Calcularea spatiilor necesare pentru producerea rasadurilor de legume (OJCA Arges)In vederea producerii rasadurilor, trebuie sa dispunem de spatii speciale care pot fi sere, solarii sau rasadnite . Calculul suprafetelor pentru semanat si pentru repicat se face pornind de la necesarul de rasaduri pe care trebuie sa le producem. Pentru a sti de cate rasaduri avem nevoie, trebuie sa cunoastem densitatea plantelor la hectar.

Aceasta densitate se calculeaza cu urmatoarea formula:

Densitatea = 10.000 m2/(D x d)

in care D – reprezinta distanta intre randuri,
iar d – reprezinta distanta intre plante pe rand.

La densitatile rezultate din calcul se adauga o rezerva de 10-15% necesara pentru completarea golurilor.

De exemplu pentru tomate timpurii densitatea este urmatoarea:

  • 10.000 m2/(0,7 m x 0,3m) = 47.619 plante/ha;
  • 47.619 + 4.762 (10%) = 52.381 plante/ha.

Pentru a calcula suprafata necesara pentru semanat trebuie sa stim cate rasaduri se pot obtine pe metrul patrat de semanatura. Astfel, daca se seamana des, urmat de repicat, densitatea va fi de 1.300- 1.500 fire/ metru patrat. Daca se seamana rar, fara repicat, densitatea va fi de 400-600 m2. Impartind  numarul de rasaduri la aceste cifre, putem obtine suprafata necesara pentru semanat.

De exemplu:

  • Pentru tomate timpurii: 52.381 plante/ha : 1.300 = 40,3 metri patrati;
  • Pentru varza de toamna: 39.285 plante/ha : 500 = 78,6 metri patrati;
  • Pentru a afla suprafata necesara repicatului trebuie sa stim cate rasaduri se pot repica pe metru patrat . Acest lucru se poate afla tinand cont de distanta la care se face repicatul  sau de marimea cuburilor nutritive.

Pentru tomate timpurii, ghivecele au dimensiunea de 5×5 cm, iar pentru tomatele destinate culturii in solarii de 7×7 cm.

Astfel, avem in cazul tomatelor timpurii 10.000 cm2 : 25 cm2 = 400 fire/m2

Impartind numarul de rasaduri la aceste cifre, aflam suprafata necesara pentru repicat.

De exemplu, la tomate timpurii 52.381 plante/ha : 400 plante/m2 = 131 m2.  Astfel se pot calcula spatiile necesare, precum si numarul de rasaduri pentru oricare specie.

sursa: Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola, Arges


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-08 08:22:54.

Articole asemănătoare

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.