Skip to main content

Plantarea pomilor fructiferi (2)

Perioade de plantare Operatia de plantare reprezinta pentru pomul tanar o expunere serioasa la numerosi factori de stress. Cel mai important factor este legat de afectarea sistemului reticular la scoaterea pomului din solul pepinierei pentru a fi replantat in alta parte. Numerosi perisori absorbanti ai radacinii se pot rupe chiar daca se lucreaza cu mare […]

Plantarea pomilor fructiferi

Plantaţiile pomicole reprezintă lucrări de investiţii pe o durată destul de mare (15-60 ani, uneori chiar mai mult) de aceea pentru reuşita lor sunt necesare studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri şi portaltoi, dar şi studii social economice de marketing. În prezent majoritatea livezilor se înfiinţează în […]

Caise si zarzare – utilizari

Caise si zarzare – utilizari

Probabil tuturor ne plac caisele (si chiar si zarzarele – varianta mai putin nobila a caiselor, care se coc primele, dar sint mai putin gustoase, putin mai seci si cu simburii amari). Unii prefera caisele coapte, zemoase si moi, altii – pe cele pirguite si putin acrisoare. Copiii se dau in vint dupa simburii de […]

ZMEURUL – fisa tehnica

ZMEURUL este un semiarbust (1-2 m inaltimea lastarilor) apreciat pentru fructele sale, ce se coc in lunile iunie – iulie. El se cultiva de la campie pana la mari altitudini, in zone cu precipitatii bogate si media temperaturilor anuale de 9-10°C. Zmeurul prefera spatiile semiumbrite. In arsita verii este indicata irigarea culturii de zmeur intre […]

O orădeancă a descoperit secretul tinereții şi a fost medaliată cu aur la un salon internaţional de

Simona Bişboacă a lucrat opt ani până a obţinut metoda cea mai bună pentru extragerea antioxidanţilor din struguri Orădeanca Simona Bișboacă a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventică de la Varșovia (3-5 noiembrie), fiind medaliată cu aur şi argint pentru două produse originale, o „bombă“ de antioxidanţi şi propolis dizolvat în apă, fără […]

Premieră pentru România. Cercetătorii au aclimatizat aici un nou soi de pepene, de iarnă, foarte rez

Premieră pentru România. Cercetătorii au aclimatizat aici un nou soi de pepene, de iarnă, foarte rezistent

In premieră pentru România, la Buzău, cercetătorii Stațiunii Legumicole de aici au aclimatizat pepenele de iarnă (benincasa hispida), care este un soi nou, provenit din Asia, unde este foarte popular. Fructele au o greutate cuprinsă între două şi patru kilograme și sunt o sursă bogată de vitamina, în special vitamina C, pe timpul iernii. Pepenele de […]