1. Vanzarea ramelor
Ramele contin un procent insemnat de proteine pentru care exista o cerere insemnata in lume. Hibridul rosu de California, este specia de rame la care cercetatorii au anihilat intentionat glandele care secreta un lichid urat mirositor in scopul autoapararii, departand pestele sau alti dusmani naturali ai ramelor indigene.

Hibridul rosu de California nu secreta asemenea lichid fiind o momeala ideala pentru pescari avand o culoare rosie pronuntata, corpul musculos fiind foarte vioaie in undita.

In ceea ce priveste rama ca hrana, se poate utilize in crescatorii de pesti, cel mai mare randament se obtine la cresterea pastravilor, deoarece pot inlocui hrana concentrata, dar in acelasi timp puietul este mai sanatos si nu este expus bolilor. Rezultate extraordinare se obtin in crescatorii de crap, lin si anghile.

Ramele reprezinta o hrana extraordinara pentru pasarile de casa care ajung foarte rar la proteinele naturale pe care le contin ramele. De aceea puii sunt expusi la boli precum deformarea sistemului osos si al celui muscular. Este hrana ideala pentru puii de fazan pe care ii scapa de anemie. Purceii carora li se administreaza ramele ca si hrana, au un spor de 20% fata de cei hraniti cu concentrate.

Din rame se obtine faina proteica de cea mai buna calitate care se foloseste ca adios in toate concentratele ce se administreaza animaleleor.

2. Obtinerea humusului
Humusul este cel mai important produs al ramelor “nusprodukt” este defapt excrementul acestora pe care specialistii il denumesc”casting-liv”, pentru a face diferenta intre humusul natural si cel produs de rame.

Humusul produs de rameeste cel mai bun ingrasamant organic cunoscut pana in present, ideal pentru producatorii de hrana Bio, horticultura, silvicultura, legumicultura, inlocuind atat ingrasamintele organice precum si pe cele chimice.

Prin traversarea organismului deseurile organice sunt descompuse in componente elementare pe care planta le poate absorbii direct, deoarece este alcatuit din compusi organici si bacterii care ajuta la descompunerea solului, un astfel de humus nu este recomndat sa fie supradozat!

Analizele effectuate la compania olandeza CBB-Bio Consult asupra unei probe oarecare, arata urmatoarele componente:

  • continut de materii organice 44%
  • azot 1,73%
  • Fosfor 1,42%
  • Potasiu 1,44%
  • Calciu 6,74%
  • Magneziu 0,98%
  • Fier 1,21%
  • Ph = 7,1
  • Umiditate 58,52%

Humusul obtinut de la ramele de o calitate medie, contine de 11 ori mai mult Potasiu, de 3 ori mai mult Magneziu, de 7 ori mai mult Fosfor si de 5 ori mai mult nitrit fata de gunoiul de grajd! In general o tona de humus este de 5 ori mai eficace decat o tona de gunoi de grajd, iar pentru obtinerea unei tone de humus se utilizeaza 1,5 t de gunoi de grajd (ramele asimileaza 40% si elimina 60%).

Cererea viitoare de humus o demonstreaza faptul ca prin folosirea intensive a ingrasamintelor chimice se reduce in continuu stratul de humus natural, astfel ca lumea este ingrijorata de disparitia acestei resurse naturale de care depinde si existenta umana.Datorita dezvoltarii rapide a bioagriculturii interesul pentru cresterea ramelor producatoare de humus devine tot mai mare.

Se cunoaste faptul ca humusul are actiune benefica asupra dezvoltarii plantelor, de aceea oricat s-ar produce, tot timpul se va cere mai mult. Folosirea sa este simpla, dam cateva exemple:

  • la plantarea pomilor se presara 200-300 gr in contact cu radacina, se acopera cu pamant si se uda
  • la plantarea rasadurilor in legumicultura se face o compozitie mai consistenta cu apa in care se umezesc radacinile rasadului
  • la plantele ornamentale se aplica 100-150gr de humus la radacini
  • in productia de rasaduri in substratul folosit (turba) se pune 1-3 % humus sau se imprastie 200 gr de humus pe m2; la replantarea rasadurilor trebuie pus in prealabil in groapa efectuata 50 gr humus/planta.

Pentru a stimula coacerea si cresterea productiei in special la rosii ardei castraveti care se culeg in diferite etape (mai multe etape), pe langa cele 250-300 gr humus puse la radacina, se mai adauga dupa fiecare recolta cate 100 gr la radacina plantei.

Pentru stadioane si gazoanele de langa casase obtine o densitate mai mare si o culoare mai vie a ierbii daca se adauga intre 50-100 gr humus/m2 si se uda din abundenta.

Un studiu comparativ privind dezvoltarea plantelor tratate cu humus si gunoi de grajd+ingrasamant chimic, efectuat de institutul agronomic din Torino ne arata ca daca solul are un grad de fertilitate 0,22 f.l. (indicator de fertilitate), prin aplicarea gunoiului de grajd se obtine un coeficient de 0,43 f.l., iar prin aplicarea a 10% humus se obtine 0,54 f.l. In plus pantele tratate cu humus au o radacina mai dezvoltata si mai ramificata, un numar mai mare de frunze iar inaltimea plantelor este mai mare cu 20-30%.

3. Ecologizarea mediului inconjurator
Ecologie importanta ramelor in protejarea mediului inconjurator poate fi determinanta in conditiile actuale in care depozitarea deseurilor este din ce in ce mai costisitoare. Pornind de la faptul ca fiecare individ lasa zilnic cca 800 gr deseuri solide, asta inseamna ca intr-un oras de 100.000 de locuitori se arunca cca 80t de gunoi din care 55% este de provenienta anorganica si 45% deseuri organice. Aceaasta cantitate de 36 t de deseuri organice se poate procesa intr-o zi de catre 36 mil de rame care ocupa o suprafata de numai 720 m2. Acestea produc 7.700 t de humus pe an ce se poate folosi in parcuri, zone verzi, helestee etc.

Pretul unei astfel de procesari este la 25% din pretul clasic, al arderii, realizandu-se fara a produce fum si miros neplacut, de asemenea prin valorificare humusului obtinandu-se un profit insemnat!

Unul din avantajele importante ale cresterii ramelor este si imbogatirea solului prin introducerea acestora in pamant pe terenuri degradate, iazuri de decantare etc. S-a constatat ca 1.000 de rame produc 600 gr de humus pe zi pe m2.

sursa

Il puteti contacta pe Dl.Panici, importator, distribuitor si indrumator in cresterea ramelor la telefoanele 0741.548864; 0729.236732; 0788.151210; 0763.024815. Ii puteti vizita si website-ul http://lumbricultura.wordpress.com/ unde veti gasi numeroase articole intersante.

Originally posted 2012-03-23 22:44:47.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI