De culoare rosie sau roz, cu miros placut si gust acrisor-aroma, este unul dintre cele mai cautate fructe de padure

Fructele de zmeur sunt consumate atat in stare cruda, cat si in diferite preparate: dulceata, serbet, supa, inghetata, tarte, salata de fructe, sirop, marmelada, sufleuri, sosuri, ingredient in bauturi alcoolice sau nonalcoolice etc. Se serveste natur, cu zahar sau miere, cu “Chantilly” sau in rachiu. Deosebit de fragila, zmeura se manevreaza cu atentie si se vinde numai in caserole. Intrucat mucegaieste usor, la cumparare trebuie verificata bine. Zmeura este o sursa bogata de minerale – calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate usor asimilabile – si de vitamine (A, B1, B2, D si P), iar frunzele de zmeur sunt bogate in vitamina C. Intrucat face parte dintre fructele cu continut scazut de zaharuri, fiind si hipocalorica – 38 calorii/100 g -, zmeura este un aliat al supraponderalilor. Este tonica, diuretica, provoaca pofta de mancare, este laxativa. Fructul ca atare, fara adaos de zahar, este favorabil diabeticilor si reumaticilor.

Sanatate in bobita roz

  • Bogata in fibre, ajuta la reducerea colesterolului si, implicit, a riscului bolilor cardiovasculare.
  • O ceasca de zmeura contine 8 g de fibre, circa 1/3 din doza recomandata zilnic.
  • Recomandata in caz de arsuri la stomac, ulcer gastric duodenal, dar numai consumata fara zahar si fara miere, cate 100-200 g pe zi, inaintea meselor.
  • Remediu exceptional pentru pancreas si sistemul respirator.
  • Frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei).
  • Cura cu zmeura, benefica in boli cardiace, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni oculare, astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra, cistita, pielonefrita, prostatita, diabet, ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta, afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala, obezitate.


Sirop de zmeura
Fructele se spala bine, se zdrobesc cu furculita, apoi se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, rezultand un suc limpede. Peste suc se toarna miere – 3 pahare de miere la un pahar de suc – si se amesteca foarte bine, apoi se lasa sa se omogenizeze 7 zile. Sucul se consuma sub forma concentrata, administrat cu lingurita, pentru tratarea diferitelor boli, sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.

Cranachan
Ingrediente: 600 g frisca, 4 linguri de miere, 6 linguri de fulgi de ovaz, 4 linguri whisky scotian, 600 g zmeura, frunze de menta, rondele de portocale si piscoturi.

Mod de preparare: Se pun fulgii de ovaz intr-o tigaie pe foc mic si se amesteca continuu cu o lingura de lemn, 10 minute, pana prind o culoare aurie. Se ia tigaia de pe foc si se pune la rece. Intr-un bol se pune frisca si se bate cu mixerul pana devine o crema consistenta. Se adauga mierea, whiskyul si se continua amestecarea pana se obtine o pasta cremoasa. Se adauga fulgii de cereale raciti si zmeura (din care s-au pus deoparte cateva boabe, pentru ornat) si se amesteca usor pana se incorporeaza zmeura. Crema se asaza pe farfurii mici si se orneaza cu frunze de menta, bobite de zmeura, portocale taiate rondele si piscoturi.

Sos cu fructe de padure
Ingrediente: o cana must de mere, o lingura miere, o lingura amidon, o cana fructe de padure – afine, zmeura – proaspete sau congelate.

Preparare: Se pune la fiert mustul in care s-a dizolvat mierea. Separat se dizolva amidonul in putina apa rece si se adauga cand fierbe mustul. Se lasa la fiert pana se ingroasa, apoi se adauga fructele si se mai lasa sa dea in clocot impreuna. Se consuma cu cereale fierte, pe paine sau ca glazura la diferite prajituri.

Gem de zmeura
Ingrediente: 1 kg de zmeura spalata usor se asaza intr-un castron; se toarna deasupra 800 g miere si se lasa sa stea 4 ore. Se scurge siropul rezultat, se strecoara si apoi, amestecand continuu, se fierbe pe foc iute timp de 10 minute. Se adauga zmeura si se mai fierbe 8-10 minute. Se poate adauga si suc de coacaze, pentru a se lega mai bine gemul.

Spuma de gris in suc de zmeura
Ingrediente: 400 ml suc de zmeura, 600 ml apa, 100 g gris, miere.

Preparare: Sucul amestecat cu apa se pune la fiert; cand clocoteste se toarna grisul in ploaie si se fierbe 4 minute. Se ia de pe foc, se adauga mierea si se bate compozitia pana cand devine spumoasa. Se toarna in compotiera si se da la rece. (Revista Felicia)

Zmeura produce fructe delicioase. Este foarte potrivita cu climatul Romaniei. Exista trei varietati de zmeura: rosie, galbena si neagra.

Unde cultivati zmeura?
Cea mai importanta cerinta a acestei plante se refera la tipul de sol. Are nevoie de un sol umed, dar accepta si solurile putin mai nisipoase, atata timp cat sunteti pregatit sa le udati saptamanal in lunile mai calde de vara. Pentru rezultate foarte bune, solul trebuie sa fie neutru din punct de vedere chimic.

Fructele de zmeura ies destul de tarziu, asa ca nu este nevoie de o ingrijire speciala impotriva inghetului. Zmeura creste in salbaticie in tinuturile impadurite, asa ca umbra nu constituie o problema pentru aceasta planta.

Cand sa plantati zmeura?
Luna octombrie este luna perfecta pentru plantarea zmeurei, dar ea poate fi sadita si in luna martie, daca vremea si solul permit acest lucru.

Pentru a planta zmeura, sapati un sant de 30 de cm adancime si un metru latime Daca plantati mai mult de un singur rand, lasati aproximativ 1.7 m intre randuri, pentru a permite radacinilor sa se raspandeasca liber , si pentru a putea aduna fructele vara..

Zmeura are nevoie de suport. Instalati suportul dupa ce ati sapat santul, dar inainte de a planta. Planta nu trebuie legata strans de acest suport.

Puneti zmeura in santul sapat, cu plantele la 45 de cm una de alta, si acoperiti radacina cu pamant. Acest lucru va ajuta la formarea unor radacini mai viguroase.

In sfarsit, taiati planta pana ajunge la cam 15 cm de nivelul solului. Acest lucru poate parea putin drastic, dar daca retezarea nu se face corect, planta latime. Daca plantati mai mult de un singur rand, lasati aproximativ 1.7 m intre randuri, pentru a permite radacinilor sa se raspandeasca liber, si pentru a putea aduna fructele vara, va fi serios slabita.

Originally posted 2012-10-16 21:51:27.

Articole asemănătoare

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.