Răsadurile sunt plante legumicole care se află la începutul perioadei de vegetaţie, adică în faza imediat după răsărire, când îşi formează sistemul radicular şi organele vegetative aeriene.

Producerea de răsaduri este necesară pentru legumele pretenţioase la căldură, cu o perioadă lungă de vegetaţie, precum şi pentru legumele timpurii, deoarece permite semănatul cu 1 – 2 luni înaintea celor semănate direct în câmp.

Răsadurile se produc în sere, solarii, răsadniţe, iar când condiţiile climatice permit se plantează la locul definitiv.

În spaţiile protejate se creează condiţii mai bune de temperatură, umiditate şi fertilitate. Producerea răsadurilor implică anumite verigi tehnologice, care în succesiunea lor sunt:

1. Pregătirea pământurilor
Această operaţie este recomandabil să se facă încă din toamnă. La producerea de răsaduri se folosesc de obicei amestecuri de pământ care conţin mai multe componente. Toate acestea trebuie să asigure o fertilitate ridicată a solului.

Principalele componente folosite sunt: pământul de ţelină, mraniţa, compostul, turba şi nisipul.
În funcţie de cerinţele plantelor legumicole, amestecurile de pământ se fac în diferite proporţii.

2. Pregătirea seminţelor
Obligatoriu este tratarea seminţelor pentru prevenirea bolilor şi dăunătorilor. Tratamentul se poate face termic sau chimic.

Pentru a grăbi încolţirea, respectiv răsărirea plantelor, seminţele se umectează sau se face preîncolţirea lor.

3. Pregătirea patului germinativ
În funcţie de locul unde se produc răsadurile( răsadniţe, sere, solarii), pregătirea patului germinativ se face diferenţiat pentru fiecare specie legumicolă.

4. Semănatul
Se face cu mâna, în rânduri la distanţă de 5 cm între ele şi 1,5 – 2 cm între plante pe rând. Cantitatea de sămânţă se stabileşte diferit pentru fiecare specie legumicolă. Astfel, pentru tomate se folosesc 7 – 8 g sămânţă/mp, pentru ardei 15 – 20 g sămânţă/mp, pentru vinete 15 – 16 g sămânţă/mp, pentru varză şi conopidă 7 – 8 g sămânţă/mp.

Semănătura se acoperă cu un strat subţire de pământ format din o parte pământ de ţelină sau de grădină, o parte mraniţă şi două părţi nisip, prin împrăştiere.

6. Repicatul
Momentul optim de repicat este când plantele au cel puţin două frunzuliţe adevărate. Această operaţie se execută cu scopul de a asigura plantelor un spaţiu de nutriţie mai mare, o aerisire mai bună şi mai multă lumină.

7. Lucrările de îngrijire
Se aplică cu scopul de a asigura condiţii generale de creştere şi dezvoltare a plantelor.

Udatul după semănat, plivitul, fertilizarea, combaterea agenţilor patogeni sunt principalele lucrări care se aplică răsadurilor de legume.

ing. CAMELIA FLOREA, C.L.C.A. MĂRĂCINENI.

Originally posted 2012-10-08 08:25:52.

Articole asemănătoare

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.