ngrijirea trandafirilor pe timpul iernii este cruciala pentru a trece cu succes peste lunile lor de hibernare. In zonele cu clima rece aceasta ingrijire este mai importanta decat in alte zone, dar indiferent de tipul de climat, trandafirii au nevoie de o perioada de hibernare.

Ingrijirea trandafirilor iarna te va ajuta ca in primavara sa ai o gradina spectaculoasa cu trandafiri.

Cum sa ingrijesti gradina cu trandafiri pe timpul iernii

Iarna este sezonul hibernarii pentru trandafirii tai, dar poate fi dezastruoasa pentru ei daca nu iti iei masuri de precautie.

Soiurile mai puternice cum sunt trandafirii vechi de gradina si cei cu radacini formate, in mod normal rezista la ger, dar soiurile mai delicate hibride si altoii plantati proaspat pot degera usor daca sunt lasati fara protectie.

Procesul de pregatire a tufei tale de trandafiri, incepe chiar in momentul in care alegi trandafirii pe care vrei sa ii plantezi. In timp ce rasfoiesti diverse cataloage pe internet sau in magazine, sau admiri trandafirii care sunt in magazinele de specialitate, fii atent si alege doar pe aceia care rezista la conditiile de iarna, tipice in zona unde locuiesti sau unde vrei sa ii plantezi, inainte de a lua decizia finala.

Modalitatea prin care ii poti ajuta pe trandafirii tai sa treaca peste iarna grea este sa le induci deliberat starea de hibernare. Poti realiza asta oprind orice activitate de fertilizare pe la mijlocul lunii August si incetand taierile pana la inceputul lunii Octombrie. Dar atentie trebuie sa ii dai forma de crestere inainte de a-i induce starea de somnolenta.

Fii sigur ca protejezi plantele de inghet si ai grija sa nu degere. Ca sa previi asta, niciodata nu acoperi plantele din timp. Asteapta pana la primul inghet cand frunzele vor cadea. Indeparteaza frunzele cazute, frunzele bolnave si alte uscaciuni din jurul tufei tale de trandafiri pentru a nu hiberna insectele si ciupercile pe timpul iernii, deoarece in primavara acestea iti vor afecta tufa de trandafir.

Tunde mai inalt trandafirii inainte de a-i acoperi pentru iarna. Nu-i taia prea scurt, fiindca vei mai avea de tuns si in primavara partile uscate sau atacate de daunatori. Poti sa legi crengile ca sa le protejezi de vantul rece al iernii.

Una dintre cele mai populare si usoare metode de protectie pe timpul iernii este musuroitul. Trebuie sa acoperi tulpina trandafirului cam 12 cm cu pamant sau compost uscat in forma de musuroi. Reprezinta o metoda foarte buna de protectie atata timp cat este uscat.Ar trebui sa acoperi movila cu fan, paie, frunze sau crengute, in momentul in care a inghetat complet.

Cu acest de tip de acoperire uscata, cu pamant sau compost, tufa ta de trandafiri are protectia pe timpul iernii asigurata pentru a putea supravietui.

Odata ce ti-ai facut lucrarile de iarna pentru gradina ta de trandafiri, acorda ceva timp ascutitului uneltelor cu care iti intretii gradina si astfel vei putea sa incepi gradinaritul din timp in primavara.

Iarna este anotimpul cu zile scurte si nopti lungi. In timp ce te incalzesti la gura sobei, rasfoieste cataloagele online sau pe cele tiparite si alegeti trandafirii pentru anul viitor.

Cum sa iti pregatesti trandafirii pentru iarna

Cum sa pregatesti orice trandafir pentru iarna depinde de temperatura. Daca esti intr-o zona in care temperaturile scad foarte mult pe timpul iernii, atunci toti trandafirii, indiferent de soi, vor avea nevoie de protectie.

Nota: daca locuiesti intr-o zona cu iarna blanda cele mai multe dintre sfaturi nu se aplica. Totusi, sfatul privind fertilizarea si udarea in general se respecta. (In zonele cu ierni blande, trandafirul nu intra niciodata in hibernare, desi are nevoie de o perioada de odihna).

Indiferent ca ai un trandafir arbore, pitic, urcator, Tea hibrid sau Floribunda, telul este intotdeauna acelasi… sa-i protejezi coroana si radacinile de inghet. In cazul trandafirilor cataratori si a celor tip arbore trebuie de asemenea sa protejezi si partile de sus (corzile lungi pentru cei cataratori si coroana pentru ceilalti).

Pregatirea unui trandafir pentru iarna intotdeauna va incepe in primavara (da, am vrut sa spun primavara). Orice trandafir care a avut un sezon de crestere lung si cu intretinere corecta, va fi mai bine pregatit sa suporte orice ii ofera iarna grea.

De-a lungul sezonului de crestere ai grija sa uzi bine trandafirul (permite pamantului sa se usuce cam 5 cm in adancime inainte de a uda din nou, radacinile avand nevoie si de aer) si fertilizeaza regulat ceea ce va ajuta atat la cresterea unui sistem radacinos sanatos si adanc cat si la cresterea unor ramuri si flori sanatoase.

Trandafirii isi depoziteaza substantele hranitoare in crengi asa ca, cu cat planta va fi mai mare cu atat va fi mai sanatoasa. Mentine o rutina in ceea ce priveste prevenirea aparitiei bolilor si a daunatorilor, precum si in ceea ce priveste indepartarea crengilor crescute neregulat sau atacate de boli sau daunatori.
Cam de la sfarsitul lui august inceteaza sa il fertilizezi dar continua sa ii uzi (niciodata sa nu ii lasi radacinile sa se usuce complet). Pe la sfarsitul lui septembrie nu ii mai taia bobocii si permite unor parti din trandafir sa se dezvolte ceea ce va fi un semnal pentru planta ca se apropie sezonul hibernarii.

Dupa ce l-a prins de cateva ori gerul, frunzele trandafirului vor incepe sa cada. Fi atent la eradicarea daunatorilor si a fungicida, care ar dori sa ierneze pe planta sau in solul din preajma ei. Ar fi bine sa dai tu jos ultimele frunze. Grebleaza frunzele din jurul plantelor si din intreaga gradina pentru a impiedica raspandirea bolilor si pentru a inlatura locuri in care daunatorii s-ar putea ascunde.

Continua sa uzi doar cand este nevoie si numai pana la primul ger mai puternic sau pana cand solul a inghetat. In acest moment acopera planta si solul din jurul ei cu un strat de paie sau frunze si peste ele pune un strat de pamant de cativa centimetri. Nu folosi pamantul din jurul plantei, pentru a acoperi, deoarece acesta protejeaza radacinile. Foloseste pamant adus din alta parte a gradinii.

Trandafirii cataratori necesita aceleasi actiuni de protectie si in plus va trebui sa le protejezi si ramurile lor lungi. Indeparteaza cu atentie crengile din spaliere, garduri sau peretii de care sunt prinse, intinde-le pe pamant si acopera-le exact cum ai procedat si cu baza plantei.

Trandafirii tip arbori sunt un caz aparte deoarece pe langa protectia bazei si a trunchiului, va trebui sa te ocupi si de coroana care infloreste.

Sunt 3 metode de a ierna pentru un trandafir de acest gen plantat in pamant. Prima metoda este de a scoate planta cu pamant pe radacini si de a o planta intr-un ghiveci mai mare si apoi sa o muti intr-un garaj sau intr-o magazie (sopron) pe timpul iernii. Cand vine primavara replantezi trandafirul in pamant in gradina.

A doua metoda este sa indepartezi cu atentie ceva pamant dintr-o parte a plantei si sa o inclini pana ce sta pe acea parte. Apoi o acoperi cu un strat de frunze, paie si pamant. Aceasta metoda este destul de dificila mai ales pentru incepatori si exista riscul de a rupe trandafirul.

A treia metoda ar putea fi cea mai simpla pentru un trandafir arbore. Mai intai, impacheteaza toata planta intr-un strat de paie acoperit cu o panza de sac si leaga bine cu sfoara sau sarma sau clipsuri pentru a nu se desface. Apoi poti construi o cutie din placaj cu care sa acoperi trandafirul pe timpul iernii.

Cel mai usor de ingrijit sunt trandafirii plantati in ghivece. Dupa ce i-ai pregatit de hibernat, muta-i intr-un garaj sau magazie unde temperaturile sunt mai blande decat la exterior. Verifica sa nu i se fi uscat radacinile si uda cate putin atunci cand e nevoie si muta-i din nou afara atunci cand pericolul de inghet a trecut.

Primavara devreme: Cand nu mai e pericol de inghet puternic, descopera trandafirii si uda-i bine daca e nevoie. Indeparteaza crengile afectate, fertilizeaza si urmeaza toti pasii necesari pentru a avea o planta sanatoasa si viguroasa pe tot timpul sezonului de crestere.

Tinand cont de aceste recomandari, cultivarea trandafirilor plantati toamna va fi cu un randament ridicat.

sursa

Originally posted 2012-11-21 23:41:59.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.