1. Alegerea locului de plantare in gradina. Trandafirul prefera locurile care primesc cel putin 4 ore de soare pe zi, asa ca alege locurile care au o expunere cat mai indelungata la soare pe toata perioada zilei (evitati zona de sub nuc).
  2. Calitatea solului poate fi imbunatatita prin adaugarea de compost, turba sau ingrasaminte chimice.
  3. Pregatirea locului de plantare. Daca locul ales pentru plantare este ocupat cu gazon, trebuie sa decupezi fasii din gazon in forma de cerc cu raza de aprox. 25-30 de cm. Daca vrei ca trandafirii sa-i plantezi in randuri, gazonul va fi indepartat pe o latime de 50 cm, iar lungimea alegem noi in functie de nr. de trandafiri ce vor fi plantati.
  4. Distantele de plantare intre trandafiri in functie de soi. Trandafirii pitici, pot fi plantati la o distanta de 40-50 cm intre ei, trandafirii de parc sau thea bogati in coroana la o distanta de 80 – 100 cm, trandafirii urcatori la 100-150 cm, iar trandafirii taratori la distante de peste 2 metri intre plante. Daca dorim sa realizam un gard viu din trandafiri aceste distante se reduc cu 20-50 cm in functie de soi.
  5. Saparea gropilor pentru plantarea trandafirilor. In general gropile pentru pantarea trandafirilor sunt de 30/30 cm si adancimea lor tot de 30 cm. Se elimina radacinile buruienilor existente in sol si se poate adauga compost/ingrasamant organic, apoi groapa se umple cu apa inainte de plantare. Butasul se aseaza astfel incat linia solului sa fie mai sus cu 2-3 cm fata de partea superioara a radacinii ori partea inferioara a tulpinii.
  6. Aranjarea trandafirilor dupa culori si marimi. De obicei trandafirii cu tufa mai mica se pun in fata iar tufele mai mari in planuri mai indepartate. Iti recomand sa incerci sa iti imaginezi inainte de a cumpara trandafirii cum ti-ai dori sa arate gradina ta din punct de vedere coloristic. Ca recomandare, ti-as sugera sa alcatuiesti grupuri de culori contrastante intre ele, pentru ca o culoare sa iasa in evidenta se recomanda plantarea a 3-4 tufe din acelasi soi unul langa celalalt. Intre grupuri este bine sa existe o oarecare simetrie.
  7. Perioada de plantare a butasilor de trandafir. Perioada optima de plantare a trandafirilor este fie primavara dupa dezghet, fie in lunile octombrie-noiembrie, inainte de perioada de inghet. Ideal este ca terenul ales pentru plantarea trandafirilor sa fie pregatit inainte, in luna septembrie pentru plantarea din toamna sau toamna tarziu, inaintea inghetului pentru plantarea din primavara.
  8. Fasonarea butasilor de trandafir. Toamna radacinile principale (2-3 la numar) se scurteaza la 20 de cm iar tulpinile (minim 2 la numar) se scurteaza la 5 muguri (aprox.25 de cm).
  9. Plantarea propriu-zisa. Butasii se aseaza in groapa, pamantul se apasa bine cu piciorul de jur imprejur si se adauga 8-10 litri de apa la fiecare butas. Dupa ce apa este absorbita de pamant se face un musuroi de 10- 15 cm la baza butasului.

Spor la plantat.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.