Descriere: Salcia energetica sau Salix Viminalis “Energo” este o specie de salcie care s-a dovedit a fi cea mai eficienta planta cultivate in scopuri energetice. Salixul are un volum de masa lemnoasa de 40-60 t/ha material uscat si o putere calorica foarte ridicata de aprox. 4900kcal/kg , mai mare decat cea a stejarului. Ca utilizare, din salcia energetica, se realizeaza brichete si peleti. Aceasta salcie este caracterizata printr-o crestere foarte rapida, regenerandu-se foarte repede este posibila recoltarea anuala a acesteia.

Pe langa viteza mare de crestere, salcia energetica se prinde foarte repede la plantare. Plantarea se realizeaza prin metoda butasilor si este necesara o singura plantare o data la 25-30 de ani pentru a obtine anual recolte.

Poate fi plantata pe orice fel de soluri (considerandu-se ca datorita capacitatii ridicate de evapotranspiratie ajuta chiar la stoparea alunecarilor de teren), insa un sol fertil poate conduce si la recolte mai bogate.

Pentru plantare costurile sunt intre 1500-2000 euro/ha (investitie care se face o singura data pt o recolta de 25-30 de ani), iar in primul an recolta este modesta obtinandu-se aprox 10 t/ha cu profituri de intre 300-400 euro/ha, insa dupa primul an recolta ajunge si la 40-60 t/h, profiturile crescand intre 1500-1800 euro/ha.

Resurse necesare: – documentarea riguroasa in ceea ce priveste caracteristicile de plantare si recoltare ale acestei plante
– disponibilitatea unui teren agricol
– costurile cu achizitia butasilor in functie de suprafata ce se doreste plantata
– disponibilitatea/inchirierea utilajelor de recoltare anuala

Avantaje: – produs ecologic
– se investeste o singura data, se regenereaza anual.
– este o planta care poate fi plantata pe orice fel de soluri (chiar si pe soluri mlastinoase) , cu o rezistenta la variatii de temperatura si intemperii.
– vine ca o solutie energetica regenerabila si ieftina
– putere calorica mare (4900kcal/kg)
– odata plantata se obtin profituri anuale la costuri minore.
– este mai profitabila decat utilizarea pamantului pentru cresterea legumelor

Dezavantaje: – daca se opteaza pentru cultivarea pe suprafete mari, investitia cu achizitia butasilor poate fi foarte mare (documentati-va in ceea ce priveste posibilitatile de finantare cu fonduri europene).

Concluzii: In multe tari aceasta planta este cultivata pe cantitati foarte mari (cum ar fi Suedia), considerandu-se o alternativa energetica foarte usor de produs la preturi mici. La noi in tara multitudinea de terenuri agricole(sau care nu pot fi utilizate pentru agricultura) ar putea fi utilizate in acest scop, mai ales ca in lume interesul pentru acest domeniu este tot mai ridicat.

sursa: 3 afaceri

Originally posted 2012-09-19 14:29:20.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI