Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea in zona geografica intinsa din Balcani spre est, pana in Himalaya si sud-vestul Chinei.

In tara noastra, nucul este stravechi. Pana la inceputul secolului XX existau paduri si plantatii intinse de nuc in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Iasi, Suceava.
Se inmulteste aproape numai prin samanta, dar cu destula greutate. Spontan, creste sporadic in paduri de amestec, mai ales la deal, in Romania, in special in Banat si Oltenia. Cultivat, creste in toate regiunile tarii. Nucul iubeste solurile roditoare si destul de umede, dar nu se recomanda de sadit pe locurile joase pentru ca este destul de vulnerabil la ingheturile tarzii.
Nucile se culeg in general in lunile septembrie-octombrie, depinzand de soiul nucului.
Sunt anumite caracteristici care trebuie urmarite pentru determinarea soiurilor de nuc, intre acestea numarandu-se: marimea nucilor (mici, mijlocii si mari), forma nucilor (sferica, elipsoidala, sferica-turtita, ovoidala), coaja de nuca (aspectul, grosimea, culoarea, rezistenta la spargere), sudura cojilor de nuca (puternica, mijlocie, slaba, incompleta, completa), forma bazei nucilor (retezata, scobita, ascutita, rotunjita), forma varfului nucilor (rotunjit, ascutit, scobit, trunchiat), miezul (forma, greutate, gust, culoare, aroma).

O parte dintre soiuri romanesti de nuc sunt obtinute in cadrul Statiunilor de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura din tara noastra, prin hibridarea si selectia unor biotipuri locale.
La Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Ramnicu Valcea exista singura singura colectie de nuc din tara. Statiunea adaposteste peste 110 forme de nuc si peste 2.500 de hibrizi. O nuca de calitate trebuie sa aiba intre 10 si 16 grame si 50% din greutatea ei sa fie miez, conform standardului mondial.

Originally posted 2012-10-12 12:27:20.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.