„In Romania, se consuma cea mai putina cantitate de miere, din Europa, pe cap de locuitor. Nici un kilogram”, afirma Ciublea Dan, directorul SC Apicola SRL, Timisoara. Anul acesta, in judetul Timis, s-a achizitionat, de la apicultori, 30 de tone de miere. Dar in conditii de calamitate. Floarea salcamului si a teiului a fost compromisa in totalitate datorita inghetului si a secetei. Au fost ani, 1996- 1997, cand s-au scos 120 de tone. Insa cea mai mare parte se duce la export in Germania, Olanda, Anglia, tari care pun pret pe efectul terapeutic al mierii. Occidentalii consuma in jur de 6-7 kilograme de miere pe an, de persoana. Romanii produc multa miere. Si sunt foarte buni apicultori.

Filiala Judeteana Timis a apicultorilor cuprinde 700 membri, cu un efectiv de 21 de mii de familii de albine. Are patru puncte de desfacere. Doua in Timisoara, unul, in Lugoj, unul, in Faget. Aici se pun in vanzare, pe langa miere, si ceara de albine, se preiau medicamente pentru parazitii si bolile albinelor. Se construiesc faguri, stupi, utilaje, afumatori, masti de protectie.

Asociatia Crescatorilor de Albine Timis mai cuprinde un Institut de Cercetari pentru Apicultura unde se fac cercetari in domeniul farmaceutic apicol. In cadrul asociatiei mai exista un Complex Apicol unde se produc materiale pentru stupi, se preia si se proceseaza mierea. Exista chiar un Liceu Apicol, unde se pregatesc specialisti in cresterea albinelor. Statul a votat si o lege pentru stimularea activitatii apicole: Legea 89, din 1998. Ea prevede loc de stupina oriunde in tara fara chirie, profitul scutit de impozit, medicamente gratuite pentru varua (parazit ce da o boala periculoasa pentru albine numita varuatoza), pe care, din pacate, Statul nu prea le ofera. Ar mai trebui sa asigure si cinci kilograme de zahar pentru hrana albinelor pe timpul iernarii.

Unii apicultori spun ca nu se ofera aceasta facilitate, insa directorul Ciublea Dan sustine ca este data sub forma de subventie. Statul ar oferi 100.000 de lei pentru fiecare familie de albine stup. „Nu s-a dat, spune Ciublea, dar s-a compensat prin subventii. Pe undeva se compenseaza ce nu se da. Cinci kilograme de zahar nu costa 100.000 lei. Deci s-a dat subventia”, afirma Ciublea.

Originally posted 2012-01-03 10:34:58.

Articole asemănătoare

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilorAvem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.