Nu puțini sunt cei care încearcă să profite de programul pentru cadastru gratuit pentru a-și rotunji veniturile. Cei care cad în plasa oportuniștilor sunt românii din mediul rural, oameni de bună credință care se trezesc că plătesc pentru un serviciu ce este deja acoperit din resurse de la bugetul de stat.

cadastru gratuit

Succesul pe care l-au obținut fermierii români privind cadastrarea gratuită a terenurilor agricole aflate în proprietate este umbrită de cei care au găsit o modalitate inedită de a ocoli legea, scrie agrointel.ro. În județul Alba unui fermier i s-a solicitat să achite 200 lei/ha pentru cadastrarea terenului agricol, motivația fiind că această lucrare ar include cheltuieli suplimentare care nu sunt acoperite de suma oferită de Guvernul României.

Cazul fermierului din Alba i-a fost adus la cunoștință președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care a primit și documentele aferente pentru a demonstra faptul că o anumită categorie de „cadastriști” a înțeles greșit acest demers.

„Am primit ieri un mesaj, după aceea și dovezi de la un fermier din județul Alba care reclama faptul că cei care le fac cadastru le cer bani. Astfel mi-au trimis niște documente din care reiese că se percep sume de bani deși cu toții știm că procesul de cadastrare este unul gratuit la extravilan. Din spusele acelui coleg reieșea că respectivul om de la Cadastru le percepea câte 40 lei de parcelă sau câte 200 lei pentru un hectar, motivând că trebuie să multiplice acea lucrare și că au cheltuieli suplimentare. Contactat, ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n.r) mi-a spus că nu e posibil așa ceva. A fost contactat și șeful de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI – n.r) și a zis că nu este legal ce se întâmplă. În acest sens am transmis și la minister și ANCPI acele documente pe care le-am primit de la fermier. Cei care fac cadastru cer sume necuvenite de la proprietari”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Cei care fac cadastru nu țin cont de realitățile din teren

O altă situație care a ajuns la urechile liderului LAPAR este aceea că cei care se ocupă de procesul de cadastrare fac asta fără să țină cont de înscrisurile din actul de proprietate.

„O altă problemă care este în studiu și trebuie să și verific dacă este așa, ar fi că cei care fac cadastru nu prea țin cont de realitățile din teren și pur și simplu nu numai că nu dau explicații sau nu răspund întrebărilor firești pe care le au proprietarii ci de pe o poziție de stăpân ei decid ceea ce e de făcut. Cadastrările nu se fac tocmai în temeiul actului de proprietate. Cred că în acest sens cei de la ANCPI au o problemă. Nu știu cum vede primul ministru (Dacian Cioloș – n.r) aceste proceduri pe care le creează cei care fac cadastru, atâta timp cât unul din proiectele acestui Guvern era acela să facă cadastrarea gratuită”, susține fermierul băcăuan.

Suma solicitată este de trei ori mai mare decât ce primesc de la Guvern

Potrivit liderul LAPAR acesta este primul caz de acest fel care i-a fost semnalat și în acest sens a transmis și o solicitare în teritoriu pentru a vedea dacă membrii asociației s-au confruntat cu probleme asemănătoare.

„Este primul caz de acest fel care îmi este semnalat. În acest sens am lansat și la ceilalți colegi din țară dacă au probleme pe ceea ce înseamnă cadastrarea terenurilor, dacă au probleme cu cei care execută lucrarea sau dacă le cer sume suplimentare. Pentru orice lucrare cei care o execută primesc 60 lei din partea Guvernului și, așa cum procedează acel cadastrist din Alba, el încasează pe un hectar de trei ori suma pe care o primește de la Guvern. Spre ghinionul lui, a emis și documente. Printr-un răspuns al ANCPI de la Alba la plângerea făcută de acel fermier, înțelegem că legea lasă loc și de interpretare și lasă loc de o portiță. Nu știu ce trebuia să intre pe portița aia dar nu bani”, ne-a mai spus liderul fermierilor.

„Sfatul meu pentru proprietari este să se documenteze în primul rând și să știe că pentru această cadastrare nici un fermier nu este obligat să achite nimănui nici un leu, nici un cent. Acolo unde apar astfel de situații le recomand să anunțe oficialitățile din comună: primărie, organe de poliție, unde să depună plângeri că li s-a cerut banii pentru cadastrarea gratuită”, îi sfătuiește pe fermieri Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Vă reamintim că Guvernul României a aprobat la finalul lunii iunie o ordonanţă de urgenţă care are ca scop cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole, cerinţă venită din partea mai multor fermieri. Actul normativ prevede că sumele aferente cadastrării proprietăţilor situate în extravilan vor fi achitate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI – n.r), însă primăriile care nu au imobile în extravilan, pot beneficia de realizarea gratuită a cadastrului şi pentru proprietăţile din intravilan.

De asemenea, ANCPI va pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru o aplicaţie informatică gratuită cu ajutorul căreia vor fi create documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară.

Sursa: http://www.romaniatv.net

Originally posted 2016-10-19 15:10:23.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI