Descriere: Salcia energetica sau Salix Viminalis “Energo” este o specie de salcie care s-a dovedit a fi cea mai eficienta planta cultivate in scopuri energetice. Salixul are un volum de masa lemnoasa de 40-60 t/ha material uscat si o putere calorica foarte ridicata de aprox. 4900kcal/kg , mai mare decat cea a stejarului. Ca utilizare, din salcia energetica, se realizeaza brichete si peleti. Aceasta salcie este caracterizata printr-o crestere foarte rapida, regenerandu-se foarte repede este posibila recoltarea anuala a acesteia.

Pe langa viteza mare de crestere, salcia energetica se prinde foarte repede la plantare. Plantarea se realizeaza prin metoda butasilor si este necesara o singura plantare o data la 25-30 de ani pentru a obtine anual recolte.

Poate fi plantata pe orice fel de soluri (considerandu-se ca datorita capacitatii ridicate de evapotranspiratie ajuta chiar la stoparea alunecarilor de teren), insa un sol fertil poate conduce si la recolte mai bogate.

Pentru plantare costurile sunt intre 1500-2000 euro/ha (investitie care se face o singura data pt o recolta de 25-30 de ani), iar in primul an recolta este modesta obtinandu-se aprox 10 t/ha cu profituri de intre 300-400 euro/ha, insa dupa primul an recolta ajunge si la 40-60 t/h, profiturile crescand intre 1500-1800 euro/ha.

Resurse necesare: – documentarea riguroasa in ceea ce priveste caracteristicile de plantare si recoltare ale acestei plante
– disponibilitatea unui teren agricol
– costurile cu achizitia butasilor in functie de suprafata ce se doreste plantata
– disponibilitatea/inchirierea utilajelor de recoltare anuala

Avantaje: – produs ecologic
– se investeste o singura data, se regenereaza anual.
– este o planta care poate fi plantata pe orice fel de soluri (chiar si pe soluri mlastinoase) , cu o rezistenta la variatii de temperatura si intemperii.
– vine ca o solutie energetica regenerabila si ieftina
– putere calorica mare (4900kcal/kg)
– odata plantata se obtin profituri anuale la costuri minore.
– este mai profitabila decat utilizarea pamantului pentru cresterea legumelor

Dezavantaje: – daca se opteaza pentru cultivarea pe suprafete mari, investitia cu achizitia butasilor poate fi foarte mare (documentati-va in ceea ce priveste posibilitatile de finantare cu fonduri europene).

Concluzii: In multe tari aceasta planta este cultivata pe cantitati foarte mari (cum ar fi Suedia), considerandu-se o alternativa energetica foarte usor de produs la preturi mici. La noi in tara multitudinea de terenuri agricole(sau care nu pot fi utilizate pentru agricultura) ar putea fi utilizate in acest scop, mai ales ca in lume interesul pentru acest domeniu este tot mai ridicat.

sursa: 3 afaceri


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-09-19 14:29:20.

Articole asemănătoare

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI