658x0_NUCI

O nouă tehnologie pentru reproducerea nucului, prezentată încă în 2010, în raionul Făleşti, începe să aducă venituri consistente producătorilor locali. Tehnologia de plantare a puieţilor de nuc în containere de lemn a devenit deja o afacere avantajoasă pentru Nicolae Chictenco, care a iniţiat această ,,afacere de secole” cu ajutorul unui proiect finanţat de Elveţia.

De ce are nevoie industria nuciferă

Pentru acestă tehnologie sunt necesare forme de presare, cu ajutorul lor, Nicolae Chictenco a fabricat containere de plastic de 5 litri. ,,Cultivarea în containere ne-a permis evitarea stresului la transplantarea răsadurilor, şi eliminarea completă a traumelor sistemului de rădăcină. Plantarea se efectuează în iulie şi august cu răsaduri vegetative”, a spus producătorul.

Rata de supravieţuire este sută la sută. Răsadul prinde rădăcini până în toamnă şi în acest timp cresc până la 0,7-1 m. Mai mult, cu utilizarea tehnologiilor de container pentru reproducere, arborii dau roadă cu un an mai devreme, deci în al doilea an de plantare. În pepinierie sunt cultivate doar soiuri testate pentru zonele Moldovei, printre care: Chișinău, Călăraşi, Corjeuţi, Cazacu, Kogălniceanu, Costiujanschi, Schinoasa, create de Institutul Naţional de Horticultură în ultimii 45 de ani. Fructele sunt destul de mari: 11 – 17 g, miezul atinge până la 50% din greutatea fructului şi este extras în întregime după spargerea cojii. “Cele mai bune condiţii de dezvoltare le are în zona de centru a ţării. Ploile din acest an sunt favorabile pentru creşterea fructului, fiindcă chiar dacă este un pom rezistent la secetă şi îşi păstrează echilibrul biologic, atunci când plouă nucile sunt mai mari”, spune directorul Asociaţiei Producătorilor de Culturi Nucifere, Constantin Gajîm.

Nuca moldovenească, în topul exporturilor

Chictenco mai spune că fenomenele climaterice din ultimii cinci ani au împins multe din culturile tradiţionale spre faliment, în schimb creşterea şi producerea nucilor este una destul de profitabilă. ,,Avem comenzi foarte multe, ele vin din Armenia, Ucraina, Cipru, cât şi din alte ţări. Un puiet de nuc de un an costă 10 dolari iar cel de doi ani, costă 20 de dolari”, completează Chictenco

Printre importatorii majori de nucă din Moldova se numără Franţa, Turcia, Austria, Grecia, Germania. În exportul miezului de nucă Moldova cedează numai Statelor Unite, Chinei şi Mexicului. Anul trecut, Republica a exportat în peste 30 de ţări, 8,1 de tone de nuci (în valoare de 41,4 milioane de dolari), cu 17% mai puţin, decât în anul 2007. Cauza scăderii o reprezintă nu numai în condiţiile climatice dificile din ultimii ani,ci și scăderea cererii. Pe piaţa europeană preţul unui kilogram de nuci în coajă, este aproximativ egal cu cel al unuia de miez.

41,4 milioane dolari – totalul exporturilor de nuci din 2012

Articol scris de Corina Țurcan pentru Evenimentul Zilei – Ediția de Chișinău

Originally posted 2013-08-07 19:15:18.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.