Ghimbirul este o planta perena, taratoare, avand o inaltime de circa un metru. Se prezinta cu frunze lungi, ce pot ajunge la 20 cm, si cu flori albe, galbene sau cu pete purpurii, grupate sub forma de ciorchine. Direct de la radacini, emite o tulpina similara cu cea a trestiei de zahar, cu frunze subtiru in forma de lance.

Este o planta care nu prodece fructe; se reproduce prin separarea partilor din radacina subterana. Aceasta este un rizom bulbos, sub forma de tubercul, care este de fapt partea din planta ce se utilizeaza in bucatarie si in magazinele plafar.

Planta se poate cultiva si in casa, prin achizitionarea atenta a unei radacini proaspete. Se introduce in ghiveci in ultimele zile ale iernii. in exterior, de cele mai multe ori la clima tarii noastre, nu reuseste sa incolteasca.

Este preferabil sa se utilizeze un vas din teracota, cat mai larg si mai adanc, de circa 10-15 litri, fixandu-se radacina in centru si adanc, aceasta fiind apoi acoperita cu pamant de ghicvece universal.

Udarea plantei trebuie sa fie efectuata cu regularitate, evitand insa stagnarea apei in farfuria de sub vas. Ghiveciul va fi expus intr-o zona insorita, dar nu in bataia directa a razelor de soare.

Este de evitat adaugarea de ingrasamant chimic daca se doreste utilizarea ghimbirului ca ingredient gastronomic in bucataria casei.

Cand din vas apare o urma de tubercul lignificat (in perioada de iarna) este momentul de dezgropare a rizomului, plantandu-se intr-un pamant gras, foarte bine drenat. Se are grija sa se taie cu atentie si pricepere o bucata din radacina pentru a fi plantata mai departe, obtinandu-se astfel o noua si mica planta.

Ghimbirul se culege scotand rizomii din pamant: se spala si se lasa sa se usuce la soare pentru circa 8 zile. Dupa ce s-au uscat, ghimbirul se prezinta intr-o forma neregulata, culoarea sa variind de la galben inchis la maro deschis.

In India (care produce o jumatate din recolta mondiala) si in sud-estul asiatic, ghimbirul este utilizat ca un veritabil condiment, de cele mai multe ori impreuna cu curry, in foarte multe retete culinare. Cel mai valoros ghimbir este considerat cel jamaican, de culoare galben deschis.

In tarile anglo-saxone este utilizat in preparearea berii sau a altor bauturi fermentate, cum ar fi, de exemplu, ginger ale sau in prepararea de dulciuri si biscuiti, cum ar fi faimosii gingerbread, painea de ghimbir sau panpepato.

Ghimbirul se comercializeaza sub diferite forme: radacina proaspata, radacina uscata, pudra (obtinuta prin macinarea fina a radacinii uscate), radacina conservata prin fierbere in sirop de zahar, deosebit de iute, ghimbir murat in otet si sub forma cristalizata (cristalele obtinute din fierberea in sirop de zahar, urmeaza apoi uscarea la aer si invelirea in zahar).

De abia la sfarsitul secolului XX proprietatile terapeutice ale ghimbirului au inceut sa fie folosite de catre specialistii Europei occidentale. Astfel: ceaiul obtinut dintr-o radacina proaspata de ghimbir (fiert intr-un sfert de litru de apa timp de 10 minute) produce o transpiratie abundenta din cauza provocarii unei puternice senzatii de caldura. Este util in caz de edem.

In caz de tuse: suc stors de la o radacina de ghimbir amestecat cu putina miere de albine. Deasupra se toarna apa fierbinte. Se bea de doua ori pe zi. Ceaiul se mai foloseste im caz de raceala, de dureri in gat, ragusala, febra, congestii respiratorii.

Sucul de ghimbir amestecat cu suc de morcovi este utilizat (inca din vechime) in tratarea astmului. Aceasta boala se mai trateaza si cu tinctura de ghimbir. O cantitate de 1-1,5 g de pudra de radacina de ghimbir, de 3 ori pe zi, se ia in caz de astm bronsic, de bronsita, dureri de cap, greturi si voma la femeia gravida, cataracta.

Ghimbirul, sub forma de bucatele tinute sub limba, inlatura greata, iar o bucatica din tulpina de ghimbir inlatura indigestia, durerile abdominale si toxiinfectii alimentaremai (din sucul tulpinei de ghimbir).

Efecte favorabile se mai obtint si in tratarea circulatei periferice deficitare, a reumatismului, la eliminarea toxinelor, in favorizarea arderii grasimilor, asecretiei bilei si motilitatii vezicii biliare, creeaza pofta de mancare, combate raul de masina si de avion, calmeaza sughitul, consumat in cantitate mai mare la masa constipa, iar in cantitate mai mica devine laxativ etc.

Ghimbirul, sub diferite forme, este utilizat in medicina alternativa si in industria cosmeticelor si a parfumurilor.

Originally posted 2012-10-27 01:02:52.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.