Inmultirea prin butasi se aplica doar anumitor specii de trandafir (Poliantha, Bengale, Noissete, Bourbon etc.). Acestea au crengile flexibile si poseda calitatea de a face radacini din crengi atunci cand acestea sunt ingropate in pamant. Butasirea se practica fie in lunile iulie-august (in verde) fie in octombrie-decembrie (in uscat). Butasirea in verde are un procent de prindere mai bun. Butasii verzi se fasoneaza din ramuri florifere cam la 7-10 zile dupa ce ultimile petale de trandafir s-au scuturat. Butasii prelevati din aceste ramuri vor avea 3-5 ochi viabili ceea ce inseamna o lungime de aproximativ 10 cm.

Ultimele doua frunze de la partea superioara se lasa intacte, celelalte se taie. Taierea de la baza butasului se face imediat sub ochi si trebuie sa fie putin oblica.

La partea superioara taietura se face cam la 2 mm deasupra ochiului.

Butasii se planteaza in rasadnite si se uda abundent. Pentru protectia impotriva soarelui, geamurile rasadnitei vor fi varuite sau stropite cu mocirla. In zilele foarte calduroase butasii vor fi stropiti cu apa de 2-4 ori pe ora.

Udarea butasilor nu este necesara decat daca pamantul este prea tare. Daca totul decurge normal, in 3-4 saptamani butasii au deja radacini. Cand inradacinarea s-a produs deja, incepe aclimatizarea butasilor: la inceput se deschid geamurile rasadnitei la anumite intervale dupa care acestea se inlatura complet. Pana in toamna butasii vor fi feriti de buruieni si vor fi udati atunci cand este cazul. Inaintea inghetului vor fi montate geamurile rasadnitei si se vor acoperi cu paie, coceni, frunze etc., pentru protectia impotriva inghetului.

Primavara butasii se vor repica in pepiniera sau se vor lasa in rasadnite unde vor fi acoperiti cu pamant in strat de 3-4 cm, vor fi pliviti, udati si stropiti cu substantele indicate impotriva bolilor criptogamice. Toamna, trandafirii sunt deja pregatiti pentru a fi plantati la locul definitiv. Butasirea in uscat poate incepe dupa caderea frunzelor (sfarsitul lui octombrie) si pana la primele brume. Butasii se fac din lastari lemnificati si vor avea lungimi de 20-25 cm cand urmeaza sa fie plantati in pepiniere si de 10-15 cm cand urmeaza ca inradacinarea sa se faca in ghivece sau in rasadnite reci. Taierea de la baza se face imediat sub mugure si va fi usor oblica iar de la varf se face la 1-2 cm deasupra ultimului mugure.

Daca plantarea butasilor se face in rasadnite reci, acestea se vor acoperi peste iarna cu materiale protectoare.

Primavara, butasii care au inceput sa formeze radacini se planteaza in ghivece sau in pepiniera. La fel de bine ei pot fi lasati in rasadnita unde continua sa inradacineze. Pe parcurs li se vor asigura toate ingrijirile necesare. Toamna butasii bine inradacinati pot fi scosi si plantati la locul definitiv.

Inmultirea prin frunze este o metoda mai dificila si nu se recomanda horticultorilor amatori. Inmultirea prin marcote si prin divizarea tufelor se poate face la soiurile cu radacinile proprii (nealtoite).

sursa

Originally posted 2012-10-20 20:12:39.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI