Skip to main content

MURUL (Rubus sp.)

La mur, zonele mari producatoare sunt aceleasi ca la specia zmeur: zonele de cultura cele mai favorabile fiind cele de campie si colinare, cu temperaturi medii anuale de 8-10 °C si precipitatii peste 700 mm (Arges, Prahova, Mures, Cluj pe soluri cu textura mijlocie si Ph 5-6,5), fondul de germopasma existent la noi in tara […]

Murele

Murele

Murele sunt fructele murului – un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina spinoasa, cu frunze palmat-compuse si cu flori albe sau roz dispuse in umbele, ce apar la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Fructul este comestibil si are un aspect negru-lucios. De la mur, se folosesc atat fructele, cat si celelalte parti componente: frunze, tulpini […]

Cultura murului fără ghimpi (Rubus laciniatus L.)

Cultura murului fără ghimpi (Rubus laciniatus L.)

Murul, cunoscut din flora spontană întâi, este un arbust peren din familia Rosaceae, care creşte la marginea pădurilor, în poieni, în tufişuri, în lunci şi de-a lungul apelor curgătoare, în zone deluroase din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord. Ulterior a fost ameliorat şi introdus în cultură, sub forma a ceea […]