Odată ce trecem de jumătatea verii şi până la finele primei luni de toamnă, prin păduri, lunci de râu sau la margini de fâneţe îşi fac apariţia unele dintre cele mai delicioase fructe de pădure. Negre-lucioase cu nuanţe de roşu şi albăstrui şi cu o aromă discretă, murele ne îmbie să le încercăm gustul dulce-acrişor. Sub aspectul atractiv ele ascund însă o mulţime de beneficii pentru sănătate, care merg de la îmbunătăţirea aspectului pielii până la prevenirea cancerului.

Puternic efect antioxidant

Murele înmagazinează o cantitate mare de vitamine, minerale şi acizi organici, necesari pentru buna funcţionare a organismului. Sunt foarte bogate în vitamina C şi bioflavonoide, substanţe cu un puternic efect antioxidant, spun specialiştii citaţi de huffingtonpost.ca. De fapt, murele se numără printre fructele care conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi, ce ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, curăţând organismul de substanţe nocive. Specialiştii subliniază însă că pentru a putea beneficia de aceste proprietăţi ale fructelor este necesar ca ele să fie consumate în stare proaspătă. Şi cele congelate îşi păstrează proprietăţile, însă într-o măsură mai mică.

Efecte benefice asupra aparatului digestiv

Fructele de mur au o valoare nutritivă ridicată, conţinând o cantitate mare de fibre. În schimb, au un conţinut foarte redus de sodiu, iar un pahar de mici dimensiuni are doar 62 de calorii. Fibrele ajută la o digestie bună, previn constipaţia şi arsurile gastrice şi protejează împotriva cancerului cu localizare digestivă, inclusiv a cancerului de colon. Efecte benefice asupra aparatului digestiv are şi taninul, un acid conţinut de asemenea de mure, care reduce inflamaţia intestinală, atenuează durerile cauzate de hemoroizi și calmează efectele diareei.

Combat efectele îmbătrânirii şi mai multe tipuri de cancer

Printre substanţele benefice conţinute de mure se numără şi polifenolii, care combat efectele îmbătrânirii. Printre altele, aceştia ajută la rejuvenarea pielii, oferind un aspect tineresc celor care consumă mure cu regularitate, dar şi la menţinerea creierului în stare alertă. În plus, polifenolii protejează împotriva cancerelor induse prin iradiere, dar şi a celor cu determinare hormonală. În ceea ce priveşte acest ultim tip de cancer, murele luptă cu mai multe arme. Potrivit formula-as.ro, anumite substanţe din compoziţia murelor se fixează pe receptorii hormonilor estrogeni din organism, prevenind astfel proliferarea şi recidiva cancerului de sân sau de col uterin. Unele studii arată că anumiţi compuşi naturali ai acidului salicilic, prezenţi în fructele de mur, sunt toxici pentru celulele canceroase din ţesutul mamar.

Vitamina K din mure ajută la relaxarea musculară, fructele fiind folosite de unele femei pentru a ameliora durerile naşterii. Consumat regulat, sucul de mure poate ajuta la reglarea ciclului menstrual şi la menţinerea unui sistem circulator sănătos, prevenind apariţia cheagurilor de sânge.

Pe lângă fructele de mur, se pot consuma frunzele şi coaja arbustului, sub formă de ceai. Acestea pot fi folosite la ameliorarea inflamaţiilor uşoare ale gingiilor şi, uneori, a durerilor în gât. Pentru un ceai cu o aromă mai puternică, puteţi folosi şi câteva mure uscate şi mărunţite.

 

De Ioana Raluca Niţu | Yahoo News

Originally posted 2014-07-24 07:05:08.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.