Skip to main content

Drama fermierilor clujeni: ”Cine ne mai cumpără laptele?”

Închiderea fabricii Napolact lasă în urmă zeci de fermieri locali care își vindeau laptele marelui brand național. Reprezentanții producătorilor spun că este foarte puțin probabil ca agricultorii din județul Cluj să aibă puterea de a investi într-o nouă fabrică de talia celei controlate acum de olandezi. Grupul olandez FrieslandCâmpina a decis să oprească producţia la […]

Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi

Cum a scăpat un crescător de capre de intermediari şi şi-a creat propria casă de comenzi

Iulian Micu (59 de ani) a lucrat în anii ’90 în domeniul telecomunicaţiilor după care şi-a dorit propria afacere. A încercat în diverse domenii precum croitorie, tipografie, tâmplărie PVC şi altele. Din 2007 se ocupă cu creşterea caprelor. În prezent a ajuns să aibă aproape 330 de capre, o fermă modernizată cu unităţi de păstrare […]

Cum facem Kefir acasă

Cum facem Kefir acasă

Kefirul este de origine caucaziana. Populatia din zona Muntilor Caucaz este cunoscuta in lume pentru longevitatea sa. Granulele de kefir sunt, de fapt, un complex de bacterii şi drojdii care contin o polizaharida numita kefiran. Acestea (granulele) se obtin prin fermentare (bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis transformă o parte din lactoza din […]

Despre Kefir

Kefirul este o băutură lactat acidă ce se obţine din granule de Kefir care fermentează lactoza din lapte (zahărul din lapte) cu formare de acid lactic, dioxid de carbon şi alcool. Această băutură minunată se obţine prin dubla fermentare în prima fază fermentare lactică iar apoi, la temperaturi mai scăzute, alcoolică. Această băutură nu se […]

Sectorul cel mai devastat de criză începe să-şi revină, cu o vedetă neaşteptată: “Văcuţa În Leasing”

Sectorul cel mai devastat de criză începe să-şi revină, cu o vedetă neaşteptată: “Văcuţa În Leasing”

Lipsa banilor de pe piaţă dă naştere unor forme inedite de comerţ. Un importator a găsit o soluţie mai puţin obişnuită pentru a vinde animale: oferă văcuţe şi porci vietnamezi în leasing. Doritorii trebuie să achite un avans de 30% din preţul de cumpărare, iar restul în rate lunare timp de trei ani. Finanţarea se […]

Compoziția laptelui

Caracteristici (%) Vacă Oaie Bivoliță Capră Apă 87,5 83 81,5 86,65 Substanță uscată totală 12,5 17 18,5 13,35 Grăsime 3,5 6,8 8,2 4,2 Substanță uscată negrasă 9,0 10,2 10,3 9,15 Proteine totale 3,4 5,7 4,3 3,9 Cazeină 2,8 4,6 3,6 2,8 Lactalbumină, lactoglobulină 0,6 1,1 0,7 1,1 Lactoză 4,5 4,5 5,0 4,4 Săruri minerale 0,70 […]

Ghee-ul (untul clarificat)

Ghee-ul (untul clarificat)

Descriere: Ghee-ul sau untul clarificat este un produs de origine indiana, foarte sanatos si foarte eficient pentru gatit avand punctul de ardere mai ridicat decat untul simplu. Preturile pentru Ghee variaza intre 30-40 RON/250g Ghee. Un pret extrem de mare tinand cont ca se obtine printr-un proces foarte simplu din untul natural. Mai precis din […]

Laptele de capra – leac stravechi

Ştiaţi că laptele de capră este mai sănătos decît cel de vacă? Încă din vechime a fost cunoscutacest leac cu acţiune lentă, dar sigură pentru multe suferinţe. Este întăritor şi hrănitor. Prin compoziţia lui, mai bogată în substanţe benefice decît cel de vacă, laptele de capră are şi rolul dea preveni multe boli grave. Pe […]