Fragaria grandiflora Ehrh
Fam. Rosaceae
Subfam. Rosoideae

Importanta capsunului este data de calitatea fructelor, care alaturi de cirese, deschid sezonul de fructe proaspete, incepand din a doua decada a lunii mai. Fructele contin: 5-12% zaharuri, 0,6-1,6% acizi, 41-87 mg% vitamina C, saruri minerale s.a. (Radu, I.F., 1985). Fructele pot fi si industrializate sub forma de gemuri, dulceturi, sirop, jeleuri. Capsunul este o specie precoce care rodeste in anul urmator plantarii. Inconvenientele culturii sunt date de sensibilitatea fructelor si de volumul mare de mana de lucru.Genul Fragaria are 45 – 50 de specii. Cele 2000 de soiuri cunoscute au fost obtinute din urmatoarele specii:

  • Fragaria vesca
  • Fragaria elatior
  • Fragaria virginiana
  • Fragaria Chiloensis
  • Fragaria grandiflora

Capsunul are un sortiment bogat, ceea ce permite specializarea soiurilor pentru diferite tehnologii de cultura si destinatii. Capsunul are cerinte minime fata de lumina, putand sa creasca chiar la semiumbra. Cultivat in zone inalte, are nevoie de o expozitie luminata. Pragul biologic la capsun este de 5°C. Florile se deschid cand temperatura este constanta la 12-13°C, timp de 8-10 zile. Fructele au nevoie pentru maturare de o temperatura medie de 14-18°C. In timpul iernii plantele neprotejate (cu mulci sau zapada) sunt distruse la -15…-18°C Sistemul radicular rezista pana la -8°C.

Cerinte fata de apa. Acestea sunt mari sau foarte mari.Capsunul are pretentii mari fata de sol. acestei culturi. Capsunul are o tulpina scurta, de 0,5-2 cm. In partea inferioara a acesteia se gaseste sistemul radicular care este raspandit, in cea mai mare parte, intre 10 si 30 cm. Unele radacini ajung la 40-50 cm. Dupa 3-4 ani, o parte din radacini pier, ceea ce creeaza un dezechilibru in partea aeriana si cea subterana. Ca urmare frunzele sunt mai mici si starea generala a plantei se altereaza. De altfel o plantatie de capsun se desfiinteaza dupa 4, maxim, 5 ani. Stolonii se formeaza din mugurii vegetativi situati la baza ramificatiilor anuale, in numar de 7-20. Acestia, iubitori de caldura si lumina, se orienteaza spre intervalul dintre randuri. Perioada de inflorire dureaza pe fiecare tufa, 3-8 saptamani, iar fiecare floare ramane deschisa 3-4 zile. Florile sunt hermafrodite. Fructul este o achena (samanta). Pulpa fructului, comestibila provine din ingrosarea receptaculului floral.

Materialul saditor pentru capsun trebuie sa fie in primul rand autentic si liber de viroze, fapt ce se poate realiza doar prin culturi de meristeme ,,in vitro”. Din aceste culturi, rezulta baza superelitei, iar din aceasta, elita. Plantatiile se infiinteaza doar cu plante elita si superelita. Cultura capsunului se poate face dupa mai multe tehnologii.

1) Cultura anuala

Terenul destinat acestei culturi se curata de resturile culturii precedente, dupa care se fertilizeaza cu 60-70 t/ha ingrasaminte organice, 300 kg superfosfat si 250 kg sulfat de potasiu. In continuare se niveleaza si se desfunda la 30-35 cm. Dezinfectarea terenului se face cu Heclotox 40 kg/ha sau Lindatox 25 kg/ha. Solul se marunteste si se modeleaza in brazde late de 94 cm la coronament, unde se planteaza 4 randuri cu 25 cm intre ele si 20 cm intre plante pe rand, ceea ce reprezinta o densitate de 100 000 plante la ha.

Plantarea se face vara in lunile iulie-august, utilizand stoloni refrigerati. Inainte de venirea iernii cultura se acopera cu mulci. Solul se mentine curat de buruieni utilizand erbicidele: Fusilade 2-4 l/ha, Simazin 6 kg/ha, Dual 4 l/ha, toate aplicate preemergent.

Primavara se indeparteaza mulciul dupa care se fertilizeaza suplimentar cu 150 kg/ha azotat de amoniu. Solul se mentine afanat prin 2-3 prasile superficiale la 4-5 cm adancime. Pentru protejarea fructelor cultura se mulceste cu paie asezate sub inflorescente si frunze. Sunt necesare 10-15 t paie la hectar. Recoltarea fructelor se esaloneaza pe 20-25 de zile, in functie de coacerea acestora. Productia este de 20-15 t/ha.

2) Cultura multianuala

Se mai numeste si ,,cultura clasica”, de la care se obtine 3-4 recolte. Infiintarea plantatiilor se face intre 15 august si 15 octombrie. In anul urmator, productia va fi mica, dar maxima in urmatorii 2-3 ani. Infiintarea se poate face si in primavara (15 martie) caz in care, in anul respectiv nu se obtine productie. In astfel de plantatii fertilizarea de baza, de la infiintarea plantatiei se face cu 30-40 t/ha ingrasaminte organice, 300-400 kg/ha superfosfat si 250-300 kg/ha sulfat de potasiu (nu se administreaza sare potasica deoarece plantele sunt sensibile la clor). Ingrasamintele cu azot sunt administrate, o treime toamna si doua treimi inainte de inflorit si dupa recoltare.

Lucrarile de intretinere sunt cele curente, enumerate la cultura precedenta. Dupa recoltare, cultura se coseste in asa fel incat sa nu se atinga mugurele central. Materialul rezultat se arde. Recoltarea fructelor se face pe masura coacerii acestora. La o cultura se fac 10-12 recoltari realizandu-se o productie medie de 12-20 t/ha.

3) Cultura protejata

Cultura este infiintata in tuneluri din folie de plastic, care acopera 8-10 randuri de plante cultivate in benzi. Acoperirea cu folie se face la inceputul lunii martie. Ulterior se fac aerisiri la 1-2 zile pentru evitarea temperaturilor ridicate si excesului de umiditate. Datorita cheltuielilor mari acest tip de cultura se practica mai rar.

4) Cultura fortata

Cultura se infiinteaza in sere industriale, cu scopul de a obtine fructe cu 1-2 luni mai devreme. Plantele se planteaza pe sol sau in tuburi de plastic, cu inaltimea de 2 m, fiecare avand 30 de orificii, tip ,,cuib de randunica”. Stolonii refrigerati se planteaza in luna iunie in camp, astfel incat pana la intrarea in iarna sa se formeze 3-5 ramificatii cu muguri floriferi. Plantarea in sere se face in luna decembrie realizandu-se 100000 plante/ha. Dupa plantare timp de o luna temperatura se mentine intre 1 si 5°C apoi se ridica zilnic cu cate 1°C pana se realizeaza nivelul de 15-18°C ziua si 11-12°C noaptea. In perioada de inflorire, temperatura trebuie sa fie de 18-20°C, iar la formarea fructelor temperatura trebuie sa fie intre 2-24°C ziua si 14-16°C noaptea. Umiditatea solului si a aerului se realizeaza automatizat. Fertilizarea se poate face odata cu irigarea. Recoltarea se face incepand cu luna martie.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Cele mai pagubitoare boli ale capsunului sunt: putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), mana capsunului (Phytophtora fragaria), fainarea (Sphaerothera macularis) s.a. Principalii daunatori ai capsunului sunt: paianjenul rosu (Tetranychus urticae), gargarita neagra (Anthonomus rubra), paduchele de frunze (Myzus fragariae) s.a. Tratamentele fitosanitare se aplica la avertizare.

Recoltarea fructelor. Pentru consumul imediat capsunul se recolteaza, cand pulpa este tare, dar fructul este colorat in totalitate. Pentru industrializare si export, cand sunt colorate in proportie de 75% din suprafata. Recoltarea se face in ambalaje de 0,5-1 kg.

Originally posted 2012-10-06 07:53:24.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI