Pentru altoirea trandafirilor, (trandafirii altoiţi sunt mai rezistenţi decât cei crescuţi din butaşi) este necesară obţinerea, mai întâi, a portaltoilor. Cei mai obişnuiţi portaltoi sunt puieţii de măceş (Rosa canina) obţinuţi din seminţe. Este foarte important să folosim, pentru semănat, măceşe pârguite, adică uşor îngălbenite. Cele coapte, de culoare roşie, nu sunt bune, în cel mai bun caz seminţele acestora germinând după doi ani.

Acum este momentul în care pot fi recoltate seminţele.

Mai întâi măceşele culese se strivesc, fără a afecta seminţele, apoi se seamănă, pe rânduri distanţate la 30 cm între ele, pasta obţinută. Adâncimea de semănare este la cca. 3 cm. Şănţuleţele se acoperă cu compost bine format sau cu mraniţă. Deasupra solului se mulceşte cu un strat de paie sau de fân.

Primăvara se îndepărtează stratul de mulci pus după semănare. Dacă plăntuţele răsărite sunt prea dese, vor fi rărite şi replantate. Nu înainte de a avea 3-4 frunze.

În continuare, până toamna târziu, puieţii vor fi îngrijiţi după metodele binecunoscute de către grădinari: mulcire, udare la nevoie, îndepărtarea buruienilor, aplicarea de îngrăşăminte pe bază de macerate din urzică şi tătăneasă, tăiere.

După căderea brumei urmează scoaterea puieţilor, sortarea acestora după grosimea la colet şi replantarea în şcoala de trandafiri.

Cei mai buni sunt puieţii cu diametrul la colet de 5-7 mm. Înainte de replantare se fasonează atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale plantelor. Rădăcinile principale se taie la 18-20 cm, iar tulpina la cca. 15 cm, păstrându-se o singură ramură.

Puieţii vor fi altoiţi în vara anului următor.

sursa: Nelu Craciun

Originally posted 2012-10-28 18:01:11.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI