Suprafata cultivata este de 800 ha, iar productia este de 1000 t, zonele de cultura cele mai favorabile fiind cele de campie si colinare, cu temperaturi medii anuale de 8-10 °C si precipitatii peste 700 mm. (Arges, Prahova, Mures Cluj pe soluri cu textura mijlocie si pH 5-6,5). Este larg raspandit in Europa, SUA, Rusia.

Sortimentul cuprinde o serie de soiuri straine (Cayuga, Englezesc A1 s.a) dar si creatii originale autohtone cum ar fi Citria si Ruvi. Fondul de germoplasma este studiat la ICPP Pitesti – 67 de soiuri, Falticeni 52 de soiuri, Cluj 57 de soiuri.

Sortimentul la zmeur cuprinde soiurile: Citria, Cayuga, Newburg, Rubin bulgaresc, Ruvi, September, The Latham, Malling Exploit.

Inmultirea se face prin drajoni si prin culturi de meristeme in vitro. Drajonii se planteaza la distante de 0,5-0,7 m pe rand si 1,5-2,5 m intre randuri.

Au cerinte modeste fata de lumina. Comparativ, zmeurul este mai pretentios decat murul. De asemenea, soiurile cultivate sunt mai pretentioase decat cele spontane.

Cerinte fata de caldura, si fata de acest factor, cerintele zmeurului sunt modeste, dar nu rezista la temperaturi mai mici de – 20 … -25 °C.

Cerintele fata de apa. Zmeurul are pretentii mai mari fata de apa decat murul. El reuseste bine in zonele cu 700-900 mm precipitatii anuale, dar reuseste satisfacator si in zone cu 600-700 mm anual.

Cerintele fata de sol sunt reduse. Reusesc pe soluri usoare cu pH intre 5,5-6,8, si sub 15% calcar activ. Apa freatica trebuie sa fie sub 1,5 m adancime.

Radacinile pornesc dintr-un rizom care are o durata de viata de 15-20 de ani. Majoritatea radacinilor se gasesc pana la adancimea de 30 cm, foarte rar pana la 1 m. In fiecare an, pe radacini se formeaza muguri din care se formeaza drajoni, care in cursul anului devin tulpini.

Tulpinile fructifica in anul II, dupa care se usuca. Au 1,5-2,0 m lungime. La baza au muguri vegetativi, iar la mijloc si la varf au muguri micsti. Din mugurii micsti se formeaza lastari purtatori de inflorescente. Inflorescentele sunt cime cu 3-15 flori hermafrodite, autofertile. Fructul este o polidrupa.

Zmeurul are productii cuprinse intre 1-2 t (anul II de la plantare) si 8-10 t (dupa anul IV de la plantare). O plantatie de zmeur este rentabila 10-12 ani (Mihaescu, Gr; 1977).

Zmeurul se inmulteste, in principal, prin drajoni si mai rar prin butasi si marcotaj.

Plantarea se face toamna sau primavara, cu plante bine hidratate si mocirlite.

Intretinerea solului se face sub forma ogorului lucrat la 8-10 cm adancime, in repaus si 6-7 cm in vegetatie.

Irigarea este necesara in anii secetosi si se face cu 200-300 m3 apa, de 3-4 ori.

Taierea. Drajonii se scurteaza la plantare la 15-20 cm. In anul I, se lasa sa creasca toti lastarii, iar in anul II tulpina initiala se scurteaza deasupra a 2-3 cresteri viguroase pornite din zona coletului. Dupa intrarea pe rod, tulpinile de doi ani se suprima si se inlocuiesc cu drajoni. Inlaturarea tulpinilor de doi ani se face imediat dupa recoltarea fructelor.

Combaterea bolilor si daunatorilor, se face cu tratamente fitosanitare, la avertizare.

Recoltarea fructelor se face la maturitatea deplina si este concomitenta cu sortarea si ambalarea, deoarece fructele sunt foarte sensibile. Recoltarea se face manual. Zmeurele se recolteaza fara receptacul. Maturarea fructelor se face esalonat, de aceea recoltarea se face in 6-8 reprize.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Originally posted 2012-10-06 09:31:51.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți nevoie de ferestre și uși?

ferestre și ușiÎncercați să ne cereți o ofertă și nouă și veți primi comisioane. Discounturile pot fi de la 20% pînă la 60%. De ce? Deoarece ne putem permite avand o oferta completa și fiind importatori direcți de profile!

La unele comenzi de ferestre și uși, oferim gratuit plasele de insecte.

Facem contracte de întreținere / mentenanță. Intrați acum în parteneriate ce vă pot aduce câștiguri mari.

Proiectul Răsuceni

rasuceni

Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

DIN CE AI POTI FACE RAI

Studii Geo-Tehnice

Realizam Studii Geo-Tehnice in Conditii Foarte Avantajoase

Cele mai bune preturi din piata. Sunati acum: 0769 057 340