Plantările de culturi biotehnologice au crescut cu 10% anul trecut, continuând o creştere în ultimul deceniu în contextul îngrijorărilor privind hrănirea unei populaţii tot mai numeroase, arată un studiu citat de Reuters.

Statele Unite rămân cel mai mare consumator de seminţe modificate genetic, iar Brazilia a îregistrat cea mai mare creştere, culturile crescând cu 19%, arată cercetarea a International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), care promovează culturile biotehnologice.

Aproximativ 10% din terenurile cultivate la nivel global sunt ocupate cu plante biotehnologice, arată ISAAA.

Fermierii brazilieni sunt în fruntea listei, crescând suprafaţa plantată cu organisme modificate genetic cu 4 milioane de hectare în 2010. “Creşte foarte repede”, spune Clive James, preşedinte al ISAAA despre plantarea de organisme modificate genetic, mai ales boabe de soia.

Statele Unite au rămas, de departe, ţara care a adoptat în cea mai mare proporţie seminţele biotehnologice, cu 66,8 de milioane de hectare de culturi MG plantate în 2010, o creştere de 4% faţă de 2009.

La nivel mondial, fermierii au plantat 148 de milioane de hectare de culturi modificate genetic, printre care porumb, soia, bumbac şi alte.

China a plantat doar 3,5 milioane de hectare de culture biotehnologice anul trecut, o scădere de 5% faţă de 2009, dar autorităţile încurajează dezvoltarea acestora pentru a soluţiona problemele ridicate de creşterea demografică.

Pakistan, Myanmar şi Suedia se numără printre ţările care au plantat pentru prima dată culturi biotehnologice în 2010.

De menţionat că în ţările în curs de dezvoltare au fost crescute 48% dintre plantele modificate genetic. James mai spune că se aşteaptă ca alte 12 ţări să adopte culturile biotehnologice până în 2015, iar număru fermierilor care plantează astfel de culturi să se dubleze ajungând la 20 de milioane.

Companiile americane Monsanto şi Hi-Bred aparţinând DuPont sunt lideri mondiali în dezvoltarea culturilor modificate genetic pentru a rezista insectelor şi bolilor.

Criticii biotehnologiei susţin că OMG dăunează mediului şi sănătăţii oamenilor şi animalelor.

Foto: Flickr / graibeard

Citiţi şi:

Biocombustibilii. Cum au ajuns de la o soluţie pentru transport curat la ameninţare pentru siguranţa alimentară

Un milion de petiţionari cer Uniunii Europene să spună nu culturilor modificate genetic


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2011-02-23 21:05:31.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.