iarba elefantuluiCultivarea de plante energetice devine o activitate din ce i ce mai populara printre fermierii romani, datorita potentialului economic pe care il au. Printre plantele cel mai des cultivate pe teritoriul tarii noastre se umara rapita, salcia, plopul si stuful. Exista insa si alte plante care se cultiva in scopul producerii energiei, destul de rentabile care, desi nu sunt la fel de populare ca cele amintite, incep sa fie preferate de cultivatorii romani.

Una din aceste plante este Miscanthus Giganteus, cunoscuta si sub numele de „Iarba elefantului” sau „stuful chinezesc”. Aceasta planta este originara din Asia, insa poate fi cultivata cu succes si pe teritoriul tarii noastre.

Din planta se pot produce peleţi si brichete pentru incalzire, cu grad redus de umiditate si mai ieftine decât cele din lemn. De asemenea, se utilizeaza pentru producerea unor materiale de constructii biodegradabile pentru case, in combinatie cu ciment si apa. Michantus se mai intrebuinteaza ca inlocuitor de plastic in fabricarea cardurilor bancare, in industria auto, dar si ca tuba pamantoasa pentru flori sau pentru decoratiuni de gradina in loc de scoarta de copac, inlocuitor de paie in culturile de capsuni.

Planta ecologica si economica

Cultura de Miscanthus se remarca in primul rand prin faptul ca este ecologica si economica.

Potrivit ARGE Miscanthus Romania (Asociatiei care promoveaza cultura si utilizarea Mischantus si alte culturi energetice), dupa stabilirea marimii terenului ai a culturii, nu sunt necesare nici un fel de prelucrari sau de ingrijiri ale terenului. Astfel, cultivatorul nu va avea costuri anuale pentru seminte/ rasaduri ori costuri de prelucrare a pamantului. Singurele cheltuieli pe care le veti avea vor fi cele pentru recoltare.

Miscanthus este o planta perena foarte rezistenta. Dupa o plantatie reusita, anual din rizomii plantati se va dezvolta o noua cultura. Durata de viata a unei culturi este de cel putin 25 de ani.

In Europa de Est Miscanthusul nu face seminte. De aceea reproducerea va fi una vegetativa.

In pricipiu, Miscanthusul creste si fara ingrasaminte, deoarece iarna toate frunzele cad si actioneaza ca îngrasamânt natural.  Miscanthus creste in general bine in acel pamant, in care creste si porumbul. In primii 2 ani de dezvoltare este nevoie distrugerea buruienii pentru infiintarea culturii de Miscanthus. Pentru ca Miscanthusul ca si porumbul apartine plantelor – C4, sunt tolerate toate tipurile de ierbicide care sunt folosite in cultura porumbului.

Costurile pentru înfiintarea culturii sunt de aproximativ 2.400 euro/ha, ulterior fiind necesare doar cheltuieli de recoltare, de 50 euro pe an pentru un hectar, potrivit asociatiei. Recoltarea se face primavara.

Dupa cei 2 ani de cultura, dupa iarna incep sa cada asa de multe frunze, incat se alcatuieste un covor pe pamant care nu mai lasa nici un fel de buruiana sa apara. Astfel ca in urmatorii ani nu va mai fi nevoie de ierbicidare. Depinde de locatie si de clima, din al doilea an de cultura – se poate recolta in primavara.

Pe perioda iernii cad toate frunzele iar planta se usca, pana la un procent de apa de 10 – 15%. Materialul recoltat poate fi depozitat usor, fara a mai fi necesara uscarea. Recoltarea se va face cu o combina sau cu prese de balotat, acest lucru depinzand de felul in care va fi utilizat.

Cultivara acestei plante are beneficii si asupra curatarii solului infestat sau erodat. Terenurile pe care s-a cultivat Mischantus, pot fi folosite ulterior pentru infiintarea culturilor de porumb si soia avand avantajul ca nu sunt predispuse invaziei buruienilor. De asemenea, planta ajuta la captarea carbonului si regenerarea solului.

Dezavantajele acestei culturi

Pe langa avantajele culturii de Miscanthus Giganteus, putem puncta si cateva puncte slabe. Cei care vor sa cultive aceasta planta pentru fabricarea de peleti, trebuie sa situeze culturile in apropierea procesatorilor, deoarce costurile de transport ar face cultura nerentabila.

Un alt punct slab l-ar putea contitui, din punct de vedere financiar, faptul ca in conditiile meteorologice din tara noastra, aceasta planta se inmulteste prin rizomi. Cu toate acest tip de reproducere este benefic mediului inconjurator, deoarece nu face planta invaziva.

In primi trei ani de cultivare, planta are un grad de toleranta scazut la inghet.

De asemenea, avand in vedere ca durata de viata a acestei culturi este lunga, este necesara contractarea pe termen lung a terenurilor.

Cand se planteaza suprafete mari trebuie acordata o atentie deosebita baznelor de captare a apei, deoarece aceasta absoarbe destul de multa apa.

Culturile pe suprafete extinse, pot atrage criticile peisagistilor sau a celor care sustin culturile locale.

Toti cei care vor sa afle mai multe informatii despre cultura acestei plante pot contacta ARGE Miscanthus Romania (Asociatiei care promoveaza cultura si utilizarea Mischantus si alte culturi energetice), accesandwww.Miscanthus-Romania.com.

Articol scris de Georgiana Maria Negulescu

 

Originally posted 2012-10-07 23:55:30.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.