Fermier antreprenor: A pornit cultivând un teren din grădina bunicii

Ionuţ Sâmpetrean are 28 de ani şi şi-a deschis o fermă pe un teren moştenit de la bunici, unde cultivă legume şi fructe bio, dar şi flori.

La 28 de ani, scrie ziarul Adevărul, Ionuţ Sâmpetrean deţine o fermă în Sâncraiul Almaşului, judeţul Sălaj, unde cultivă legume şi fructe bio, dar şi trandafiri naturali. Din 2009 şi până în prezent a reuşit să-şi creeze o clientelă variată, de la persoane fizice până la restaurante şi hoteluri. De o lună, produsele lui sunt vândute şi în mediul online.

Povestea tânărului antreprenor a început undeva prin 2007 când a primit moştenire casa bunicilor din localitatea Sâncraiul Almaşului, dar şi cinci hectare de teren.

Ionuţ a rămas în 2009 fără un loc de muncă şi a decis să se dedice agriculturii. A ales să cultive legume, fructe şi trandafiri. Şi de aici a mai fost doar un pas până la micul său business, compania PrimStar Group. „Am zis că, decât să aştept o minune, mai bine îmi pun pe picioare propria afacere la care mă gândeam de mult – Ferma Grădinile PrimStar”, povesteşte Ionuţ, pentru redactorul Adevărul.

Tot în acea perioadă a aflat de fonduri europene, s-a informat din diferite surse, iar împreună cu un prieten din Zalău au pus la punct un plan de afaceri, depunând documentaţia pentru măsura 112 – “Instalarea tinerilor fermieri”. Lucrurile nu au decurs însă aşa cum se aştepta, iar cererea de finanţare nu a fost aprobată. Asta nu l-a doborât, ba din contră. Împreună cu logodinca lui, care este de profesie economist, s-au hotărât să se mute definitiv la ţară şi să se ocupe mai bine de mica afacere.

Au renovat casa bătrânească şi au extins suprafaţa cultivată cu trandafiri şi cu legume ecologice.

„În prezent, avem în lucru un hectar şi jumătate, din care pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi sunt plantaţi trandafiri, iar pe un hectar şi un pic sunt cultivate legume şi fructe”, ne-a explicat tânărul antreprenor. El şi-a propus ca-n acest an să-şi extindă şi mai mult producţia, pe alte două terenuri care măsoară 3.000 de metri pătraţi.

Trandafirii, un succes

Din 2009 şi până în prezent, Ionuţ a investit câteva mii de euro în achiziţionarea de butaşi, a unei maşini pentru distribuţie şi altor unelte. Dar şi rezultatele au fost pe măsură: a vândut sute de kilograme de legume şi milioane de trandafiri în Cluj şi în împrejurimi.

„Spre exemplu, în 2011 am reuşit să vindem 700-800 de kilograme de roşii, 200-300 de bucăţi de salată, 100-200 de legături de ceapă şi multe alte produse. Sperăm ca în 2012 să se coacă şi fructele care au fost afectate de îngheţ anul trecut”, ne-a prezentat Ionuţ bilanţul. Nu mai ţine numărătoarea trandafirilor care au ajuns la clienţi, dar îşi aduce aminte foarte bine că cea mai mare comandă a fost de 900 de flori pentru un eveniment.

În prezent, trandafirii sunt cei care îi aduc cele mai mari încasări, chiar dacă se vând în cantităţi mai mici decât legumele.

„Cam 60% din încasări provin din vânzarea trandafirilor şi restul din comercializarea legumelor bio. Dacă am vorbi de volum, procentele ar fi invers”, explică el. Fără să ofere cifre privind încasările, tânărul antreprenor spune că este mulţumit, dar că e loc de mai bine.

Roşii şi salată bio, la un clic distanţă

Ferma Grădinile PrimStar nu are angajaţi, dar beneficiază de ajutorul permanent al cinci-şase persoane, în special membrii familiei.  „Este o fermă mică, iar majoritatea colaboratorilor sunt rude. Şi eu mă implic în toate procesele, de la cultivare până la distribuţie. Până la urmă, această fermă nu este doar o afacere, este casa mea”, ne-a mărturisit tânărul. De o lună a lansat şi un site pe care se pot găsi şi comanda atât legume şi fructe bio, cât şi trandafiri, idee venită după ce a participat la programul de instruire Rural-Antreprenor, cofinanţat din Fondul Social European.

“Am zis că, decât să aştept o minune, mai bine îmi pun pe picioare propria afacere la care mă gândeam de mult.” Ionuţ Sâmpetrean antreprenor

sursa, 28  Iunie  2012

2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.