Culturile de hrean, cele din gospodariile individuale, tin de traditia legumiculturii romanesti. Desi nu exista dovezi foarte clare, se pare ca hreanul, cunoscutinca din vremea dacilor, facea parte din flora spontana a acestui spatiu geografic, devenind, mai tarziu, planta de cultura. Popular, i se mai spune usturonila, ridiche salbatica, tormac. In prezent, hreanul este tot […]
Sovârful (Origanum vulgare – L.)
Sovârful (Origanum vulgare – L.), cunoscut și ca șovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure sau oregano, este o plantă medicinală din familia Lamiaceae, genului Origanum. Planta este o specie nativă Europei, în regiunea mediteraneană, și sudului și centrului Asiei. Numele său derivă din grecescul origanon (ὀρίγανον): oros (ὄρος) „munte” și verbul ganousthai (γανοῦσθαι) „a face […]
Condimente la ghiveci
Plantele aromatice, precum busuiocul, levantica, usturoiul sau arpagicul, pot fi folosite impotriva daunatorilor altor plante, fiind de ajuns sa le pui in apropierea plantelor afectate pentru a scapa de acestia. Rasaduri de plante aromatice Mai intai umpleti vasele pregatite dinainte cu un amestec de pamant usor umed. Presarati apoi semintele, dupa care asezati deasupra lor […]
Despre ghimbir si inmultirea lui
Ghimbirul este o planta perena, taratoare, avand o inaltime de circa un metru. Se prezinta cu frunze lungi, ce pot ajunge la 20 cm, si cu flori albe, galbene sau cu pete purpurii, grupate sub forma de ciorchine. Direct de la radacini, emite o tulpina similara cu cea a trestiei de zahar, cu frunze subtiru […]
Despre cultivarea ghimbirului
Radacina de ghimbir este cunoscuta datorita aromei unice si a parfumului special. Daca vreodata ati fost interesati de plantarea acestuia, ar trebui luate in considerare cateva detalii necesare pentru a creste o planta sanatoasa. Ghimbirul nu este totusi o adevarata radacina, ci mai degraba rizomul unei plante subtropicale. Rizomul este cel care in timp va […]
Tarhonul
In diferite limbi straine: engleza: tarragon franceza: estragon germana: Estragon italiana: dragoncello spaniola: estragón portugheza: estragão rusa: эстрагон olandeza: dragon maghiara: tárkony greaca: εστραγκόν chineza: 龙蒿 hindi: तारगोन araba: نبات الطرخون Originally posted 2012-10-20 09:08:21.
Tarhonul (Artemisia dracunculus), planta aromatica si medicinala
Tarhonul, denumit și tarcăn, (Artemisia dracunculus L.) este o plantă perenă din familia Asteraceae. Are tulpina dreaptă și ramificată, cu flori alburii, cu frunze lanceolate aromate întrebuințate drept condiment. Este o planta de cultura, perena, semilemnoasa, cu radacini mai putin adanci, dar numeroase si subtiri. Tulpina are o inaltime de 50-100 cm si prezinta numeroase […]
Turmeric (Curcuma) – Beneficii si proprietati ale turmericului
Turmericul sau Curcuma este un condiment antic indian care se foloseste de peste 2500 de ani. Initial a fost utilizat pentru proprietatile sale in ceea ce priveste sanatatea si ulterior a fost introdus ca si condiment in alimentatie, iar acum este folosit si in scopuri cosmetice. In cultura indiana, praful de turmeric a fost folosit […]
Mirodenii răcoritoare pe care le poţi cultiva în casă
Plantele la ghiveci se găsesc în magazine ca: Megaimage, Carrefour, Metro, Kaufland, şi au preţuri între 7 şi 10 lei Vrei un ceai proaspăt, aromat, care să-ţi alinte simţurile atunci când ai nevoie sau o salată răcoritoare de vară? Optează pentru plantele aromate la ghiveci. Iată câteva idei care te vor ajuta. Menta e aromată […]
Iar despre ghimbir
Termenul „ghimbir” vine din sanscrita, semnificand „in forma de coarne de cerb”. Acest cuvant a dat latinescul „zingiber”, din care deriva ghimbir. Originar din India, China si Malaezia, ghimbirul a fost utilizat in aceste tari cu mai bine de 5000 de ani in urma. Ghimbirul a fost unul dintre primele condimente orientale consumate in Europa. […]