O familie din satul Hobiţa îngrijeşte cea mai mare crescătorie de fazani din judeţul Gorj, ajungând la un moment dat la circa 8000 de păsări. După ce au încercat să crească tot felul de orătănii, gorjenii s-au oprit asupra fazanilor, considerând că aceste zburătoare sunt mult mai avantajoase. O delicatesă, fazanul este cumpărat de oamenii bogaţi din Gorj pentru chefuri şi căutaţi de italieni pentru partidele de vânătoare.

Creşterea păsărilor este o pasiune pentru familia Chilea din satul Hobiţa, comuna Peştişani. De mai bine de zece ani, aceştia au crescut în bătătură găini pentru carne, curcani, prepeliţe, iar acum fazani. Cornelia Chilea, de profesie asistent medical, spune că la momentul în care a izbucnit gripa aviară aveau circa 10.000 de păsări pe care au fost nevoiţi să le sacrifice. După acest moment, s-au apucat de creşterea curcanilor, dar din cauza faptului că la nivelul judeţului Gorj nu există abatorizare specială, au renunţat. Au încercat şi cu prepeliţele, dar piaţa de desfacere slabă i-a determinat să se reorienteze. În cele din urmă s-au axat pe fazani, iar creşterea acestora s-a dovedit de bun augur. „Ne-au plăcut păsările şi după ce ne-am mutat la ţară, am început să ne ocupăm de ele”, afirma asistentul medical Cornelia Chilea.

1.500 de fazani la ora actuală

În curtea familiei Chilea sunt acum 1500 de fazani ajunşi la vârsta de patru luni. Începutul nu a fost uşor, gorjenii achiziţionând ouăle de la o fermă din ţară. Deoarece nu aveau incubator de dimensiuni mari, crescătorii au mers la un incubator industrial din Târgu-Jiu, întorcându-se apoi cu puii. Deşi sunt păsări sălbatice, fazanii au nevoie de îngrijire specială, în acest sens, familia din Hobiţa construind pentru aceste păsări o încăpere specială unde există montată centrală termică pentru ca puii să nu sufere de frig. „Până la vârsta de o lună trebuie să aibă 30 de grade căldură în prima zi, după care temperatura scade treptat”, spune Cornelia. Asta nu e tot pentru că vara apa trebuie să fie schimbată de două ori pe zi, fazanii trebuie deparazitaţi lunar şi hrăniţi cu vitamine. Într-un cuvânt, familia Chilea plăteşte pentru întreţinerea fazanilor în jur de 400-500 de lei la fiecare două săptămâni.

Ochelari speciali împotriva canibalismului

Lipsa condiţiilor de sălbăticie schimbă într-un fel comportamentul fazanilor. În primă fază, gorjenii nu au ştiut că din cauza spaţiului îngust din voliere, aceste păsări încep să se încaiere între ele şi să se mănânce. După ce au dat telefoane pe la ferme de profil din ţară, aceştia au aflat că pentru a preveni canibalismul, după cum spune Cornelia Chilea, sunt necesari nişte ochelari speciali. Fiecare pereche de ochelari este un leu, iar fiecare pasăre din cele 1500 a primit o astfel de pereche ce a fost montată pe cioc, cu ajutorul unei tije de plastic ce pătrunde prin nările fazanului. Odată montaţi aceşti ochelari, fazanii scapă de dorinţa de a se mânca unii pe alţii, mai spune gorjeanca.

Un pui costă 40-50 de lei

Familia Chilea din Peştişani creşte în volierele din gospodăria proprie două rase de fazani, în cazul de faţă tenebros şi comun. Un astfel de pui de fazan ajunge să fie vândut cu 40-50 de lei, preţul acestuia crescând o dată cu înaintarea în vârstă a păsării. Un aspect care nu face atractive aceste păsări în rândul consumatorilor este faptul că greutatea acestora nu trece de un kilogram şi 300 de grame. Ca atare, Cornelia Chilea susţine că „o astfel de afacere este rentabilă atunci când ai asigurată desfacerea şi asta numai cu contracte în afara ţării”. De fapt, italienii şi-au manifestat intenţia de a achiziţiona fazani pentru partidele de vânătoare, dar cererea acestora este de ordinul miilor. Dorind să intre pe piaţa externă, gorjeanca a încercat să se asocieze şi cu alţi crescători din judeţ, dar susţine că „în Gorj n-ai cu cine te asocia când vine vorba de fazani”.

Delicateţe pentru oamenii cu bani

Dacă italienii se distrează împuşcând fazanii, gorjenii îi cumpără să-i crească şi apoi să-i poată mânca rumeniţi la cuptor. Astfel, gorjeanca spune că a primit comenzi din partea unor oameni de afaceri care au cumpărat fazani pentru organizarea diferitelor chefuri ori mese festive. În plus, asistenta medicală mai afirmă că prepararea fazanului se face după o anumită reţetă ce implică lăsarea la macerat a cărnii, aşa cum presupune reţetarul vânătoresc. O crescătorie de fazani poate deveni o afacere profitabilă, consideră Cornelia Chilea, condiţia fiind ca cel care se orientează spre acest gen de păsări să se implice.

„Nimic nu e simplu, dar păsările astea când sunt mici sunt ca nişte copii, astfel că au nevoie de îngrijire şi de tratament”, mai spune gorjeanca. În acelaşi timp, fazanii sunt preferaţi de mulţi gorjeni ca păsări decorative prin propria ogradă, alături de celelalte zburătoare. Totodată, fazanii sunt renumiţi pentru carnea lor deosebită, cu gust specific de vânat, extrem de apreciată şi pentru penajul colorat. De asemenea, aceste păsări sunt crescute, în condiţii de captivitate, pentru îmbunătăţirea fondului de pădure şi de vânătoare, sau pentru producţia industrială de carne.

Originally posted 2011-10-18 21:10:12.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI