Petru Diaconiţa este unul dintre cei mai înfocaţi pescari din ţară. Însă, la fel ca şi alţi pescari de „oraş“. Petru avea mereu aceeaşi problemă – nu găsea momeală vie în magazinele de specialitate şi nici particulari care să se dea în vânt după creşterea râmelor. „Când stai la bloc e destul de greu să faci rost de râme pentru pescuit. Unde să le găseşti, că peste tot e beton, iar puţinii particulari la care găseai, nu aveau marfă de calitate“, spune pescarul.

Aşa că Petru a decis să pună capăt crizei de pe piaţă şi a înfiinţat în zonă, în urmă cu doi ani, prima fermă pentru creşterea râmelor. Dispunea de toate ingredientele necesare unei afaceri din care să scoată şi profit.

Mulţi, chiar şi prietenii apropiaţi, s-au amuzat la început de idee şi nu-i dădeau nicio şansă de reuşită. Cel mai greu a fost să le explice funcţionarilor de la Registrul Comerţului în ce constă afacerea sa. „Angajaţii de acolo au fost în mare dificultate când au trebuit să-mi legalizeze ferma. În 2006, atunci când am depus actele, în nomenclatorul Clasificării activităţilor din economia naţională nu exista niciun cod pe baza căruia să-mi elibereze avizul de funcţionare.“

A crescut văzând cu ochii
După bătălia câştigată cu autorităţile, Petru Diaconiţa, absolvent al Facultăţii de Chimie, a realizat că până şi râmele au nevoie de condiţii speciale pentru a creşte. Aşa că s-a pus serios cu burta pe carte, ghidat din umbră de o prietenă de familie care studia Biologia.

„Materia primă care favorizează creşterea şi înmulţirea râmelor este bălegarul. Numai cu cel de cal obţii rezultatele aşteptate. Aşa că am decis să deschidem ferma la ţară, la părinţii mei. Aceştia aveau pământul, iar vecinii mă puteau ajuta cu îngrăşământul natural. Plus că mama mea este o adevărată specialistă în a face răsadniţe, acolo unde râmele se simt ca în pensiune“.

În urmă cu doi ani, ferma de râme a lui Petru Diaconiţa se întindea pe câţiva metri pătraţi şi servea doar prietenilor şi pescarilor amatori. Acum măsoară peste 3.000 mp, iar numărul cererilor pentru râme este din ce în ce mai mare.

Până şi fermierul a fost surprins de amploarea pe care a luat-o afacerea sa. „În această primăvară am ajuns la 3000 mp de platforme pentru râme. Cu toate acestea, producţia pe care am obţinut-o, de peste o tonă jumătate, nu asigură necesarul de pe piaţă. Am fost obligaţi, din păcate, să refuzăm o cerere din străinătate pentru că nu putem produce mai mult“, mărturiseşte Petru Diaconiţa.

Se roagă să fie soare
Perioadele favorabile dezvoltării afacerii sunt cele călduroase, pentru că atunci pescarii îşi încercă norocul pe malul apelor. „Am studiat deja prognoza meteo pe lunile următoare şi cred că vom avea foarte multe cereri, pentru că urmează două luni de secetă“.

Petru Diaconiţa este singurul din ţară care se ocupă cu creşterea râmelor, marfa sa găsindu-se în mai toate magazinele pescăreşti. „Nu îmi mai permit să lucrez cu particularii. Avem cereri foarte mari din toată ţara, mai ales că numai noi oferim materie primă pescarilor“.

Mai nou, nu doar râmele au trezit interesul partenerilor săi de afaceri. Zeci de legumicultori şi proprietari de florării îi cer ieşeanului pământ „curăţat“ de râme. „Este unul dintre cele mai hrănitoare, humusul face minuni în sere. Avem deja încheiate contracte cu zeci de florării din zonă“.

Râmele în cifre
Petru Diaconiţa a investit, până acum, peste 100 de milioane de lei vechi în afacerea sa cu râme. Sătenii îi vând cu 300.000 de lei căruţa cu bălegar de cal, necesar ca materie primă. Numai în această primăvară, pentru cei 3000 mp de platforme, a avut nevoie de 200 de căruţe. La această sumă se mai adaugă cheltuielile pentru fertilizatori, sistemul de irigaţie, enzime.

Însă profitul este de aproape 10 milioane de lei vechi în fiecare lună, doar din comerţul cu râme prin magazinele pescăreşti, fără a lua în considerare câştigul care se obţine din comercializarea humusului rezultat. Dezavantajul este că banii pe care îi învesteşte anul acesta, se vor întoarce în buzunarul afaceristului abia în anul următor. Peştele trage bine doar la râmele „bătrâne“, de peste un an.

Articol preluat din:http://ieseanul.gandul.info/saptamanal/bani-din-rame-2627570

Originally posted 2012-03-09 17:17:38.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.