Capsunul se clasifica in 3 categorii in functie de specificul fructificarii. Deosebim astfel soiuri neremontante (fructifica un singur sezon pe an, in perioada mai-iunie), semiremontante (fructifica atat primavara, cat si toamna, daca sunt indeplinite conditiile climatice prielnice – o toamna lunga si calda) si soiuri remontante (se obtin doua recolte in fiecare an, primavara si toamna; spre deosebire de soiurile semiremontante, productia de toamna este asemanatoare calitativ si cantitativ cu cea de primavara).

Soiurile neremontante

 • Gorella. Planta este viguroasa, prezinta numerosi stoloni, cu frunze inalte verde deschis. Plantele sunt rezistente la ger, seceta si principalele boli. Fructele sunt mari, conice, usor alungite, cu varful tesit, retezat.
 • Pocahontas. Este un soi viguros, plantele cresc rasfirate, si formeaza numerosi stoloni violacei, originar din Statele Unite, si se comercializeaza din anii 50. Fructele sunt mari, 10 g, de culoare rosu-inchis, lucioase.
 • Red Gauntlet. Planta are vigoare mijlocie, cu port dirijat. Planta formeaza un numar potrivit de stoloni lungi. Soiul este rezistent la secetea, la ger si principalele boli, in special la fainare. Este printre cele mai productive soiuri de capsun obtinandu-se productii care depasesc 25 t/ha.
 • Regina. Un soi viguros cu numerosi stoloni si recoltare extratimpurie, in prima decada a lunii mai. Este destul de rezistent la seceta si ger, dar sensibil la boli. Fructele sunt mici (6-8 g), conic alungite, inguste, cu gat, de culoare rosu lucios, cu pubescenta foarte fina pe suprafata.
 • Senga Sengana. Planta este viguroasa, dar formeaza putini stoloni. Creste cu un frunzis bogat. Soiul este rezistent la ger, la seceta si boli, in principal la fainare.
 • Talisman. Un soi de coacere tarzie. Planta are numerosi stoloni, portul rasfirat si vigoare mijlocie. Are o rezistenta mare la ger, este rezistent la putregai (Botrytis cinerea) la fainare si la Mycosphaerella. Este deosebit de productiv (20-27 t/ha) si fructifica si toamna.
 • Benton. Un soi cu coacere tarzie, provenind din SUA, cu plante viguroase care formeaza un numar mediu de stoloni. Gustul fructelor este mediocru, productivitatea mare (400-500 g fructe la o planta), iar recoltarea se face in a doua decada a lunii iunie.
 • Aiko. Un soi rezistent la ger si la seceta, cu productie de 400-500 g la o planta. Planta are vigoare mijlocie, tufa este rara si formeaza numerosi stoloni.
 • Dukat. Dukat este un soi polonez, cu fructe mijlocii de 8-13 g, de culoare rosu inchis, de calitate superioara soiului Red Gauntlet in ceea ce priveste gustul.
 • Elsanta. Un soi olandez cu coacere medie. Este rezistent la boli si destul de productiv. Gustul fructelor este superior multor soiuri.
 • Alte soiuri care merita a fi mentionate sunt soiurile extratimpurii New-Jersey, Brio, Sunrise, Premial, Coral

Soiurile remontante

 • Profesion. Este un soi rezistent la boli, mai putin la fainare, fata de care este sensibil. Recolta maxima se obtine in al doilea an de la plantare. Emite usor stoloni.
 • Red Rich. Este un soi viguros din SUA, cu productii mari. Coacerea fructelor din prima recolta este semitimpurie. Fructele sunt mijlocii, sfero-conice, rosu inchise la culoare. Pulpa este consistenta, aromata, colorata intens. Caliciul se detaseaza usor de fruct. Golul central este foarte mic sau absent.
 • Liberation d’Orleans. Un soi francez cu coacerea primei recolte in mai iunie, si coacerea celei de a doua in septembrie-octombrie. Planta este productiva si rezistenta la boli.

Originally posted 2012-11-29 00:10:12.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.