Dan Florea are 36 de ani şi este din Ucea de Sus. Iubeşte agricultura şi s-a dedicat pămîntului. La fel cum a fost şi tatăl lui, Vasile Florea, care acum are 63 de ani. Familia Florea, cu mic cu mare, munceşte pămîntul pe care-l deţine şi pe care l-a moştenit. Sunt cîteva hectare de teren care, acum, se învîrt după soare. Plantaţie de trandafiri, livadă de pomi fructiferi, legume, zmeuriş. De doi ani, familia Florea a trecut şi la procesarea produselor cultivate. N-a fost de loc uşor, după cum spun chiar ei, dar au avut curajul să înfrunte tot, chiar şi criza. Dulceaţa de trandafiri şi siropul le-au dus renumele în ţară şi peste graniţele ei. Dulceaţa de la Ucea de Sus i-a încîntat pe irlandezi care au cerut familiei Florea să producă doar pentru ei.

Afacerea familiei Florea

,,Tatăl meu, Vasile Florea, care acum are 63 de ani îşi dorea foarte mult să aibă o livadă pe care s-o îngrijească, să producă, să fie mîndria lui. Niciodată n-a avut bani să înfiinţeze o astfel de livadă. Se gîndea ca aceasta să devină o afacere a familiei“ a spus Dan Florea. Visul lor s-a împlinit. ,,De mulţi ani mi-am dorit o livadă. Din 2001 de cînd am ieşit la pensie de la Uzina de forţă am tot încercat să pun pe picioare afacerea. M-au ajautat copiii să-mi îndeplinesc visul. M-am documentat, am adus ingineri din ţară care să mă înveţe cum să îngrijesc pomii, cum să-i tai. Din judeţul Vîlcea mi-am cumpărat puieţi, iar în 2006 am pus livada pe picioare. Pe un hectar de teren am pus meri, 30 cireşi, 20 vişini, 15 peri, 20 pruni, 5 caişi, 3 gutui, 3 nuci. Printre pomi în acest an am plantat şi 1200 de răsaduri de roşii“ a spus tatăl lui Dan Florea.

,,Stam de vorbă, într-o seară prin 2009, toată familia şi am ajuns din nou la acelaşi subiect: livada de pomi sau flori. Atunci, tatăl meu ne-a zis să înfiinţăm pe terenul nostru o plantaţie de trandafiri. Am căutat programe europene la care să ne încadrăm pentru înfiinţarea plantaţiei de trandafiri pentru vînzare. Am găsit un program, am întocmit proiectul şi l-am depus la Agenţie. Cred că proiectul nostru a impresionat fapt pentru care am primit o înştiinţare de la Agenţie care ne impunea ca 70% din cantitatea de produse să fie destinată consumului. Era singura modalitate ca proiectul nostru să primească finanţare. Atunci am refăcut documentaţia şi am profilat afacerea pe trandafiri de dulceaţă“ povesteşte Dan Florea

Proiect refuzat

Nu este singurul localnic care a depus proiecte la diferite programe europene, dar n-a primit finanţarea.

,,Era sesiunea din septembrie 2009. Ne/am pus speranţe în acest proiect şi în ideea noastră de afacere. Dar din nefericire n-a fost aprobat niciun proiect din categoria flori. Aşteptam vreo explicaţie de la reprezentanţii agenţiei, ce n-a fost bine la documentaţie, dar n-am primit nicio explicaţie, doar ni s-a transmis că proiectul nostru este neeligibil. Am fost foarte dezamăgiţi mai ales că am cheltuit pentru întocmirea şi depunerea proiectului mulţi bani, am făcut numeroase drumuri, stres. Ne gîndeam că acele fonduri cheltuite pentru documentaţii le puteam folosi la înfiinţarea plantaţiei“ a povestit Dan Florea.

Au pornit pe cont propriu

Familia Florea la fel ca şi alţi localnici a rămas total dezamăgită de accesarea programelor şi atragerea de fonduri pentru finanţarea afacerilor. Dar n-a renunţat la ideea unei plantaţii. Au făcut economii şi au investit în butacii de trandafiri. În paralele Dan Florea a început să se decumenteze asupra modului de plantare şi întreţinere a florilor. ,,La sfîrşitul lunii septembrie din 2009 ne-am hotărît toată familia să investim în proiect fără să mai aşteptăm finanţarea de la UE. Eu şi fratele meu, Vasile, ne-am cumpărat butuci de trandafiri. Eu am cumpărat 550 de butuci pe care i-am plantat, iar fratele meu la fel. Am ocupat 2000 mp de teren din totalul pe care-l aveam, la ieşirea din sat spre Arpaşul de Sus. Am cheltuit pentru tot, butaşi, mîna de lucru, utilajele, cam 100 milioane de lei vechi“ a mai spus Dan Florea.

Mireasma trandafirilor

După ce au plantat butaşii, n-au mai dat pe la plantaţie o vreme. S-au dus în luna mai cînd vremea a devenit frumoasă. Cald, soare. Cînd au intrat la locul respectiv nu le-a venit să creadă. Li se înfăţişa un adevărat rai al florilor. ,,Era sfîrşitul lunii mai 2010. Cînd am mers la grădină, am crezut că am ajuns în rai. Era o frumuseţe. Toţi trandafirii erau înfroriţi. Totul era roz, iar parfumul lor era peste tot. Am chemat toată familia să se bucure de investiţia noastră. Atunci am fost obligaţi să ne mobilizăm pentru a strînge petalele. Recoltarea petalelor a fost însă cea mai uşoară etapă pentru că problema noastră abia începea. Ce vom face cu toate petalele recoltate!? Trebuia să le valorificăm şi asta într-un timp foarte scurt. Aveam nevoie de reţete pentru dulceaţă şi pentru siropuri. La acea oră nu aveam nimic. Am început să căutăm reţetele. Iniţial am crezut că reţetele sînt cea mai simplă problemă. Dar n-a fost însă aşa“ a spus Dan Florea.

Zeci de probe la reţete

Toată lumea cunoaşte gustul dulceţii de trandafiri. Unele gospodine chiar prepară în bucătăriile lor respectiva dulceaţă. Renumiţi pentru reţetele lor sînt bulgarii care însă nu divulgă nimic din modul de preparare a acestui produs. ,,Am contactat multe persoane care foloseau astfel de reţete. Am primit mai multe tipuri, dar niciuna dintre ele n-a fost pe placul nostru. Le-am încercat pe toate, dar nu ne-a plăcut gustul şi aspectul produsului obţinut. Ba nu avea culoare frumoasă, ba era prea fluidă dulceaţa. Am făcut vreo 20 de încercări, dar n-am obţinut rezultatul dorit. Am fost ajutaţi cel mai mult de fundaţia ,,Adept“ din Sighişoara care ne-a furnizat cele mai multe detalii şi informaţii. Am ajuns într-un final să obţinem o reţetă a noastră. Am dozat cantitatea de petale, timpul de fierbere, macerare, ingredientele puse etc şi am obţinut produsele dorite ca gust,. aspect, şi calitate. Acum sîntem mulţumiţi şi de dulceaţa şi de siropul pe care le producem“ a povestit Florea.

Toată familia munceşte

În familia Florea, fiecare membru îşi are rolul în afacere. Bărbaţii se ocupă de lucrările agricole, iar femeile procesează materiile prime şi obţin dulceaţa şi siropurile. Nici copiii nu sînt scutiţi de atribuţii, ei muncesc în rînd cu adulţii. Cristian are 12 ani şi conduce tractorul pe tarla la fel de bine ca şi bunicul lui. Adreea de 9 ani, şi Daniel de 5 ani participă zi lumină la culesul petalelor. Copiii se declară mîndri că pot da o mînă de ajutor. ,,Toţi muncim. Noi de mici am fost puşi de părinţi să facem treabă. Aşa am fost crescuţi. La rîndul nostru îi punem pe copiii noştri la muncă şi văd că le place“ a mai spus Dan Florea.

Produse ecologice

Nu doar trandafirii reprezintă preocuparea familiei Florea, ci şi agricultura ecologică. Dan Florea s-a înscris deja în registrul agricultorilor ecologici. ,,Am pus produse ecologice pe o suprafaţă de 1,2 hectare. Avem pomi fructiferi, zmeură, căpşuni şi legume. Aştept ca Ministerul Agriculturii să mă acrediteze ca agricultor ecologic. Beneficiez astfel de fonduri în valoare de 1500 euro pe an de la APIA. Terenul pe care cultivăm produsele ecologice trebuie, conform legilor în vigoare, să fie certificat de MA, documetaţie care presupune plata unei taxe anuale de 400 euro. Certificarea se face în timp de 3 ani, perioadă denumită de conversie, după care primim certiifcatul ecologic. Produci puţin şi sănătos, asta înseamnă agricultură ecologică. Parcurg toate aceste etape birocratice pentru a putea dovedi oricînd că produsele noastre sînt ecologice, recunoscute de stat“ a mai spus Dan Florea. Produsele ecologice presupun ca lucrările să se facă manual fără nimic mecanizat, iar pentru tratamente să se folosească soluţii naturale nicidecum insecticide sau ierbicide. Şi seminţele folosite trebuie să nu fi fost tratate chimic. ,,Muncim mai mult pentru a cultiva produse ecologice, dar merită. Noi muncim manual, folosim gunoi de grajd ca îngrăşămînt, iar pentru tratamente folosim soluţii obţinute din plante. De exemplu pentru pureci la legume stropim cu o soluţie din urzici sau ardei iute“ a mai spus Dan Florea.

Dulceaţă de succes

Încă de la prima recoltă, produsele au fost vîndute cu succes. ,,În 2010 am colaborat cu mai multe pensiuni din Ţara Făgăraşului la care am livrat dulceaţă de trandafiri şi siropuri. Mi-am deschis magazine ambulante în diferite zone. Cea mai eficientă a fost zona Bâlea, unde am avut vînzare la dulceţuri“ a spus agricultorul. Dulceaţa de la Ucea de Sus a fost prezentată şi la diferite tîrguri. ,,În toamna lui 2010 am participat la Tîrgul Romexpo de la Bucureşti, 19-23 octombrie. Am fost invitat de Asociaţia producătorilor ecologici din România. Aici am avut suscces în rîndul străinilor. Nişte irlandezi au fost foarte încîntaţi de dulceaţa noastră şi au vrut să încheiem un contract de furnizare. Au vrut o cantitate sigură pe an care era foarte mare şi noi nu o puteam asigura. Deşi am refuzat contractul, am rămas în colaborare cu irlandezii, oferta lor rămînînd valabilă pe viitor. Am fost singurul de la Tîrg care a prezenat dulceaţă de trandafiri. După tărg am primit comenzi din toată ţara pe care le-am trimis prin poştă“ a mai spus Florea. În 19-30 ianuarie 2011 a fost invitat de ministerul agriculturii la un tîrg în Germania denumit ,,Săptămîna verde“. ,,Nu am onorat invitaţia pentru că nu am avut suficiente produse. Anul viitor voi merge la toate invitaţiile. Tot începutul a fost greu“ a mai adăugat Florea. Pentru a dezvolta afacerea, Dan Florea intenţionează să înfiinţeze o firmă pe care o va numi după numele soţiei sale, Florea Nicoleta Aspazia. ,,Niciodată nu am crezut că fac o afacere din dulceaţă de trandafiri. La noi în familie sau în în zona noastră n-am auzit pe nimeni să facă dulceaţă de trandafiri. Am fost jignit la tîrgul de la Bucureşti de clienţii care îmi spuneau că dulceaţa pe care o prezint este bulgărească. N-au vrut să creadă că am produs-o noi“ a mai spus Dan.

8000 de borcane de dulceaţă la o recoltă

,,La finalul campaniei, pînă în luna octombrie trebuie să strîngem 500 kg de petale, iar produsul finit trebuie să fie de 8000 de borcane. Dintr-un kg de petale se obţin 40 de borcănele de 200 g de dulceaţă. Pînă în prezent am strîns 220 kg de petale. Anul trecut am făcut produsele în bucătăria de acasă. În acest an procesăm dulceaţa în bucuătăria de la Căminul Cultural din Ucea de Sus. Astfel respectăm toate normele impuse de legile în vigoare. Pentru viitor vrem să ne construim şi să dotăm un punct de procesare acasă. Soţia mea, Aspazia, a urmat cursuri de management european, vînzător în comerţ şi de fermier. În 2012 vom mări suprafeţele cultivate şi implicit producţia şi procesarea. Fac o afacere pe munca mea şi pe banii mei. N-am renunţat la idealul familiei de a investi în agricltură“ a mai relatat Dan Florea.

Încă o încercare

Dan Florea a mai făcut o încercare la programele europene. A depus în sesiunea septembrie-octombrie 2010 un nou proiect pe Măsura 112, sectorul vegetal şi animal. Valoarea proiectului a fost de 22.000 de euro şi a obţinut un punctaj foarte bun. ,,Cînd am depus proiectul am prezentat şi planul de afaceri. Vrem să achiziţionăm prin acest proiect utilaje agricole, mulgători, atomizor pentru stropit pomi, greblă de întors fîn cu bandă, cositoare, combinator, freză rotativă, motocultivator cu accesorii pentru livadă, freză şi plug reversibil. În prezent avem 10 vaci cu lapte, dar şi oi, capre şi porci. În sat efectivele de animale au scăzut foarte mult, mai sînt doar 150 de capete. Este rău că la sate nu se mai cresc animale. Vreau să-mi extind afacerea în domeniul creşterii animalelor şi un prim pas va fi construirea unui adăpost pentru anumale. În prezent lucrăm 30 ha de teren pe care cultivăm porumb, grîu, cartofi, nutreţ. Afacerea noastră va asigura şi va sfida criza alimentară despre care se tot vorbeşte“ a mai spus Florea.

(Carla Tatu, Luni, 04 Iulie 2011, Monitorul de Fagaras)

Originally posted 2012-12-06 09:02:20.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI