Skip to main content

Moldovenii câștigă milioane de dolari din exportul de nuci

Moldovenii câștigă milioane de dolari din exportul de nuci

O nouă tehnologie pentru reproducerea nucului, prezentată încă în 2010, în raionul Făleşti, începe să aducă venituri consistente producătorilor locali. Tehnologia de plantare a puieţilor de nuc în containere de lemn a devenit deja o afacere avantajoasă pentru Nicolae Chictenco, care a iniţiat această ,,afacere de secole” cu ajutorul unui proiect finanţat de Elveţia. De […]

Soiuri de nuci romanesti

Soiuri de nuci romanesti

Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea in zona geografica intinsa din Balcani spre est, pana in Himalaya si sud-vestul Chinei. In tara noastra, nucul este stravechi. Pana la inceputul secolului XX existau paduri si […]

Cultura nucului

Cultura nucului

Nucul se cultivă în primul rând pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât şi prelucrate. Spre deosebire de fructele celorlalte specii pomicole, nucile constituie un aliment complet, concentrat. Ele conţin substanţe grase 2-77 %, substanţe proteice 12-25 %, hidraţi decarbon 5-24%, substanţe minerale 1,3-2,5 %. Din miezul de nucă se poate extrage un ulei excelent comestibil şi […]

Plantaţie de nuci

Plantaţie de nuci

Costul înfiinţării unui hectar de plantaţie de nuc de ridică la aproximativ 7.500 de euro Ideea îi aparţine unei şomere din din Sălaj şi a fost lansată la un concurs de idei de afaceri organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj în cadrul unui proiect pilot cu finanţare europeană. Originally posted 2012-09-25 […]

Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă

Cum vă înfiinţaţi o plantaţie pomicolă

Costul ridicat al investitiei in pomicultura, impune amplasarea livezii de pomi in zonele unde specia sau soiul vor intalni maximul de conditii naturale pentru crestere si rodire: – se vor alege terenurile cu soluri fertile, de preferat cu textura mijlocie, lutoasa, luto-nisipoasa si chiar nisipoasa, permeabile, mijlocii pana la profunde, cu pH cuprins intre 4,7 […]