Nivelul subvenţiilor pe care le primesc agricultorii români este mult mai mic decât cel de care beneficiază fermierii din cele mai multe state comunitare, situaţia urmând să se menţină şi în următorul interval bugetar 2014-2020. Responsabilitatea pentru această situaţie o poartă tot agricultorii, care nu-şi declară producţiile, cel mai probabil din cauza taxelor şi impozitelor pe care ar trebui să le plătească. La ora actuală, există un adevărat curent printre agricultori care apelează la toate portiţele legislative ca să nu ajungă să plătească impozite, dar cu repercusiuni asupra subvenţiilor pe care ar putea să le primească de la UE.

Politica agricolă de subvenţionare promovată de UE s-a axat pe ajutoare date în funcţie de suprafaţa de teren pe care o exploatează fermierii, dar care au la bază producţia medie la hectar. „Pentru bugetul UE 2007-2013, s-a plecat de valoarea de 63 euro/tona de produs şi depinde de producţia medie înregistrată de fiecare stat în parte”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. „În aceste condiţii, este normal ca Germania să aibă subvenţie mai mare, pentru că ea s-a calculat la o valoare a producţiei medii de 5 tone/ha, faţă de 2,67 tone/ha în România. De aceea, la ora actuală, Bulgaria primeşte 220 euro/ha, Ungaria 240 euro/ha, iar Olanda 459 euro/ha”, a spus demnitarul. În anul agricol 2011, ajutoarele UE au fost de 100,65 euro/ha, la care se adaugă contribuţia naţională, redusă de la 73,35 la 37,44 euro/ha. Aceeaşi politică de stabilire a subvenţiilor va fi păstrată şi pentru bugetul 2014-2020.

„Nu există dorinţă din partea producătorilor să-şi declare producţia exactă”, a spus Achim Irimescu. În aceste condiţii, nivelul subvenţiilor agricole la români este mult mai scăzut decât în cazul altor state.

Afacerea persoană fizică

De altfel, şi statul, prin politicile pe care le promovează, încurajează ţăranii la „neimplicare fiscală”. Dacă firmele din agricultură au stabilite clar obligaţiile de impozitare şi taxare, fermierii persoane fizice nu au nici un fel de responsabilitate fiscală. Există persoane fizice cu ferme de 2.000-3.000 ha”, a precizat secretarul de stat.

Persoanele fizice nu sunt înregistrate fiscal, astfel că nu plătesc nici o taxă către bugetul statului pentru veniturile pe care le realizeză, decât un impozit de 2% pentru ceea ce vând cu factură; spre deosebire, firmele trebuie să plătească impozit inclusiv pe subvenţiile primite, fiind considerate venituri.

Achim Irimescu a precizat că Ministerul Agriculturii a fost contactat de mai multe firme specializate în stabilirea producţiilor medii, astfel încât statisticile să fie cât mai fidele. „Sunt firme care prestează astfel de servicii în toată lumea, chiar şi în America. Dispun de tehnologii care pot determina exact producţia medie la hectar pentru fiecare parcelă în parte. Este posibil să ajungem la utilizarea unor astfel de tehnici”, a spus Achim Irimescu.

de Luminiţa Moroianu-Puterea


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-08-30 21:45:35.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI