Plantările de culturi biotehnologice au crescut cu 10% anul trecut, continuând o creştere în ultimul deceniu în contextul îngrijorărilor privind hrănirea unei populaţii tot mai numeroase, arată un studiu citat de Reuters.

Statele Unite rămân cel mai mare consumator de seminţe modificate genetic, iar Brazilia a îregistrat cea mai mare creştere, culturile crescând cu 19%, arată cercetarea a International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), care promovează culturile biotehnologice.

Aproximativ 10% din terenurile cultivate la nivel global sunt ocupate cu plante biotehnologice, arată ISAAA.

Fermierii brazilieni sunt în fruntea listei, crescând suprafaţa plantată cu organisme modificate genetic cu 4 milioane de hectare în 2010. “Creşte foarte repede”, spune Clive James, preşedinte al ISAAA despre plantarea de organisme modificate genetic, mai ales boabe de soia.

Statele Unite au rămas, de departe, ţara care a adoptat în cea mai mare proporţie seminţele biotehnologice, cu 66,8 de milioane de hectare de culturi MG plantate în 2010, o creştere de 4% faţă de 2009.

La nivel mondial, fermierii au plantat 148 de milioane de hectare de culturi modificate genetic, printre care porumb, soia, bumbac şi alte.

China a plantat doar 3,5 milioane de hectare de culture biotehnologice anul trecut, o scădere de 5% faţă de 2009, dar autorităţile încurajează dezvoltarea acestora pentru a soluţiona problemele ridicate de creşterea demografică.

Pakistan, Myanmar şi Suedia se numără printre ţările care au plantat pentru prima dată culturi biotehnologice în 2010.

De menţionat că în ţările în curs de dezvoltare au fost crescute 48% dintre plantele modificate genetic. James mai spune că se aşteaptă ca alte 12 ţări să adopte culturile biotehnologice până în 2015, iar număru fermierilor care plantează astfel de culturi să se dubleze ajungând la 20 de milioane.

Companiile americane Monsanto şi Hi-Bred aparţinând DuPont sunt lideri mondiali în dezvoltarea culturilor modificate genetic pentru a rezista insectelor şi bolilor.

Criticii biotehnologiei susţin că OMG dăunează mediului şi sănătăţii oamenilor şi animalelor.

Foto: Flickr / graibeard

Citiţi şi:

Biocombustibilii. Cum au ajuns de la o soluţie pentru transport curat la ameninţare pentru siguranţa alimentară

Un milion de petiţionari cer Uniunii Europene să spună nu culturilor modificate genetic


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2011-02-23 21:05:31.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.