Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea in zona geografica intinsa din Balcani spre est, pana in Himalaya si sud-vestul Chinei.

In tara noastra, nucul este stravechi. Pana la inceputul secolului XX existau paduri si plantatii intinse de nuc in judetele Gorj, Valcea, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Iasi, Suceava.
Se inmulteste aproape numai prin samanta, dar cu destula greutate. Spontan, creste sporadic in paduri de amestec, mai ales la deal, in Romania, in special in Banat si Oltenia. Cultivat, creste in toate regiunile tarii. Nucul iubeste solurile roditoare si destul de umede, dar nu se recomanda de sadit pe locurile joase pentru ca este destul de vulnerabil la ingheturile tarzii.
Nucile se culeg in general in lunile septembrie-octombrie, depinzand de soiul nucului.
Sunt anumite caracteristici care trebuie urmarite pentru determinarea soiurilor de nuc, intre acestea numarandu-se: marimea nucilor (mici, mijlocii si mari), forma nucilor (sferica, elipsoidala, sferica-turtita, ovoidala), coaja de nuca (aspectul, grosimea, culoarea, rezistenta la spargere), sudura cojilor de nuca (puternica, mijlocie, slaba, incompleta, completa), forma bazei nucilor (retezata, scobita, ascutita, rotunjita), forma varfului nucilor (rotunjit, ascutit, scobit, trunchiat), miezul (forma, greutate, gust, culoare, aroma).

O parte dintre soiuri romanesti de nuc sunt obtinute in cadrul Statiunilor de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura din tara noastra, prin hibridarea si selectia unor biotipuri locale.
La Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Ramnicu Valcea exista singura singura colectie de nuc din tara. Statiunea adaposteste peste 110 forme de nuc si peste 2.500 de hibrizi. O nuca de calitate trebuie sa aiba intre 10 si 16 grame si 50% din greutatea ei sa fie miez, conform standardului mondial.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-12 12:27:20.

Articole asemănătoare

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.