Covăsnenii renunţă la cartofi și se pun pe cultivarea butucilor de trandafiri pentru dulceaţă

trandafiri pentru dulceaţăTrandafirul este un simbol impus de misterele de la sfârșitul antichității, sugerând renașterea, iubirea și solidaritatea. În Grecia antică, trandafirul era considerat floarea Afroditei – zeița dragostei și frumuseții, în timp ce la romani, trandafirul era floarea zeiței Venus. Pentru cei mai mulți dintre noi, trandafirul este floarea care simbolizează dragostea, iar un gest romantic este inevitabil asociat cu un trandafir. Roșii, albi, roz sau galbeni, într-o culoare sau amestecați, trandafirii sunt mereu grațioși, delicați și puri, impresionând tocmai prin unicitatea frumuseții lor. Simbol al iubirii și al victoriei, trandafirul este cea mai cunoscută floare și, probabil, cea mai iubită.

Dincolo de forma lor naturală însă, vom găsi trandafirii acolo unde ne vom aștepta cel mai puțin – în medicamente, cosmetice, băuturi și… mâncare, fiind deja cunoscut deliciul dulcețurilor de trandafiri.

Delicatesă prin definiție, dulceața de trandafir are la rândul său un statut aparte, fiind accesibilă în vremurile trecute doar unor anumite categorii sociale și, păstrând caracteristicile nobleții florii din care se trage, continuă să fie o specialitate aparte.

Tocmai de asta, asocierea trandafirilor de dulceață cu cartofii pare să nu aibă, la prima vedere, nicio logică sau legătură. Dar vremurile se schimbă și oamenii, tot mai inventivi în căutarea unor noi orizonturi, renunță la prejudecăți și îmbrățișează ocupații mai puțin cunoscute lor. Iar un exemplu în acest sens sunt și câteva zeci de tineri fermieri din județul nostru care dau cartofii la schimb cu… butucii trandafirilor de dulceață.

Susţinere de mii de euro de la UE

 

Se spune că zona Covasnei este ”patria cartofului”, dar ultimii ani, slabi ca producție din pricina dăunătorilor și implicit slabi ca și profit, îi fac pe tot mai mulți cultivatori să se reorienteze. Așa se întâmplă că mai ales în cazul producătorilor mici, care nu au mai scos câștiguri din cartofi, rămânând de multe ori cu aceștia nevânduți, programele europene de încurajare și susținere a inițiativelor pe producții ecologice reprezintă o adevărată oportunitate de dezvoltare a unei noi afaceri – cea cu trandafiri pentru dulceață.

Povestea a început cu câtva timp în urmă și a venit via Uniunea Europeană și fondurile de susținere și finanțare a tinerilor fermieri și a producțiilor ecologice. Pentru cultivarea butucilor de trandafiri de dulceață și creșterea acestora, UE acordă fiecărui fermier care vine cu un proiect-tip un sprijin cuprins între 20.000 și 25.000 de euro, timp de cinci ani. Chiar și așa, românii nu s-au prea îmbulzit la aceste proiecte, în țară existând până acum doar trei ferme producătoare de trandafiri pentru dulceață. Ceea ce i-a încurajat însă pe covăsneni în cultivarea butucilor de trandafiri a fost nu doar spijinul substanțial pe care-l pot primi de la UE, ci și faptul că toate cele trei ferme producătoare sunt în Ardeal – semn că acești trandafiri se pot dezvolta în clima de aici.

”Dulceață de trandafir eco”

 

Încet-încet, mai mulți gospodari din județ au înlocuit culturile tradiționale de cartofi cu cele de trandafir bulgăresc și speră că de anul viitor vor produce dulceață de trandafir pe care o vor vinde nu doar în țară ci chiar și peste hotare. Tocmai pentru că vor ca produsele lor să ajungă în străinătate, mai mulți gospodari covăsneni și-au luat în acest an certificate care le atestă gospodăriile ecologice, intenționând să producă ”dulceața de trandafir eco”, atât de apreciată de către străini. În plus, oamenii au constituit și forme asociative, iar în prezent în județ există 2,5 hectare de teren cultivate cu butuci de trandafir pentru dulceață, cumpărați tocmai din Bulgaria. Cei care s-au aventurat în aceste investiții sunt câteva zeci de tineri fermieri din Dobârlău (inclusiv Mărcuș și Lunca Mărcușului), Valea Mare și Zăbala.

Promit cea mai bună dulceaţă de trandafir din ţară

 

La Dobârlău, butucii de trandafir bulgăresc au fost plantați pe un hectar de teren agricol de către zece tineri fermieri. Oamenii spun că au dat cartoful pe trandafiri pentru că aceasta pare noua cultură de viitor, iar acum, după ce i-au plantat, așteaptă primele rezultate cu adevărat vizibile la anul, când vor să producă și dulceața de trandafiri despre care spun că va fi, cu siguranță, cea mai bună și mai căutată din țară.

Un astfel de exemplu este familia Neagu, care s-a apucat de afacere la începutul acestui an; renunțând la culturile de cartof și porumb, cei din familia Neagu au plantat butuci de trandafir pe zece ari de teren.

”Cultivam înainte cartofi și porumb, dar am avut mereu probleme cu atacurile mistreților, care distrugeau tot ce se făcea. În plus, prea mulți bani nu mai ies din cartofi și porumb, mai ales că depinde și de vreme. Așa ne-am hotărât să punem trandafiri, am văzut că se caută dulceața, așa că vrem ca anul viitor să o producem deja. Mărturisesc, ne-a fost oarecum teamă la început, pentru că e o cultură nouă, fără prea multă tradiție în părțile noastre, dar ne-am zis că dacă nu încercăm nu avem cum să aflăm ce poate ieși”, explică Mihaela Neagu.

Oamenii mai spun că munca la butucii de trandafir nu este deloc grea, dar este migăloasă, deoarece aceștia trebuie supravegheați atent, curățați constant, stropiți și migăliți. Dar, mai spun oamenii, este o bucurie ca pe pământurile pe care zeci de ani au răsărit mereu cartofi sau porumb, acum să înflorească trandafirii de dulceață.

10 lei borcanul de 200 de grame

 

Primarul de Dobârlău, Vasile Maxim, este de părere că această nouă tendință în activitatea agriculorilor din sat este o oportunitate mai ales pentru tinerii fermieri și asta nu doar pentru că se primesc bani de la UE dacă treaba este făcută așa cum trebuie ci și pentru că aduce o noutate care-i poate motiva. Potrivit primarului, trandafirii de la Dobârlău vor putea fi folosiți nu doar în prepararea dulcețurilor ci și a siropurilor de trandafir sau în cosmetice, în funcție de legăturile și contractele pe care le vor putea obține oamenii.

Cei din Dobârlău știu deja că  soiul de trandafir pe care l-au plantat pe pământurile de aici înflorește de mai multe ori pe an și abia așteaptă să producă primele dulcețuri. Acestea vor putea fi valorificate cu ușurință, un borcănaș de 200 de grame cu dulceață de trandafir vânzându-se cu 10 lei; în plus, cei care nu vor să producă ei înșiși dulceața, au aflat deja de o fabrică producătoare de la Zărnești, căreia i-ar putea livra materia primă – petalele de trandafir.

”Deocamdată ne aflăm în prima fază, în care oamenii au plantat butaşii bulgărești, așa că în acest an producția nu va fi una mare. Pe Măsura 1.1.2 întocmim proiectele de finanțare pentru tinerii fermieri, iar oamenii sunt foarte încântați de această nouă șansă”, spune la rândul său consilierul agricol de la Primăria Dobârlău, Adriana Oprea.

În ceea ce privește condițiile de creștere a butaşilor, Adriana Oprea susține că solul și clima din județul nostru sunt benefice în acest sens.

Ar putea vinde și în străinătate

 

Pentru realizarea documentațiilor specifice, agricultorii din Dobârlău s-au adresat Asocia­ției comunitare Sophia Nika de la Sfântu-Gheorghe, iar potrivit unuia dintre reprezentanții acesteia, Aurel Blaj, proiectul culturii de trandafiri pentru dulceață reprezintă o perspectivă de dezvoltare pentru mediul rural. Planurile se întind deci pe o perioadă mai mare de timp, căci după plantarea butaşilor și prima ”recoltă” de petale care va permite realizarea dulcețurilor, prin Asociație oamenilor li se vor crea legături pentru piața de desfacere internă și externă; în plus, investițiile în acești butaşi – care costă câteva zeci de euro bucata, vor putea fi amortizate inclusiv prin vânzarea unor butaşi de către înșiși fermierii covăsneni, existând deja interes din alte zone ale țării în acest sens.

Proiectul trandafirilor de dulceață este susținut inclusiv de către Direcția Agricolă Covasna, directorul acesteia, Konczei Csaba, declarând că inițiativa, pornită de la Dobârlău și extinsă în rândul altor tineri fermieri din județ, nu poate decât să dea o nouă speranță agriculturii covăsnene, care se poate diversifica astfel.

sursa: Covasna Media

Originally posted 2012-10-25 11:41:41.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.