La mur, zonele mari producatoare sunt aceleasi ca la specia zmeur: zonele de cultura cele mai favorabile fiind cele de campie si colinare, cu temperaturi medii anuale de 8-10 °C si precipitatii peste 700 mm (Arges, Prahova, Mures, Cluj pe soluri cu textura mijlocie si Ph 5-6,5), fondul de germopasma existent la noi in tara cuprinzind 35 de soiuri autofertile la ICPP PITESTI

Soiurile de mur au in totalitate provenienta Americana. Soiurile fara ghimpi au avut cele mai bune rezultate la noi in tara, si de aceea sunt recomandate si la inmultire: Thornfree, Smoothstem, Evergreen, Hull Thornless,Logan-berry, Black Satin. Dintre soiurile cu ghimpi recomandate sunt: Darrow, Wilson Early si Comanchee. Soiurile de mur sunt autofertile, iar materialul saditor se produce prin culturi de tesuturi.

Cerinte fata de caldura: si fata de acest factor, cerintele murului sunt modeste, dar nu rezista la temperaturi mai mici de – 20…..- 25 °C. Cerintele fata de apa. El reuseste bine in zonele cu 700-900 mm precipitatii anuale, dar reuseste satisfacator si in zone cu 600-700 mm anual.

Cerintele fata de sol sunt reduse. Reusesc pe soluri usoare cu pH intre 5,5-6,8, si sub 15% calcar activ. Apa freatica trebuie sa fie sub 1,5 m adancime.

Radacinile pornesc dintr-un rizom care are o durata de viata de 15-20 de ani. Majoritatea radacinilor se gasesc pana la adancimea de 30 cm, foarte rar pana la 1 m. In fiecare an, pe radacini se formeaza muguri din care se formeaza drajoni, care in cursul anului devin tulpini.

La infiintarea plantatiilor de mur cu soiuri care au crestere erecta, sistemul de conducere este tufa, iar distantele de plantare intre randuri sunt de 1,5-3,5 m intre randuri, iar pe rand 1,0-1,5 m. La conducerea tulpinilor pe spalier distantele sunt de 2,5-3,5 m intre randuri si 1,0-1,2 m intre plante pe rand.

Taierea la mur. Prin taieri se urmareste formarea unor tufe, fiecare cu cate 3-4 tulpini, cu inaltimea impusa de sistemul de sustinere. La aceasta inaltime se formeaza 6-8 tulpini de rod si se lasa 8-10 tulpini tinere, de inlocuire.

Taierile de fructificare la murul fara ghimpi constau in ciupirea lastarilor la 80-100 cm si scurtarea cresterilor laterale de pe tulpini la 20-40 cm (sa ramana 5-6 ramuri fructifere).

Tulpinile fructifica in anul II, dupa care se usuca. Au 1,5-2,0 m lungime. La baza au muguri vegetativi, iar la mijloc si la varf au muguri micsti. Din mugurii micsti se formeaza lastari purtatori de inflorescente. Inflorescentele sunt cime cu 3-15 flori hermafrodite, autofertile. Fructul este o polidrupa. Spre deosebire de zmeur, murul are sistemul radicular mai profund, iar tulpinile sunt mai lungi, intre 2-8 m. Soiurile spontane au tepi, iar soiurile ameliorate sunt fara tepi.

La murul fara spini se pot obtine 4-6 t/ha. Murul se inmulteste prin marcotajul varfului tulpinilor, prin drajoni si butasi de radacina. Murul fara spini nu drajoneaza. Plantarea se face toamna sau primavara, cu plante bine hidratate si mocirlite.

Intretinerea solului se face sub forma ogorului lucrat la 8-10 cm adancime, in repaus si 6-7 cm in vegetatie.

Irigarea este necesara in anii secetosi si se face cu 200-300 m3 apa, de 3-4 ori.

Recoltarea fructelor se face la maturitatea deplina si este concomitenta cu sortarea si ambalarea, deoarece fructele sunt foarte sensibile. Recoltarea se face manual. Maturarea fructelor se face esalonat, de aceea recoltarea se face in 6-8 reprize.

Fertilizarea este aceeasi ca la specia smeur.

Combaterea bolilor si daunatorilor, se face cu tratamente fitosanitare, la avertizare.

Bolile si daunatorii care produc pagube sunt: rugina, putregaiul cenusiu al fructelor si molia. Bolile produse de ciuperci se combat prin 2-3 tratamente cu fungicide pe baza de cupru (zeama bordeleza 0,75%, Turdacupral 0,5%) sau produse de contactcat si sistemice ca: Nurelle D 0,07%, Ecalux 0,075%, Fastac 0,04%.

Originally posted 2012-10-06 08:31:25.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.