maces, macese

Măceșul (Rosa canina) este o specie de plantă nativă în Europa, nord-vestul Africii și în vestul Asiei.

Denumiri populare (regionale)
Trandafir sălbatic, rug, cacadar, rujă, răsură, mărăcine, rujiță, sipică.

Este un arbust deciduu, cu o înălțime care variază între 1 și 5 metri. Tulpina este acoperită de țepi mici, ascuțiți, sub formă de cârlig. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulițe. Florile sunt de obicei roz pal, dar există și plante cu flori albe sau roz închis. Au un diametru de 4-6 cm și sunt formate din cinci petale. Fructul, numit măceașă, are o formă elipsoidă și este roșu sau portocaliu închis.

Cultivare și utilizare
Înmulțirea maceșului se poate face prin semințe, prin ramuri înrădăcinate obținute prin desparțirea tufelor existente în flora spontană sau în cultură și prin marcotaj. Pentru obținerea unei semințe apte de reproducere, se vor recolta fructele de maceș numai în stadiul de galben-portocaliu, deci la început de maturizare.

Fructul este foarte bogat în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri.

Varietatea Rosa canina ‘Assisiensis’ este singura care nu are spini pe tulpină.

România
Din flora spontană se poate recolta în cantități mai mari în toate județele de o parte și de alta a arcului carpatic, în zona Munților Apuseni, precum și în județele Iași, Vaslui, Galați (posibilități mai reduse fiind în județele Brăila, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Timiș, precum și în Dobrogea) în locuri poienite, margini de păduri, pajiști, margini de drumuri și căi ferate. În cultură, din păcate, nu s-a investit și există spații foarte mici cu mai mult de unul – doi măceși cultivați.

Partea comestibilă
Fructele se pot mânca crude, coapte, iar în scop fitoterapeutic se folosesc fructele, florile și frunzele.

Particularități
În cultură, măceşul a fost introdus recent pe suprafeţe foarte mici.

Mod de cultivare
Deoarece nu suportă umbra, măceșul se instalează în răsărituri de păduri de foioase sau pe marginea acestora, în poienițe, pe coaste cu expunere însorită.

Terenul
Față de sol este una din cele mai puțin pretențioase specii, vegetând inclusiv pe cele sărace, pietroase, scheletice, erodate sau supuse eroziunii, chiar pe pante mari; nu rezistă doar în turbării și terenuri înmlăștinate.

Tratamente naturale pe bază de măceș
Măcesul (Rosa canina) este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conține: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.

Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, afecțiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, și pulberea de măceșe este foarte eficientă), palpitațiile. Afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de semințe de măceș.

Elixirul de măceș este recomandat în tratarea bronșitei cronice și a tusei de bătrânețe.

Semințe
Înmulțirea măceșului se poate face prin semințe, prin ramuri înrădăcinate obținute prin despărțirea tufelor existente în flora spontană sau în cultură și prin marcotaj. Pentru obținerea unei semințe apte de reproducere, se vor recolta fructele de măceș numai în stadiul de galben-portocaliu, deci la început de maturizare. Fructele astfel recoltate se întind în strat subțire pe rogojini sau prelate la soare pentru a se usca, după care se treieră. Se precizează faptul că nu este permisă uscarea pe cale artificială a fructelor și semințelor.

Îngrășăminte
Toamna, în prima jumătate a lunii septembrie, se administrează îngrășămintele organice în cantitate de 30-35 t/ha, cele fosfatice 80-90 kg/ha s.a. și potasice 50-70 kg/ha s.a. și se ară la 25-30 cm, grăpându-se arătura în lung și în lat, după care se trece la plantat. Primăvara se mai dau 50-70 kg/ha s.a. azot.

Pentru a asigura un spor anual de producție de 10-15% se vor administra din anul trei câte 30-40 kg/ha s.a. fosfor și azot și 10-15 kg/ha s.a. potasiu. Azotul se administrează întotdeauna primăvara. Toamna, la înființarea culturii, în lipsa gunoiului de grajd, se pot folosi 600 kg/ha gunoi de păsări sau primăvara 10-12 t/ha de urină.

Utilaje
Lucrările de bază ale solului au ca scop principal afânarea acestuia în profunzime și distrugerea buruienilor. Pregătirea terenului pentru înființarea culturii de măceș se face diferit față de celelalte plante medicinale sau aromatice, dar asemănătoare pregătirii terenului pentru înființarea unei livezi sau unei vii. Prima lucrare ce se execută este o arătură adâncă de 25-35 cm, cu plugul în agregat cu o grapă puternică, reglabilă, pentru a sparge eventualii bolovani. Apoi terenul se va menține curat de buruieni, lucrându-se cu cultivatorul. Desfundarea se va face cu plug prevăzut cu subsolier care să lucreze până la adîncimea de 50-55 cm. După desfundare, până la plantare, terenul se întreține ca ogor negru.

Plantare
Semințele obținute la treier prin batoza de trifoliene se stratifică în nisip umed la temperatura constantă de 12-16 °C, timp de 90 zile, după care se însămânțează cu SU-29 la distanța de 45 cm și la adâncimea de 5-6 cm în teren în prealabil pregătit în acest scop. Terenul ales pentru însămânțare se ară imediat după recoltarea plantei premergătoare și se grăpează puternic.

La 2-3 săptămâni, după încolțirea buruienilor, se lucrează cu cultivatorul sau cu discul în agregat cu grapa reglabilă, întreținându-se curat de buruieni până toamna târziu, când se va însămânța.

Timpul optim de însămânțare este toamna, în preajma căderii înghețului. Pentru un hectar sunt necesare 25-30 kg de semințe și se obțin 350.000 – 550.000 puieți de măceș. Plantele răsar primăvara devreme și sunt lăsate până în toamnă fără a fi rărite sau replantate.

Vecinătate
Pomi fructiferi, eventual.

Întreținere și îngrijire
Lucrările de întreținere se reduc la menținerea terenului afânat și curat de buruieni. Toamna se scot și se plantează la locul definitiv la intervalul de 2 m rând de rând și la distanță de 1,5-2 m pe rând. Înainte de plantare se mocirlesc și se fasonează tulpina la 40-45 cm lungime. Coletul va fi plantat cu 2-3 cm mai jos de nivelul pământului. Cu rezultate sigure este întrebuințarea ramurilor înrădăcinate (vlăstarilor înrădăcinați) rezultate din împărțirea tufelor mari. Acest procedeu dă rezultate bune când se aplică la sfârșitul perioadei de vegetație, adică toamna.

Dăunători
Ca dăunători întâlniți mai frecvent sunt păduchii verzi, păianjenul roșu, tripsul, viespea tripunctată și viespea țigărar a trandafirului.

Modalități de luptă contra dăunătorilor
Dăunatorii se combat cu Lindatox-3, Pinetox, (8-12 kg/ha), emulsie de petrol cu tutun (200 l/ha) etc.

Mod și perioadă de recoltare
În scop medicinal, măceşele trebuie recoltate când sunt în pârgă, nu toamna, după căderea brumei, când sunt complet coapte şi devin moi. Conţinutul maxim de vitamina C îl au în pârgă, cu pulpa încă tare. După recoltare, măceşele se prelucrează imediat, pentru a nu se degrada substanţele active. Prelucrarea se face în vase de lemn, de plastic sau de ceramică smălţuită, pentru a împiedica degradarea vitaminei C, pe care metalele o descompun. Pentru consum și dulceață sau sirop, recoltarea se face toamna, septembrie – octombrie, când fructele sunt la maturitate, au culoare roșu intens. Se iau cu mâna de pe crengi și se pun în săculeți de pânză ori hârtie.

Condiții de păstrare
Fructele recoltate se așează în coșuri sau lădițe în cantități de 8-10 kg și se transportă în aceeași zi la locul de uscare sau la locul de centralizare în vederea folosirii lor în stare proaspătă. Expunerea fructelor la soare nu este permisă, cu excepția celor destinate ca material de înmulțire, deoarece se încing foarte ușor și fermentează, fapt ce reduce conținutul în vitamina C. Fructele de măceș se usucă în locuri umbrite, ferite de umezeală, în strat foarte subțire (pe cât posibil fructele nu trebuie să se atingă între ele).

Procesul de uscare este destul de îndelungat (1-3 săptămâni). Dintr-un kilogram de fructe proaspăt culese rezultă, după uscare, aproximativ 400 de grame de măceșe deshidratate.

Reacția la condițiile de mediu
Are o rezistență deosebită la temperaturi scăzute, la geruri de -25° -30° Celsius, nefiind afectate decât ramurile de un an. Are cerințe reduse și față de umiditate. Umiditatea atmosferică crescută influențează negativ asupra conținutului în vitamina C. Altitudinal se ridică de la nivelul mării până în etajul montan (la cca. 1200 m).

Rotația culturilor
Măceșul, fiind un arbust, rămâne pe același loc 18-25 ani și de aceea cultura nu se poate încadra într-un asolament. Datorită cerințelor ecologice reduse, mai ales cele față de sol, nu se poate pune problema scoaterii din circuitul agricol a unor suprafețe pentru cultura măceșului; acesta se pretează însă la plantare pe dealuri cu pante mai greu valorificabile de alte specii, la lucrări de îmbunătățiri funciare (în amestec de specii antierozionale, garduri vii).

Beneficii pentru organism
Conţinutul ridicat de acid ascorbic (vitamina C) imprimă măceşelor o puternică acţiune antiinfecţioasă, motiv pentru care măceșele sunt recomandate în multe afecțiuni.

Aport caloric
Măceşele conţin: apă 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5% (în acid malic), celuloză 23,0%, substanţe minerale 2,8%, provitamina A, (500-5000 mg la 100 g pulpă în funcţie de specie), vitaminele B1,B2, E, K şi P (sub formă de flavonoglucozide), precum şi urme de vitamină PP. Uleiul seminţelor de măceşe conţine vitamina F (acizi esenţiali: acidul linolic, acidul linoleic şi acidul arahidonic). Acizii din măceşe (malic şi citric, îndeosebi) contribuie la stabilizarea vitaminei C. În măceşe se mai găsesc compuşi terpenici, ca betulina, precum licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprimă culoarea roşie-portocalie.

Sfaturi de consum
Crude, toamna, pentru o mineralizare puternică a organismului. Ca și sirop sau dulceață, de asemenea.

Utilizare în alimentație
Din măceșe se face dulceață, sirop, liptar, vin, ceai, se pot confia și mânca uscate. Se folosesc ca fructe de toamnă.

Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
În scopuri terapeutice, de la măceş se folosesc fructele (din care se prepară infuzie, decoct, vin medicinal, băuturi răcoritoare), seminţele şi florile. Măceşele amestecate cu miere (două părţi pulpă de măceşe curăţate de perişoare şi o parte de miere) se utilizează contra limbricilor (ascaridoza), consumându-se zilnic câte 2-3 linguriţe din acest amestec. Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, afecțiunile hepatice, febra, viermii intestinali, palpitațiile. Afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de semințe de măceș. Elixirul de măceș este recomandat în tratarea bronșitei cronice și a tusei de bătrânețe. Măceșul face parte din categoria plantelor-panaceu. Poate fi folosit cu succes și în combaterea alcoolismului și tabagismului. Este un bun remediu în diferite boli – avitaminoze, enterocolite, calculoză renală, viroze respiratorii, tulburări de circulație periferică. În anotimpul friguros, ceaiul de măceșe calmează tusea și revigorează orice organism vlăguit de febră.

Industrii
Alimentară, medicinală, farmaceutică, lemnului, alcoolică etc.

Diverse
Măceșele nu sunt doar medicamente sau alimente, ci și obiecte religioase. De pildă, denumirea de rozariu (șiragul de mătănii al călugărilor catolici) provine de la denumirea latină a măceșelor, Rosa, primele rozarii fiind făcute din fructe de măceșe puse pe o ață.

Originally posted 2012-12-28 09:23:20.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.