Ca si salcia energetica, este o planta perena cu crestere intensiva: 3 – 4,0 m inaltime, avand o productivitate mare la suprafata cultivata (Illinois (USA) – 60 t/ha, Ontario(Canada) – 45 t/ha), valoarea neta calorica, raportata la biomasa uscata este de 17 MJ/kg sau 4,75 kw/kg.

Are o utilizare multipla ca tocatura sau presata: peleti, bricheti, industria mobilei, celuloza, precum si industria maselor plastice si cea a materialelor de constructii precum: panouri pentru pereti, tencuiala interioara si exterioara, tigle, placi de izolare – in plus fata de salcie; pentru decoratiuni de gradina in loc de scoarta de copac, inlocuitor de paie in culturile de capsuni. Miscanthusul tocat se poate folosi in loc de paie si rumegus pentru cai si animale mici.

Miscanthusul fermentat si maruntit poate fi folosit ca turba pamantoasa pentru flori.

Si acest tip de planta este putin pretentioasa la fertilizare, se adapteaza perfect la soluri dificile si ierni geroase, arealul de cultura fiind pana la altitudinea de 700 m si temperatura medie anuala 7°C.

De asemenea, se dezvolta noi tehnologii pentru obtinerea de combustibili si mase plastice din miscanthus.

Condiţiile de subvenţionare sunt foarte clar conturate pentru ţările U.E. şi se aplică ca o metodă standard. Astfel:

  1. producătorii trebuie să facă dovada proprietăţii terenului agricol sau a unei arendări de lungă durată
  2. producătorii trebuie să facă dovada că au folosit butaşi de soiuri înregistrate şi din pepiniere autorizate
  3. producătorii trebuie să facă dovada unui contract de achiziţie cu un utilizator – care produce energie direct din biomasă, sau produce produse care servesc acestui scop (brichete, peleţi)
  4. contractantul (achizitorul) trebuie să facă dovada că dispune de mijloace prin care transformă biomasa în energie (centrală termică de zonă, termocentrală) sau în 8 produse care servesc acestui scop (linii de brichetare, sau linii de peletizare)
  5. achizitorul plăteşte o cauţiune pe ha de plantaţie pentru care a făcut contract de achiziţie (cuantumul diferă între ţări, fiind valori cuprinse între 15-40 eur/ha) cauţiune pe care o poate recupera în momentul preluării recoltei contractate.

Prin aceste cinci măsuri se garantează că solicitantul (producătorul) are terenul pentru care solicită subvenţie, că a utilizat butaşi de soi garantat, că producătorul are desfacere destinată în scopul producţiei de energie, şi la urmă se garantează că achizitorul are capacitatea tehnică de a transforma o biomasă într-o sursă de energie.

Toate aceste masuri ar putea fi extinse si pentru Romania, in cazul in care acest tip de culturi ar lua amploare.

sursa: culturienergetice.ro

Originally posted 2012-09-20 06:37:46.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.