ChinchillaContabilul reghinean Lorand Simon poate fi considerat unul dintre cei mai importanti crescatori de chinchilla din judet. Totul a inceput in 1995, cand Simon a urmarit o emisiune la televizor despre cresterea acestor animalute asemanatoare iepurilor. A fost fascinat de animalele de companie exotice, asa a inceput sa caute tot ce exista pe piata in materie de cresterea acestor vietati. Documentarea a durat doi ani, timp in care reghineanul a efectuat mai multe vizite in Ungaria, la crescatorii maghiari, pentru a-si creea o viziune clara asupra fenomenului.

In 1999 a infintat firma SC Mendiora SRL, care se ocupa cu tot ceea ce inseamna chinchilla, confectionarea si comercializarea custilor si a accesoriilor, comercializarea concentratului, a fanului si a nisipului folosite la hranirea, imbaierea animalelor si valorificarea blanurilor. Simon Lorand a inceput afacerea de la o familie de chinchilla, pe care a dat 1.500 de marci germane, iar azi firma sa are o cifra de afaceri anuala de peste 100.000 de Euro.

Iata cateva sfaturi pe care le ofera crescatorul reghinean pentru incepatorii in cresterea acestor animale de blana exotice. „E important sa ii conferi animalului toate necesitatile, restul este noroc. E indicat sa hranesti chinchilla la acelasi interval orar zilnic, altfel animalul se streseaza si poate sa nu mai produca pui, sa isi muste blana, iar o chinchilla cu blana muscata e zero pe piata. Nu ai voie sa tii chinchilla in curent de aer, pentru ca animalul risca o inflamare interna a urechii. Cele mai intalnite afectiuni sunt cele la ochi, provocate din cauza impuritatilor din aer sau nisip, ciuperca de fan, stresul negativ. Puilor li se umple ochii de puroi, din cauza curentului nu mai au pofta de mancare, iar daca femela este gestanta poate sa avorteze spontan. Chinchilla trebuie hranita cu furaj granulat, 30 de gr o data pe zi, de preferat dupa-amiaza. In perioada iernii trebuie asigurata animalului o temperatura constanta, de 15-17 grade in camera. Iar vara temperatura nu trebuie sa depaseasca 30 de grade, pentru ca atunci ani­malul nu mai poate respira din cauza blanii dese. E interzis in preajma lui sa existe o sursa de zgomot persistent, chinchilla fiind animal de noapte, ziua se odihneste iar zgomotul e un factor de stres. In cusca animalului se va aseza talaj de brad uscat, pentru ca altfel, daca e umed animalul poate primi o ciuperca de piele. Animalul, in mediul sau natural, traieste la un nivel de umiditate relativa de 20%. Trebuie evitata intoxicarea animalului cu furaj inadecvat plin cu metal greu, care produce o otravire in masa. Natalitatea femelelor normale este undeva la 10%, rata mortalitatii la pui este de 8%, la femelele in productie de 8-10%, iar la celalalte categorii de 1%.”, ne-a declarat Simon Lorand.

Afacere de 100.000 euro pe an
„Eu am fost ani la rand contabil, sofer, paznic de noapte, zootehnist si director, acum suntem 6 angajati, cu salariu bun, bonuri de masa si cafea zilnic”, spune Simon. Desi in familia sa contabilii au ajuns la a patra gene­ratie, Lorand a renuntat la meseria aceasta in favoarea pasiunii pe care si-a transformat-o intr-o afacere profitabila. Astazi, crescatorul reghinean are o cifra de afaceri anuala de peste 100.000 de Euro, detine 40 de familii de chinchilla, evaluate la aproximativ 30.000 de euro, si are aproape 19.000 de vizitatori on-line, care au studiat profilul firmei pe internet. Acum se gandeste serios sa isi angajeze o firma specializata pe partea de contabilitate pentru ca, desi are 21 de ani de munca in domeniu, nu mai are timp pentru aceasta. Crescatorul isi aduce lunar circa 8-10 tone de furaj granulat de la reprezentanta unei firme de profil din Ungaria, in functie de comenzi, pentru ca o parte din furaj il distribuie la peste 140 de clienti cu care are contract. Simon nu a fost niciodata un fitos, si chiar daca putea sa achizitioneze o masina luxoasa, detine trei autoturisme toate marca Dacia. „Eu am incercat sa fac conditii standard pentru aceste animale, o singura data am fost amendat de garda ca nu am avut registru de control la un punct de lucru” precizeaza crescatorul.

1000 de animale pentru o haina
„Pana a devenit Romania membra UE era mult mai greu sa aduci chincilla in tara, era prea multa birocratie, 60 de zile carantina, 3 seturi de tatuaje pentru fiecare animal si multe cerinte impuse, acum nu exista nici o restrictie in aceasta privinta, e nevoie doar de certificat sanitar aviz de expeditie”, sustine Simon. El exporta blanuri de chincilla in toata Europa, lucreaza cu firme mari de tabacire, care nu vand cu amanuntul, ci cantitati industriale. „Una dintre firmele la care export eu tabacesteste 80.000 de blanuri pe an. La o haina de chincilla sunt necesare 150 de blanuri, dar pentru o ca produsul sa aiba luciu si densitate trebuie ca producatorii sa aleaga din 1.000 de chincilla”. Simon comercializeaza blanuri si in tara, dupa ce le prelucreaza in strainatate, si achizitioneaza pui de chinchilla de 7-8 luni, la preturi ce variaza intre 20-25 de Euro bucata. Reghineanul si-a castigat o reputatie mare pe piata pentru seriozitate si profesionalism. La orice tranzactie, el ofera la vanzare garantie, contract, certificat sanitar, adeverinta de proprietate si ceea ce este cel mai important factura, chitanta si suport logistic ca bonus daca este cazul. Intrebat ce planuri de viitor are, crescatorul de chinchilla ne-a raspuns: „vreau sa fiu sanatos si sa pot sa lucrez, eu nu am spus niciodata ca duc afacerea mai departe cu orice pret, pentru ca daca se va prelungi criza si voi fi nevoit sa apelez la credite nu accept. Inchid firma o pun in conservare sau ma ocup doar de partea de blanuri, unde sunt singur si nu am nici o alta gura de hranit, in aceste vremuri trebuie sa ne adaptam ca un cameleon la economia de piata”

A consemnat Robert MATEI in Ziarul de Mures – Luni, 15 Decembrie 2008

Originally posted 2012-03-11 21:11:58.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.