hipermarket producatori agricoli Producătorii de alimenteProducătorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Astfel, producătorii îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere. Aceştia se vor înscrie în registru cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor, scrie MEDIAFAX.

“Registrul va fi înfiinţat pentru a monitoriza activitatea producătorilor alimentari, pentru a putea avea acces la statistici şi pentru a cunoaşte ce alimente se produc şi în ce cantităţi. România se va încadra astfel în normele de siguranţă alimentară ale UE”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Ministerului Agriculturii, care au precizat că în România nu a mai existat un astfel de registru.

Înscrierea în registru este gratuită.


Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.
Pentru a se putea înscrie în RIA şi a obţine certificatului necesar funcţionării, producătorii vor depune la direcţiile judeţene pentru agricultură sau a municipiului Bucureşti o cerere tip, însoţită de un caiet de sarcini. Acesta va cuprinde, printre altele, statutul societaţii, obiectul activităţii economice şi specificaţia tehnică sau standardul de firmă al produsului, elaborat şi aprobat de operatorul economic, dar şi etapele fluxului tehnologic al produsului.

RIA va fi gestionat de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ai căror reprezentanţi din cadrul direcţiilor judeţene vor verifica dacă datele şi informaţiile înscrise în cerere şi în caietul de sarcini corespund prevederilor. Reprezentanţii MADR sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor înscrise în documentele primite.

Se vor înscrie în registru operatori din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi produse de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi sosurilor utilizate în industria alimentară etc.

La înscrierea în RIA, producătorii de alimente vor fi verificaţi dacă la fabricarea acestora respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarate în caietul de sarcini. Se va verifica, de asemenea, şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege.

Producerea şi comercializarea de alimente fără înscrierea în RIA se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.000 lei, nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricaţie declarat în caietul de sarcini este amendată cu 2.000-4.000 de lei, iar constatarea unei ale compoziţii a produsului decât cea declarată în caietul de sarcini se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 4.000 de lei şi 8.000 de lei.

Producătorii care nu vor permite accesul în unitate şi secţia de producţie al organelor de inspecţie şi control, sau nu vor pune la dispoziţia acestora informaţiile şi documentele solicitate, vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 4.000 de lei şi 8.000 de lei.

Certificatul de înscriere în RIA se solicită în 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ de către producătorii aflaţi în activitate şi în 30 de zile de la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi sau punct de lucru nou înfiinţat.

Certificatul se acordă pentru fiecare grupă de produse alimentare, iar în cazul unei documentaţii incomplete sau neconforme, operatorul economic este informat în 15 zile lucrătoare de la depunerea acesteia. Documentaţia suplimentară va trebui transmisă de producător în 15 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.

Certificatul de înscriere în RIA este valabil pentru o perioadă de 5 ani de la data emiterii, iar cu 60 de zile calendaristice înainte de expirarea acestei perioade, producătorul va trebui să solicite prelungirea valabilităţii. În situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberarea certificatului, autoritatea emitentă comunică în scris în termen de 30 de zile calendaristice motivul neacordării acestuia.

În cazul încetării activităţii, operatorul economic este obligat să solicite radierea şi să restituie certificatul.

Înscriere în RIA va permite, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, tratament nediscriminatoriu pentru producătorii de alimente, monitorizarea acestora, verificarea eligibilităţii lor, monitorizarea capacităţilor de producţie şi a producţiilor realizate pentru fiecare domeniu de activitate din industria alimentară, necesară elaborarii de strategii şi politici în acest domeniu şi realizarea de studii privind producţiile de alimente şi respectiv consumul anual pe cap de locuitor, comparativ cu cel din Uniunea Europeană.

Se va asigura astfel respectarea legislaţiei privind compoziţia produselor alimentare de către toţi producătorii alimentari şi, în concluzie, va creşte nivelul de calitate a alimentelor şi de securitate alimentară.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2011-11-16 14:38:46.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0773 897 010