ZMEURUL este un semiarbust (1-2 m inaltimea lastarilor) apreciat pentru fructele sale, ce se coc in lunile iunie – iulie. El se cultiva de la campie pana la mari altitudini, in zone cu precipitatii bogate si media temperaturilor anuale de 9-10°C. Zmeurul prefera spatiile semiumbrite. In arsita verii este indicata irigarea culturii de zmeur intre 7-14 zile, chiar si in perioadele fara fructificare. Fructele de zmeur au forme, marimi, arome si culori multiple.

Zmeurul in miniplantatie nu necesita tratamente speciale.

Zmeurul obisnuit fructifica pe tulpini de doi ani (crescute cu un an in urma, fara sa fructifice). Zmeurul remontat fructifica si in anul de crestere a tulpinilor si in cel de-al doilea an, realizand astfel maximum de recolte – doua in doi ani. Tulpinile de doi ani se usuca toamna dupa ce au rodit.

Soiurile de zmeur sunt cu tulpini cu tepi si cu tulpini fara tepi, iar fructele sunt de la marimea unui ou de porumbel pana la marimea unei alune turcesti. Fructele zmeurului remontat sunt din ce in ce mai mici de la rodirea din vara spre rodirile de toamna.

In fiecare an sunt recomandate trei taieri: suprimarea tulpinilor uscate (toamna tarziu, dupa ce substantele energetice din tulpini au migrat in radacini – lunile octombrie-noiembrie), rarirea tulpinilor anuale, daca este cazul, la 5-10 buc./cuib (primavara devreme, pentru a inlatura tulpinile degerate in iarna) si scurtarea varfurilor la 80-120 cm (toamna sau primavara).

Lucrarea solului cultivat cu zmeur se face in octombrie – noiembrie la adancimea de 8-15 cm protejand radacinile zmeurului (care cresc la suprafata solului). Se suprima lastarii crescuti in afara cuibului, intre plante sau randuri. In timpul lucrarii solului nu folosesc decat ingrasamant natural (3 kg de mranita/mp sau 3l de lichid fermentat timp de 10 zile/mp), aplicat de trei ori pe an.

Artificiul consta in taierea tulpinilor de zmeur obisnuit la inaltimi diferite, pentru a prelungi sezonul de fructificare a zmeurului, astfel: 1/3 din tulpini se scurteaza la 50-60 cm, 1/3 la 80-90cm si 1/3 la 100-120cm. Tulpinile mai inalte vor fructifica primele, apoi celelalte, dublandu-se astfel durata de coacere a fructelor. Taierile se fac, de regula, toamna tarziu, dupa migrarea substantelor energetice in radacini, sau primavara devreme.

Replantarea se face o data la 8-10 ani, despartind tufa de zmeur dintr-un cuib. Perioada de plantare – operatie ce trebuie facuta la aceeasi adancime la care au crescut drajonii, intr-o zi cu temperaturi pozitive, inaintea primelor ingheturi. Distanta de plantare este de 50 cm intre plante si 150 cm intre randuri. In cultura de zmeur este indicat a se plasa 1-2 stupi cu albine, pentru o mai buna polenizare a florilor in timpul fructificarii.

Originally posted 2012-01-03 10:37:22.

Articole asemănătoare

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.