Romania este unul din principalii producatori de nuci din Uniunea Europeana si al 11-lea producator la nivel global

Stiati ca un gram de aur are o valoare echivalenta cu 3 kilograme de miez de nuca? Este acesta un motiv suficient de bun ca sa va asigurati sanatatea, prosperit siguranta financiara ?

www.nucifere.com este si va fi angajat consecvent in analizarea sectorului culturilor nucifere din Romania, in identificarea factorilor cheie de reusita a unei asemenea culturi si in identificarea si structurarea oportunitatilor globale din sectorul culturii nucului, astfel incat acestea sa fie valorificate corespunzator.

Oportunitatile ce deriva din infiintarea livezilor de nuc si din crearea de capacitati de  colectare, conditionare, depozitare , prelucrare si industrializare de nuci sunt mai mari ca niciodata.

Productiile de nuci realizate la nivel global nu acopera intreg necesarul de consum, in timp ce potentialul de productie din Romania depaseste 5 miliarde de euro/an. Cu toate ca Romania detine acest potential fabulos, realitatea de zi cu zi ne demonstreaza ca el este valorificat doar in proportie de doar 1%.

Dezvoltarea acestui sector poate atrage dupa sine si dezvoltarea industriei constructoare de masinisi utilaje agricole din Romania. De asemenea, promovarea eficienta a produselor nucului poate influenta in mod hotaritor conditiile de viata si starea generala de sanatate a consumatorilor. Nu sunt de neglijat nici aspectele referitoare la  imbunatatirea factorilor de mediu ( aer,apa, sol), precum si cele referitoare la acumularea de masa lemnoasa  valoroasa de cea mai buna calitate.

Acum, acest sector economic produce aproximativ 60 de milioane de euro anual,iar daca ne raportam la potentialul acestui sector realizam ca de fapt acest domeniu a fost ignorat total. Fie din nestiinta , fie in mod deliberat.

Cu atat  mai mult se impun masuri ferme si rapide pentru producerea de material saditor, pentru infiintarea de livezi si pentru realizarea de capacitati  performante de  valorificare integrata a tot ce inseamna produsele nucilor (preluare, conditionare,depozitare si industrializare si comercializare).

Dintre produsele cu valoare alimentara  si terapeutica deosebita, miezul si uleiul de nuca sunt  de nelipsit  din dieta zilnica.

Uleiul de nuca poate fi folosit cu succes si in industria cosmetica si in diversele  scopuri profilaxice si de tratament , datoritacontinutului ridicat  in acizi grasi mono si poli-nesaturati.Despre importanta,rolul si efectele acestor acizi grasi nesaturati puteti citi informatii detaliate AICI si AICI.

Uleiul de nuca poate fi obtinut printrei modalitati distincte: prin presare la rece, prin presare la cald sau prin rafinarea srotului  obtinut din miezul de nuca presat la rece sau la cald. Din punct de vederecalitativ, cel mai bun ulei de nuca este cel presat la rece  deoarece pe timpul presarii acizii grasi mono si polinesaturati nu sufera deprecieri datorita tratamentelor termice,pastrandu-si intacte calitatile. Doza medie de ulei de nuca   indicata lunar pentru o persoana adulta este de 200 ml. Aceasta se consuma intr-un interval de zece zile consecutive, cate doua linguri dimineata pe stomacul gol. Pentru copii , doza recomandataeste de o lingurita /zi.

In cadrul revistei Magazin, in articolul Miracolul din ghioc: nuca sunt detaliate  principalele caracteristici si utilizari ale nucilor, precum si efectele asupra sanatatii umane ale consumului de miez si ulei de nuca. Un consum constant de miez de nuca sau de ulei de nuca  reduce considerabil riscul de atac cerebral, cel de stop cardiac si cel de ateroscleroza. De asemenea  cheagurile de sange sunt dizolvate , nivelul colesterolului rau este  redus semnificativ iar parazitii intestinalisunt  eliminati. Datorita continutului  sau in melatonina uleiul de nuca este un foarte bun  tonic pentru creier.

In urma unei analize comparative intre uleiul de nuca presat la rece si uleiul de masline presat la rece, a rezultat ca uleiul de nuca are un continut in acizi grasi omega 3 de peste 21 de ori mai mare decat uleiul de masline si ca nivelul acizilor grasi omega 6 este 5 ori mai mare in cazul uleiului de nuca fata de cel din uleiul de masline. Datorita continutului in acizi grasi-polinesaturati omega-3 si omega-6 din uleiul de nuca presat la rece sunt reglate functiile organismului, cum ar fi cele cardio-vasculare, reproducatoare, imunitare si ale sistemului nervos.

Datorita efectelor sale , atat miezul de nuca cat si uleiul obtinut din acesta prin presarea la rece   este indicat  femeilor insarcinate, lauzelor , copiilor prescolari, persoanelor cu activitate intelectuala sustinuta, persoanelor care sufera de boli ale aparatului circulator,celor aflati in convalescenta si batrinilor.

De ce  sa cultivi nuci?

Fără a folosi cuvinte mari, nucul este una dintre cele mai convenabile culturi pomicole, atat sub aspectul valorii investiţiei  iniţiale, al necesarului de lucrări agrotehnice , cat şi sub aspectul valorii comerciale a producţiei obţinute anual.

Pentru edificarea  celor interesati, iată care sunt posibilitatile de venit anual din această cultură:

Raportandu-ne la piata internationala realizam ca preţul unui kilogram de nuci in coaja variază  intre 3,5 şi 3.9 euro, in funcţie de calitate şi de soi. Aceasta echivalează. la o producţie de doar 3000 de kilograme la hectar , cu un venit anual minim de 10500 de euro. In conditiile in care soiul cultivat este unul foarte productiv veniturile sunt cu atat mai mari. De exemplu, la soiul Lara, dupa 8 ani de zile  de la plantare se apropie de  o productivitate de 6 tone la hectar, ceea ce echivaleaza cu un venit anual de 21000 euro/hectar .

In Rusia, in zona Sankt-Petersburg pretul kilogramului de nuci este frecvent cuprins intre 8,5 si 9 euro, in timp ce pretul de productie al nucilor in coaja este de aproximativ 4400 dolari pe tona. In Grecia, pretul de productie al nucilor in coaja este de aproximativ 6000 de  dolari pe tona. Iar pretul miezului de nuca nu are cum sa fie mai mic de 10 dolari/kg. In Liban, pretul de productie al nucilor in coaja  este de aproximativ 4400 dolari/tona, in timp ce in Croatia acesta se situeaza la aproximativ 4600 dolari/to.

In Franţa, producătorii de nuci care şi-au comercializat producţia sub formă de miez de nuci au obţinut un preţ mediu de 9 euro/kilogramul de miez. Ştiind că un kilogram de miez de nucă rezultă in medie  din 2 kilograme de nuci in coajă, in cazul unei producţii de 3000 de kilograme de nuci in coajă la hectar , rezultă că venitul obţinut de producător a fost de 13500 de euro ( aproape 50 000 RON) la hectar. Dacă soiul respectiv este foarte productiv si se obţine o producţie de 6 tone de nuci in coajă/hectar, aceasta valorificată sub formă de miez de nuci valorează 27000 de euro ( aproape 100 000 RON)!

Dacă producătorii de nuci vor să işi maximizeze profitul din această cultură, pot opta pentru industrilizarea miezului de nucă, pentru  producerea de ulei de nucă sau pentru producerea diverselor specialităţi pe bază de miez de nuci. In medie un kilogram de ulei de nuci presat la rece, in vrac, se comercializează direct de către producători la preţul de 10-15 euro, ajungănd ca in magazín sa coste cu mult mai mult.  Am intalnit insa si amestecuri de ulei de nuca presat la rece cu ulei de nuca rafinat, in proportie de 50%-50%. Logica aparitiei acestor amestecuri sta in nevoia marilor lanturi de hypermarketuri de a oferi  un produs la un pret cat se poate de mic. Nu sunt 100% convins ca personalul de conducere a acestor lanturi comerciale a tinut neaparat ca produsul sa fie de calitatea cea mai buna. Din punctul meu de vedere, cand ajungi sa faci amestecuri dintr-astea, indiferent de proportiile amestecate… iti cam furi caciula singur. E doar parerea mea.

Daca ne raportam strict la piata romaneasca si la conditiile de la noi, iata care sunt posibilitatile de castig:

La o productie de 3000 de kg de nuci in coaja vanduta, la recoltare se obtin aproximativ 9000 de lei. La cursul actual de aproximativ 4,2 lei/euro rezulta ca productia nu este valorificata eficient pentru producator, cel putin pe piata romaneasca . Realitatea este ca acest pret, de aproximativ 3 lei/kg de nuci in coaja , este tinut artificial de catre samsarii care cumpara de la producatori aceste  recolte. La acest pret de achizitie a nucilor in coaja, cu un randament la curatare de doar 40% rezulta ca pretul kilogramului de miez de nuca, fara manopera de curatare este de 7,5  lei/kg. De la acest pret si pana la 20-25 lei/kg cu cat se vinde miezul de nuca acum este o distanta destul de mare.

In concluzie, referitor la piata romaneasca, este recomandat ca producatorii de nuci autohtoni sa apeleze la serivcii profesionale de valorificare a miezului de nuca.

Daca se opteaza ca cele 3000 de kg de nuci din exemplul de mai sus sa fie valorificate sub forma de dulceata de nuci verzi( pret mediu pe borcanul de 450 de grame = 25 lei), rezulta ca pretul mediu de valorificare a acestei productii este cuprins intre 15 si 20 de lei/kg. Ceea ce inseamna ca aceasta productie de nuci verzi este valorificata la o valoare de minim 45000 lei/hectar ( mai mult de 10000 de euro).

Daca se opteaza ca cele 3000 de kg de nuci verzi sa fie lasate sa se matureze , iar apoi din miezul extras sa se produca ulei de nuca, ar rezulta  aproximativ 750 kg de ulei. La un pret minimal de 50 lei/kg de ulei presat la rece rezulta o valoare de 37500 lei . Si daca luam in calcul ca din acelasi proces de extragere a uleiului din miez mai rezulta  si inca 750 de kg de srot, care poate fi transformat in halva sau poate fi folosit direct in industria alimentara, la un pret minimal de 10 lei/kg mai rezulta inca 7500 lei. Si ca sa puteti raporta aceste cifre la ceea ce exista pe piata romaneasca, va rog sa dati o cautare pe google.ro pentru expresia ulei de nuca.  Intr-una din cautarile mele  cu acest motor de cautare am gasit produsul ulei de nuca, ambalat la flacoane de 10 ml la pretul de 5,1 lei/bucata (inclusiv TVA). Asta se traduce intr-un pret de 510 lei/kg, cu TVA inclus. Sau 428 lei fara TVA. Nu e un pic cam mare diferenta dintre pretul minim luat in calcul de mine putin mai sus si valoarea de piata? Este…

Si spre marea surprindere a romanilor, se pot valorifica si alte produse de la nuc, cum ar fi frunzele, coaja lemnoasa, axul lemnos  si cojile verzi.

In concluzie, există vreo cultură pomicolă cel puţin la fel de rentabilă? Cu siguranţă NU! Şi asta pentru că:

– volumul lucrărilor agrotehnice este foarte scăzut;

– producţia poate fi valorificată şi după 2 ani de zile de la recoltare (ceea ce nu se poate intampla in cazul merelor, prunelor, perelor ş.a.m.d.);

– preţul de valorificare este net superior oricărui alt tip de fruct.

Avand in vedere condiţiile socio-economice din Romania, cultura nucului poate reprezenta o alternativă viabilă pentru marea majoritate a populaţiei care vrea să obţină venituri cu care să poată duce o viaţă decentă. Cate persoane pot spune că au un venit anual mai mare de 10000 euro? Marea majoritate a romanilor au venituri de maxim 3000 de euro pe an. Acesta ar trebui să fie un argument  suficient de puternic ca să vă indreptaţi atenţia către această cultură.

Investitorii care caută modalităţi profitabile de plasare a resurselor lor financiare, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, au cea mai buna oportunitate in această cultură pentru că, dacă apelează la fondurile structurale post-aderare la Uniunea Europeană, işi pot recupera rapid cea mai mare parte a costurilor presupuse de infiinţarea acestei culturi  si vor avea o importantă sursă de venituri pasive pe termen lung.

Profitabilitatea acestei culturi nu este egalată nici pe termen scurt, mediu sau lung de niciun alt tip de plasament bancar sau bursier.

un articol de Iosif Kiss – www.nucifere.com

Originally posted 2014-01-13 19:39:04.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.