Coacazul este foarte apreciat pentru valoarea alimentara si terapeutica a fructelor care contin cantitati mari de vitamine: C, P, B si saruri minerale, substante pectice, acizi, tanini, zahar (sub forma de glucoza si fructoza).

Fructele se pot consuma si in stare proaspata, dar cea mai mare parte se utilizeaza in industria alimentara pentru fabricarea de sucuri, siropuri, compoturi, peltele, dulceturi, bauturi tonice, marmalade etc.

Frunzele, varfurile de lastari si fructele se utilizeaza la prepararea medicamentelor si ceaiurilor calmante pentru bolile de inima si de stomac.

Coacazul

  • este o specie precoce, care intra pe rod din anul 2 de cultura;
  • poate sa dea productii de 2,5 – 5,0 t/ha in anul 3, iar in anul 4 se considera inplina perioada de rodire;
  • recoltarea fructelor se face mecanizat deoarece coacazul ajunge la maturitate in acelasi timp;
  • dupa recoltare fructele pot fi pastrate in stare proaspata in incaperi cu temperatura scazuta (6-80 C) timp de 3-5 zile;
  • se imnultesc usor prin butasi verzi, semilemnificati si lemnificati ( inradacineaza in proportie de 60-85%);
  • cultura nu pune probleme deosebite, de inalta tehnicitate
  • rentabilitatea culturii este strans legata de satisfacerea unor cerinte biologice, proprii speciei care pot fi asigurate prin aplicarea unei agrotehnici corespunzatoare;
  • se preteaza atat pentru plantatiile de tip industrial, cat si pentru terenurile din jurul casei;
  • poate fi cultivat pe langa gardurile aerisite si laminate, apoi ca tufe razlete sau ca planta intercalata in plantatiile de pomi cultivate in sistem clasic.

 

Origine
Coacazul face parte din Familia Saxifragaceae, Genul Ribes L

Descrierea morfologica la coacazul negru:

I.  Sistem radicular situat aproape de suprafata solului fata de coacazul rosu si alb la care sistemul radicular este mai profound in sol.

Radacinile pot fi:

  • de schelet (groase cu rol de fixare)
  • de crestere (situate pe radacinile de schelet)
  • active subtiri (cu peri absorbanti), situate in partea superficiala a solului intre 10-30 cm, iar pe orizontala acestea rareori depasesc proiectia coroanei (60-70 cm).

Marimea sistemului radicular este data de:

  • caracteristica de soi
  • natura si tipul de sol
  • agrotehnica aplicata
  • dezvoltarea tufei (exista o corelatie pozitiva intre dezvoltarea tufei si volumul sistemului radicular)

 

Inceputul vegetatiei se evidentiaza prin umflarea mugurilor, primavara foarte timpuriu, cand temperatura solului depaseste 3-40 C, iar temperaturile minime nu scad sub 30C (calendaristic – aceasta fenofaza are loc la inceputul lunii martie, iar in regiunile mai inalte la jumatatea lunii martie).

Infloritul dureaza 14-15 zile + in functie de temperatura si precipitatii.

Maturarea fructelor are la baza cca. 60 de zile de la fecundarea florilor, ceea ce corespunde decadei a 2-a a lunii iulie, in conditii normale de temperatura in 8-10 zile toate fructele se coloreaza; diferentele intre soiuri, ca si epoca de coacere, sunt in general mici.

II. Infiintarea plantatiilor de coacaz
Pentru infiintarea unei plantatii de coacaz negru, alegerea terenului trebuie facuta cu foarte mult discernamant. Coacazul negru este pretentios la textura, structura si expozitia (amplasarea) terenului.

Cultura coacazului negru se preteaza foarte bine pe un sol argilo-lutos, bine drenat, si afanat, reavan si cu ofertilitate naturala ridicata;

In regiunile cu mai putine precipitatii trebuie cultivat pe soluri aluvionare umede, precum si pe versantii cu soluri mai adanci si umede;

In ce priveste expozitia, in zona dealurilor plantatiile de coacaz se vor amplasa pe versantii sudici, sud-vestici sau sud-estici. Cu cat altitudinea este mai mare cu atat si expozitia terenului trebuie sa fie cat mai aproape de cea sudica. In regiunile mai inalte, unde insolatia este mai mica, trebuie preferate locurile insorite si pe cat posibil adapostite de vanturi. In locurile adapostite coacazul negru se poate cultiva si in campie, dar numai cand semiumbrirea este de scurta durata (cultura de coacaz intercalat printre randurile sau pe randuri de pomi)

Pregatirea terenului inainte de plantare
Pentru infiintarea noilor plantatii, un rol foarte important il are buna pregatire a terenului.
Desi coacazul are o inradacinare mai superficiala, mobilizarea solului inainte de plantare trebuie sa fie executata la o adancime de 45-50 cm.

Fertilizarea
Fertilizarea trebuie facuta cu cantitati mari de ingrasaminte organice si chimice, pentru ca incorporarea lor dupa infiintarea plantatiei ar distruge foarte mult radacinile.

Solul poate fi imbogatit cu substante fertilizante prin rotatia culturilor (leguminoase, prasitoare – care parasesc devreme terenul).
Coacazul nu suporta terenurile acide; corectarea reactiei se face cu amendamente calcaroase (3,6 t/ha) lucrare care se repeta si in timpul vegetatiei.

Data adaugarii: 24.07.2007 Sursa Agroazi

Originally posted 2012-10-08 08:18:12.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.