Cu producerea rasadurilor vom avea ceva treaba, pentru ca va trebui sa tinem seama de o serie de factori, care ne vor ajuta la obtinerea unui rezultat mai mult decat multumitor. Si anume, vom tine seama de regimul de lumina, CO2, apa, substante minerale, regimul de convietuire. O sa incerc sa le prezint cat mai succint.

Dupa insamantare, (nu stau sa mai descriu ce fel de substrat folosim, pentru ca fiecare dintre noi este adeptul unui anumit tip) recipientele, fie ca sunt rasadnite, paharele, pastile de turba sau orice altceva ne convine. Multi folosesc jumatati de coji de ou, cofrajele de la oua sau confectioneaza din fasii de ziar pus in cateva straturi, asta pentru ca sa evite repicarea ulterioara, mai ales cand vorbim de ardei sau vinete, care sunt foarte sensibile la repicat. Recipientele le acoperim cu folii de plastic si se pun intr-un spatiu in care temperatura sa fie aproximativ de 18-20°C pana la rasarire. Ei, si daca exista posibilitatea, cele mai potrivite sunt foliile de culoare roz sau orange, dat fiind ca imita cel mai bine lumina zilei insorite chiar si in zilele mohorate. Dupa ce semintele incep sa incolteasca si plantutele sunt in stadiu de „mica bucla” scoatem folia si scadem temperatura.

Practic regula de aur va fi: Ziua – lumina + caldura iar Noaptea – intuneric + racoare.

In primele zile vom urmari destul de insistent regimul de temperatura pentru micile rasaduri. Astfel, pentru culturile iubitoare de caldura in prima saptamana dupa rasarire, temperatura se va scadea astfel: pentru rosii de la +20°-25°, la 12°-15° peste zi iar in timpul noptii, poate fi intre +8° si +10°. Pentru ardei – de la 25°-27° la 13°-16° – ziua si 8°-10° noaptea. Pentru castraveti si dovlecei – de la 25°-27° la 15°-17° peste zi si 12°-14° noaptea.

Scaderea temperaturii opreste planta din crestere, nedandu-i voie sa se lungeasca acesta fiind o metoda de a face planta sa se dezvolte -pe latime, adica tulpina in loc sa se lungeasca, ea se ingroasa si devine mai robusta, mai puternica.

Producerea rasadurilor / Foto: hobbygradina.ro

Din a doua saptamana, pe timp insorit, mentinem o temperatura ridicata de +20°-25°, iar pe timp mohorat mai scazuta de +15°-19°. Peste noapte, ramane cea de +8°-10°C. Practic trebuie sa tinem minte ca: la grad de insorire ridicat – temperatura de care au nevoie plantutele trebuie sa fie mai mare si urmand logica, la grad redus de insorire – temperatura trebuie scazuta (in limitele bunului simt, evident).

O alta metoda prin care nu permitem lungirea plantei este ca ele sa fie rotite, astfel ca lumina sa cada pe toate partile plantei. Daca aceasta posibilitate nu exista, sau o considerati complicata, atunci recurgem la un truc: montam pe laturile in care lumina nu cade direct , suprafete reflectorizante. Pe astea le alegeti dupa bunul plac: oglinzi, folie metalica, tabla zincata.

Ce trebuie sa mai urmarim cu atentie?

Regimul de CO2 – fara el fotosinteza nu are loc si pace!
Daca avem sera/solar, problema se rezolva foarte simplu : punem cateva galeti cu balegar maturat. Ei, asa ceva in conditii de apartament nu vom putea face, corect? Si atunci ce vom face? Asiguram o buna aerisire a plantelor fie prin deschiderea geamurilor, dar la buna distanta de plante ca sa nu le imbolnavim de tot, sau, nu radeti, folosim ventilatorul pus la o distanta ca aerul care ajunge la plante (rasaduri) sa fie ca o boare nu ca un taifun!

Producerea rasadurilor / Foto: hobbygradina.ro

Regimul de umiditate
Pamantul de la suprafata nu are voie sa se usuce prea tare, de aceea el va fi mentinut usor umed, jilav, dar in nici un caz ud. In cazul in care lumina este putina, iar temperatura aerului e cam mare, atunci o uscaciune temporara a substratului va fi chiar binevenita, pentru ca in acest caz planta este impiedicata sa se lungeasca, deci sa se slabeasca si prin urmare sa piara.

Urmeaza inca o regula de aur: multa lumina + temperatura ridicata (20-25)= strat umed; umbra si racoare = strat jilav, doar usor umed. DECI: nu trebuie sa avem in exces nici umezeala dar nici uscaciune.

Pentru udatul rasadurilor vom folosi apa la temperatura camerei, chiar mai calduta de atat (aprox. 25°C), evident ca nu direct de la robinet. Apa fie va fi tinuta intr-un vas larg, descoperit pentru ca sa se „evapore” clorul, sau si mai bine, apa fiarta si racita. Pentru stimularea si calirea in acelasi timp a plantutelor, este bine de folosit apa provenita din topirea zapezii.

Da, stiu – o sa-mi spuneti despre zapada poluata, sau de unde sa luam zapada cand afara sunt +10°C. Ei bine, putem pune o sticla (de plastic, fireste) cu apa la congelator, iar dupa ce devine „bocna” o lasam langa o sursa de caldura pana ce apa din sticla revine la temperatura camerei. Devine un fel de „apa distilata”.

Eu, spre exemplu, pun la congelator, din timp, sticle din plastic in care am adunat apa de la spalatul orezului, sau al meiului, apa de la fiertul cartofilor in coaja, sau de la fiertul legumelor. Sunt sigura ca multi dintre voi aveti o imaginatie creativa, asa ca, incercati diverse variante. Aceasta apa este in acelasi timp si un fel de „papabun” pentru rasaduri.

Producerea rasadurilor / Foto: hobbygradina.ro

Hranitul rasadurilor – substantele minerale
Si in situatia asta sunt multe feluri de a hrani viitoarele vedete. Probabil ca multi dintre voi deja aveti stiinta, de aceea va rog sa ne impartasiti si nou, in caz, ca sunt altele decat cele pe care vi le voi prezenta. In general hranirea incepe in momentul in care plantutele isi schimba domiciliul. Adica dupa repicare.

In primele 2 saptamani de viata rasadurile au nevoie de : azot, fosfor, magneziu, potasiu, calciu, sulf, bor. Mai tarziu – de alte substante Dar, dupa cum se spune: dusmanul binelui este mai binele, nici noi nu trebuie sa exageram cu hranirea plantutelor. Adica sa nu le imbuibam. De aceea, in primele etape de viata, vor fi hranite cu solutii hranitoare ex. AVA sau UNIFLOR pentru rasaduri, (se gasesc in comert ). Atentie!! Pauzele in hranire se vor reflecta negativ in viitoarea dezvoltare a plantei , deci si in viitoarea recolta . Totodata trebuie sa fim foarte atenti la aciditatea solului. Ca sa scapam de aceasta grija, folosim – cu dublu efect – cenusa sau faina de oase. De ce dublu efect? Hai ca stiti! Scade aciditatea substratului si totodata hraneste plantele.

Din momentul aparitiei rasadurilor si pana la plantarea lor in locul definitiv plantele se uda cu solutii hranitoare. Nu se foloseste apa simpla pentru udat ci mai degraba o solutie ceva mai diluata de ingrasamant (de preferat bio)

Regimul de convietuire
Si inca o regula de aur: plantutele au nevoie de spatiu pentru ca sa se dezvolte! Deci: Nu le inghesuiti, sau rariti-le la momentul potrivit. Atentie, insa: ARDEIUL, VANATA, CASTRAVETELE – URASC SA FIE REPICATE.

Prima frunza
Planta ajunsa la varsta de cateva saptamani, este o cu totul alta planta. Un fel de puber. Are cu totul alte nevoi, si anume: mult substrat pentru ca radacinile sa stea in voie iar tulpina sa se dezvolte armonios. Acum este deja suficient de rezistenta la diferentele de temperatura, umiditate, lumina. Desigur, lumina ramane un factor extrem de important in dezvoltarea ei, deci trebuie sa primeasca, in continuare, suficienta lumina deoarece acum se pornesc frunzele sa se formeze. Lumina putina – procesul este intarziat si indelung, se intarzie formarea mugurilor. Si asta nu e prea bine.

Si revin la nevoia de spatiu. Concurenta cu alte surate pentru „locul sub soare” este acerba de aceea trebuie redusa la minim.

Spun cei trecuti prin ale gradinariei, ca una dintre greselile curente ale gradinarului amator este rasadul individual. Crescut in vase mici, rasadul nu se dezvolta suficient. De aceea, in astfel de recipiente, unele rasaduri trebuie tinute doar pana la aparitia catorva frunze (ex. vanata – 2-3 frunze, rosii si ardei – cel mult 4) adica: daca nu se va repica planta la acest stadiu de dezvoltare, cresterea va fi franata si calitatea plantei va fi, in consecinta, scazuta. Mai pe scurt: este mai bine sa avem rasaduri mai putine dar mai viguroase, decat mai multe si slabe, deoarece, logica ne spune ca de la o planta zdravana recolta este mai mare chiar decat de la 5 plante debile. Sau: folositi recipiente mai mari! Cine are loc…

Producerea rasadurilor

Producerea rasadurilor / Foto: hobbygradina.ro

Autor: Svetlana Popescu, 10 martie 2011, SmartWoman, hobbygradina.ro

Originally posted 2012-10-12 07:11:48.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.