despre Kefir

Kefirul este o băutură lactat acidă ce se obţine din granule de Kefir care fermentează lactoza din lapte (zahărul din lapte) cu formare de acid lactic, dioxid de carbon şi alcool. Această băutură minunată se obţine prin dubla fermentare în prima fază fermentare lactică iar apoi, la temperaturi mai scăzute, alcoolică. Această băutură nu se […]