Fermierii români vor trebui să se “lupte” de anul viitor cu circa 40 de plante dăunătoare pentru a evita amenzi de până la 100 de euro/hectar, potrivit celei mai recente variante a proiectului de ordonanţă de urgenţă care vizează amendarea proprietarilor care nu îşi curăţă terenurile agricole.

Ministerul Agriculturii a publicat ieri pentru prima dată şi lista plantelor care trebuie eliminate de către proprietarii de teren. Această listă include hrişca urcătoare, ştirul, ciulinii, măcrişul, pălămida sau cucuta.

“În general o igenizare de bază a unui hectar de teren costă între 50 de euro şi 70 de euro”, spune Mihai Anghel, unul dintre cei mai mai producători agricoli din România care exploatează aproape 30.000 de hectare de teren.

Proprietarii care nu vor respecta regulile impuse de Ministerul Agriculturii vor fi amendaţi cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care îşi vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an şi 400 de lei/hectar începând cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege. În cazul în care cele 2 milioane de hectare de teren pe care cresc buruieni în prezent vor continua să rămână nelucrate prin această măsură la buget vor intra până la 450 de milioane de euro în următorii trei ani. Astfel legea ar putea aduce în primul an de la intrarea în vigoare până la 100 de milioane de euro la buget, până la 150 de milioane de euro în al doilea an, respectiv un maxim de 200 de milioane de euro începând cu al treilea an de la aprobare. Mulţi dintre micii proprietari de teren agricol ar putea alege însă să îşi vândă terenurile pentru a evita amenzile.

“Este posibil ca preţul terenurilor să scadă în urma acestei măsuri însă nu este singurul scenariu posibil. Măsura afectează însă în aceeaşi măsură şi investitorii străini care au venit şi au cumpărat terenuri la preţuri mici cât şi mici proprietari care nu au nici capacitatea fizică şi nici utilaje să lucreze terenul”, mai spune Anghel.

În prezent, preţurile pentru terenul agricol variază între 1.000 de euro şi 3.000 de euro în funcţie de poziţie şi de calitate, printre cele mai scăzute preţuri din UE. Spre comparaţie în Danemarca terenurile agricole sunt şi de 40 de ori mai scumpe decât în România.

“Statul nu a venit cu măsuri care să încurajeze şi să susţină micii producători şi acum vine şi îi amnedează pe amărâţi. Mai grav este că nu s-a făcut în 20 de ani nimic pentru a se face o piaţă funcţională a terenurilor agricole”, adaugă Mihai Anghel.

În prezent pe piaţa locală sunt circa 2 mil. ha de teren agricol pe care cresc buruieni, suprafaţă care acoperă 15% din totalul de 14,7 milioane de hectare de teren arabil şi păşuni.

Acest proiect a fost una din primele măsurii anunţate de Valeriu Tabără în urmă cu un an, la puţin timp după ce a preluat mandatul de ministru al agriculturii. Măsura a fost susţinută la acel moment atât de ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, cât şi de preşedintele Traian Băsescu. Pe parcursul anului însă mult-discutata lege părea că a intrat în impas având în vedere că declaraţiile lui Tabără s-au domolit treptat, iar în vară Adrian Rădulescu, secretar de stat la Agricultură, actual deputat, a declarat public că legea nu va mai ieşi pentru că în Guvern s-a decis neoficial că “sunt prea multe taxe”.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2011-12-23 17:49:02.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.